Від 22 листопада 2004 року, 17 років тому, розпочалась Помаранчева революція: чернівецький вимір

Від 22 листопада 2004 року, 17 років тому, розпочалась Помаранчева революція: чернівецький вимір

22.11.2021, 09:17
Кожний з учасників тих подій має своє бачення і визначає своє місце в тих історичних процесах. Не претендуючи на істину в останній інстанції дозволю собі своє бачення того, що відбувалося 17 років тому.
 
Про це на своїй сторінці у ФБ нагадав активний учасник тих подій Борис Баглей. 
 
В штабі "Нашої України", що був розміщений у готелі "Буковина" кипіла робота впродовж трьох останніх місяців. Неділя, день голосування завершився. Відбувся паралельний підрахунок голосів. Впевнену перемогу в нашій області отримав Віктор Ющенко. Працівниками штабу сформовано три пакети оригіналів протоколів з кожної дільниці, що мали бути відправлені до Києва, в центральний штаб. Відповідали за це народні Депутати Віктор Король, Георгій Манчуленко і я, заступник керівника обласного штабу.
 
Близько 4 години ранку всі прикипіли до екрану телевізора, розпочався брифінг голови ЦВК. Ми вже мали інформацію, що за результатами паралельного підрахунку голосів і даними екзит-полів впевнено перемагає Віктор Ющенко. Але те, що ми почули від Ківалова шокувало не лише штабістів, а і весь цивілізований світ. Голова ЦВК оголосив переможцем Януковича. З того часу діставши собі прізвище "підрахуя".
 
В штабі було прийнято рішення завершити справу і я, разом з Михайлом Сеничаком, вирушили з протоколами до Києва. Керівник штабу, Іван Микитович Демчак, вирушив на Центральну площу Чернівців. Там вже почали збиратися студенти і небайдужі чернівчани.
 
На ранок ми були в Києві. Допоки я в центральному штабі здавав протоколи, Сеничак облаштував Чернівецький штаб в магазині "Фарфор-Фаянс", що на Хрещатику. Вже до завершення світлового дня 22 лисопада, весь Хрещатик був заповнений наметами і активістами зі всієї України. Першими з нашої області прибули бесарабці з Хотина і Кельменців і співробітниці газети "Час" в повному складі. Так пройшов перший день мирної революції.
1