Від ініціативи «Євросолідарності» про надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО  тхне авантюрою

Від ініціативи «Євросолідарності» про надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО тхне авантюрою

07.09.2021, 18:31

Посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова привернула увагу народних депутатів до кількох важливих питань напередодні засідання Ради щодо Звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Штатів поза НАТО, передає УНН.

Цитата

“Шановні колеги — депутати: дуже прошу і ініціаторів такого засідання і тих, хто буде завтра його розглядати, звернути увагу на наступне:

1) Україна визначилась, що наша мета — членство в НАТО. Це єдине системне і інституційне вирішення для безпеки нашої країни і це записано в нашій Конституції.

2) Україна має статус — ми EOP партнер НАТО, і цей статус надає нам великі можливості як посиленої співпраці з НАТО, так і покращання нашої інтероперабільності і розбудови спроможностей.

3) США стратегічний партнер, який не тільки активно допомагає нам розбудовувати наші спроможності, надає кошти і зброю, включно з летальною оборонною, але з яким під час візиту Президента Зеленського ми тільки що підписали дуже сильну Рамкову Угоди між МО України та Пентагоном щодо стратегічних основ оборонного партнерства, яка є стартом для виходу нашого оборонного партнерства на новий рівень і відкриває двері до конкретних великих проектів, над якими МО і МЗС вже розпочало роботу. І саме такого типу двосторонніми угодами укладаються стратегічні партнерства з США — як членів НАТО, так і інших.

4) MNNA — статус для краін, які не планують/не можуть в силу політичних чи географічних причин вступити в НАТО. Це точно не про нас”, — наголосила посол.

Деталі

Дипломат зазначила, що підтримка парламенту наразі дуже потрібна в просуванні реформ і голосуванні за закони, які Україні потрібно здійснити для активного просування вперед до НАТО.

Контекст

У середу, 8 вересня, парламент збереться на позачергове засідання. На порядку денному — проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA) (№ 5380).

Джерело: УНН
 
Відомо, що засідання збирається на вимогу 153 нардепів, нагадує  https://glavcom.ua/. - Воно розпочнеться відразу після завершення чергового. Постанову про звернення до США зареєстрував нардеп від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко.

У пояснювальній записці вказується, що метою постанови є «задіяння механізмів стратегічних безпекових гарантій для забезпечення територіальної цілісності держави та отримання належної міжнародної воєнної допомоги». 
 

На позачергове засідання парламенту, яке відбудеться у середу, 8 вересня, де планують розглянути звернення ВР до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО, хочуть запросити віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішину. Про це журналістам у кулуарах парламенту заявив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, пише УНН.

Цитата:

На запитання, на скільки нам потрібно MNNA - двосторонній статус основного союзника США поза НАТО, - питання про що Рада хоче розглянути завтра на позачерговому засіданні, і чи не пригальмує це наш вступ до НАТО, Арахамія відповів: "Такі є побоювання. Я їх висловлював ще тоді коли спілкувався з паном Гончаренком (ініціатор розгляду питання - ред.) і були зібрані підписи наприкінці того сезону".

"Сьогодні такі ж побоювання є, їх висловлює вже публічно міністр закордонних справ і пані Стефанішина. Завтра ми їх запросимо до парламенту, нехай вони це скажуть і потім будуть депутати вирішувати», - відзначив голова фракції "СН".

"Якщо ми дійсно побачимо такі застереження, то, дійсно, краще не голосувати", - вказав Арахамія, додавши, що "саме такий заклик, один в один" парламентом був проголосований у 2017 році, "але без відповіді залишився".

Деталі

Також він зауважив, що "питання вступу до НАТО – це колегіальне рішення". "США ще раз підтвердили, що якби завтра було голосування, вони б категорично виступали б за вступ України до НАТО. У нас є стратегія, будемо наполягати, працювати з іншими країнами для того, щоб переконувати, наближати цей момент", - заявив Арахамія.

Зокрема, він відзначив, що попри військовий конфлікт на території нашої держави, ми можемо вступити до НАТО. "Я думаю, що це можливий сценарій. Це питання політичне і рішення політичне", - вказав голова фракції "СН".

Доповнення

У середу, 8 вересня, парламент збереться на позачергове засідання. На порядку денному — проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) (№ 5380).

Джерело: УНН

1