Від Синоду УПЦ вимагають дати оцінку хамським та антиукраїнським заявам священика Василя Савки

Від Синоду УПЦ вимагають дати оцінку хамським та антиукраїнським заявам священика Василя Савки

04.06.2021, 13:14

Команда “Європейської Солідарності” у Чернівецькій області засуджує сепаратистські вислови, мову ворожнечі та погрозу вбивством на адресу голови фракції “ЄС” у Чернівецькій районній раді Артема Жука з боку священнослужителя УПЦ Василя Савки, який був затриманий поліцією через керування автомобілем у нетверезому стані.

 Про це заявила Чернівецька територіальна організація “Євросолідарності”, передає Прямий.

“Ми засуджуємо бездіяльність влади у кричущому випадку, коли священик УПЦ МП діє у повній невідповідності своєму сану, а також своїми діями та заявами порушує вимоги українського законодавства.

Публічно звертаємося до Священного Синоду УПЦ з вимогою надати оцінку діям та заявам священика Василя Савки.

Також публічно звертаємося до правоохоронних органів з вимогою надати правову оцінку заявам та діям священика УПЦ.

Вважаємо, що толерантність до проявів сепаратизму, мови ворожнечі, приниження за національною ознакою, погроз вбивством є ознакою слабкості держави та ознакою некомпетентності та нефаховості державних органів”, – йдеться у повідомленні.

У “ЄС” висловили сподівання, що держава здатна захистити своїх громадян, зокрема румунського походження, від провокаторів та осіб з низькою соціальною відповідальністю.

У партії також опублікували заяву голови фракції “ЄС” у Чернівецькій райраді Артема Жука:

“Український інформаційний простір сколихнула новина про священика Української православної церкви Василя Савку, якого 18 квітня затримали п’яним за кермом в селі Коровія.

П‘яного водія за кермом затримав випадковий очевидець. Очевидець викликав поліцію, надав пояснення для протоколу. Впродовж всіх цих дій п’яний священик поводився вкрай неадекватно та погрожував очевидцю словами: «Через пів року прийдуть румуни. Знаєш молдовську, румунську мову? Ні? Бандерівець! Ти є хохол! Але завтра, запам’ятай, я тебе на коліна поставлю! Якщо не будеш знати румунську, я тобі кулю в лоб й розстріляю! Сволота бандерівська!». Цим очевидцем був я, Артем Жук. І ці слова були адресовані мені.

Коротко про подію — побачивши конфлікт на дорозі, я зупинився, підійшов, представився депутатом Чернівецької районної ради.

Мені з іще одним водієм вдалось забрати ключ у водія напідпитку. Після приїзду поліції, відігнав автомобіль на узбіччя. Подальші події видно на чисельних відео з боді-камер працівників поліції.

Я не став підіймати шум через цю подію, розуміючи, що розголос мови ворожнечі від священика на мою адресу потребує зваженого, відповідального ставлення, оскільки Чернівецька область є багатонаціональним регіоном. В цій ситуації, вважаю, варто діяти за принципом “не нашкодити”.

Як порядний громадянин, весь цей час очікував на офіційне рішення суду щодо затриманої людини, яка керувала транспортним засобом у стані алкогольного сп‘яніння.

Але на сьогодні минуло вже понад місяць з моменту інциденту. Місцеві органи державної влади досі нічого не зробили ні для визнання порушника — порушником, ні захисту моїх громадянських прав.

Я, як депутат Чернівецької районної ради та голова фракції Європейська Солідарність, категорично засуджую:

? бездіяльність влади в ситуації, коли громадянин України отримує погрози на свою адресу від людини, яка порушила закон;

? прояви сепаратизму, расової та етнічної зневаги.

Також я вбачаю загрозу своєму життю та здоров‘ю у зв‘язку з заявами затриманого.

Спільно з адвокатами та відповідними службами я готую позов про відкриття кримінального провадження щодо фактів, зафіксованих на відео.

До слова. Етнічному румуну, тобто мені, доволі дивно чути звинувачення від етнічного українця, про те, що я спілкуюсь українською. Нехай це залишиться на совісті священика УПЦ”.

Нагадаємо, на Буковині патрульна поліція зупинила священика за водіння в нетверезому стані, проте він відмовився від перевірки. При цьому називав правоохоронців “хохлами та бандерівцями” та погрожував розстрілом.

Джерело: https://risu.ua/vid-sinodu-upc-mp-vimagayut-dati-ocinku-hamskim-ta-antiukrayinskim-zayavam-svyashchenika-vasilya-savki_n118995

1