Від Бурбака вимагають карати російські авіакомпанії за постійні порушення українського авіапростору

Від Бурбака вимагають карати російські авіакомпанії за постійні порушення українського авіапростору

01.08.2014, 20:36

РФ фактично відмовляється від консультацій між Державіаслужбою України і представниками авіаційних властей РФ з питань порушення російськими авіакомпаніями Угоди між Урядами України та РФ про повітряне сполучення та співробітництво у сфері повітряного транспорту від 12 січня 1994 року.

Про це народний депутат України Олександр Бригинець дізнався із відповіді на своє звернення щодо вжиття відповідних заходів направлених на застосування санкцій до російських авіакомпаній, які здійснюють рейси до Криму.

Нагадаємо, до народного депутата України надійшло звернення громадян, які вкрай стурбовані тим, що Eurocontrol (Європейська організація з безпеки повітряної навігації) не застосовує санкцій до російських авіакомпаній, які здійснюють рейси до Криму, тільки лише тому, що Україна цього попросту не вимагає.

Як пояснило Міністерство інфрастру ктури України, у зв’язку із тим, що Російська Федерація не є членом Європейської організації з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), застосування з боку Євроконтролю санкцій по відношенню до російських авіакомпаній не вбачається можливим.

«На сьогодні, питання застосування санкцій по відношенню до авіакомпаній РФ, що безперестанно та грубо порушують порядок використання повітряного простору України розглядається Державіаслужбою України у рамках двох процедур: процедури Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) та процедури, передбаченої двосторонньою міжурядовою угодою про повітряне сполучення», - переповів О.Бригинець.

Наразі Україною не завершений переговорний процес з Російською Федерацією з питань врегулювання ситуації з аеронавігаційним обслуговуванням у повітряному просторі над територією анексованої РФ АР Крим. Проведено два раунди неформальних консультацій. Незабаром планується проведення третього раунду консультацій з цього питання у Парижі, одн ак пропозиції щодо конкретної дати з боку ІКАО досі не надходили.

«На сьогодні питання застосування санкцій до російських авіакомпаній можливо швидко порушити лише у рамках двосторонньої угоди між Урядами України та РФ про повітряне сполучення та співробітництво у сфері повітряного транспорту від 12 січня 1994 року. У зв’язку із очевидними численними фактами порушення зі сторони російських авіакомпаній порядку використання повітряного простору України, Державіаслужбою України було розроблено проект листа на адресу керівництва Федерального агентства повітряного транспорту РФ з вимогою якомога скоріше припинити такі порушення. В іншому випадку Державіаслужба України залишає за собою право на підставі пункту 1 ст. 6 Угоди скасувати дозволи на виконання регулярних польотів в/з аеропортів України. Видані авіакомпаніями РФ», - розповів О.Бригинець.

За результатами погодження зазначеного проекту листа із Міністерством закордонних справ України, Державіаслужбу поінформ овано про позицію МЗС, яке вважає доцільним провести невідкладні консультації з представниками авіаційних властей РФ з питань порушення російськими авіакомпаніями положень ст. 8 Угоди. Водночас, МЗС України акцентує увагу на змісті ноти МЗС РФ від 02.07.2014 року, відповідно до якої РФ фактично відмовляється від таких консультацій.

Станом на сьогодні, до російських авіакомпаній-порушників застосовано фінансові санкції у вигляді штрафів. Зокрема виписано 181 постанову про накладання штрафів за правопорушення у галузі цивільної авіації на загальну суму 24 млн. 616 тис. грн.

«Я звернувся до Прем’єр-міністра України з тим, що Мініфраструктури і МЗС мають неузгоджену позицію дії щодо системних порушень російськими авіакомпаніями українського авіапростору без дозволу України. У зв’язку із цим, прошу його створити робочу групу щодо цього питання і виробити позицію держави, яка би дієво протистояла незаконним діям РФ. Або присвятити цьому питанню частину одного із зас ідань Кабміну. У всіх випадках прошу це зробити за моєї участі, або за моєї присутності», - заявив О.Бригинець.

1