Буковина буде з головою через тиждень, завтра або вже за годину

Буковина буде з головою через тиждень, завтра або вже за годину

14.03.2014, 13:50

Уже майже місяць область залишається без керівника виконавчої влади.

В адміністрації розповідають, що кабінет голови ОДА відчинений, прибраний і чекає нового керівника. У приймальні, крім секретарів, нікого немає.

Депутати Верховної Ради та обласної ради передбачають, що голова Чернівецької ОДА незабаром з’явиться. Можливо, про призначення стане відомо за кілька днів.

– Відбуваються дискусії навколо різних кандидатур на посаду голови ОДА. Але я думаю, що це питання буде найближчим часом вирішено.  Призначення голови ОДА буде сто відсотків. Але ми не знаємо напевно коли – чи за годину, чи за тиждень, – вважає нардеп від фракції "УДАРу" Роман Ванзуряк. – Ми не беремо участі у формуванні виконавчої влади на рівні України. Головне, щоб людина відповідала чітким критеріям – професіоналізмом, порядністю, відповідальністю тощо.

Щодо нібито квот, якою є наша область, то нардеп заперечив це, заявивши, що жодних квот вони не ділили, а були лише рекомендації від нього та інших депутатів. Саме ж призначення губернатора – це прерогатива в. о. президента Турчинова та робота його адміністрації. 

Але наші рекомендації враховують. Мене запитали, хто може бути серед поданих кандидатур. Я вважаю, що найбільше наразі підходить Михайло Романів. Але чи затвердять саме цю кандидатуру – не знаю.

Зараз перше питання – стабілізувати ситуацію, вміти правильно проводити реформи на місцях, які будуть пропонувати уряд і парламент. Тому не постає питання квотності, а професійності і можливостей людей правильно скеровувати роботу в області. Це точно має бути не політична людина.

Водночас Роман Ванзуряк здивований кадровою політикою влади, яка за цей час так і не призначила у кожному регіоні голову ОДА, начальників СБУ та міліції та прокурора. У 24 регіонах треба було призначити лише 96 людей. Відтак складається враження, що є певний кадровий голод.

Олександр Шкурідін, заступник голови Чернівецької обласної організації Політичної партії «УДАР Віталія Кличка»

- Призначення голови ОДА не є нашою компетенцією. На даний момент, наскільки мені відомо, ще тривають дискусії щодо цього. Є кілька потужних кандидатур, серед них вибирають найоптимальнішу.

Цю посаду новий голова ОДА може займати лише 3 місяці. Це має бути людина із досвідом, кваліфікована та відповідальна. Вона має взяти на себе покращення економічної ситуації в області. Має мати ще й підтримку громади, а це і відповідні особисті якості, до того ж ця людина має бути непричетною до корупції. Я переконаний, що така кандидатура має обов’язково узгоджуватися із обласним осередком ВО «Майдан».

Нардеп від ВО "Батьківщина" Олександр Фищук вважає, що так довго немає голови ОДА, бо обговорення триває, а кандидатуру визначають по квоті "УДАРу".

Голова фракції "Фронт змін" в обласній раді Ярослав Курко передбачає, що голова ОДА буде призначений у суботу, 15 березня, і навіть здогадується, хто ним буде. Щоправда, прізвище не назвав. Лише пожартував, що це буде чоловік.

Іван Мунтян, голова Чернівецької обласної організації ВО «Батьківщина»:

- Зараз влада зайнята ситуацією в Криму. Ви знаєте, наскільки там неспокійно. Мабуть тільки із цим пов’язано те, що область досі без голови ОДА, в іншому випадку сьогодні керівник виконавчої влади Буковини вже був би призначений.

Щодо ймовірної кандидатури, то це має бути людина, яка зможе взяти на себе відповідальність за економічну, політичну ситуації. Їй доведеться приймати непопулярні рішення. Гадаю, що якісь прізвища називати не варто, але у нас в області є багато людей, які достойні займати таку посаду.

Віталій Мельничук, голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

Чернівецька область багатогранна, багатоаспектна, в ній є багато інтересів та проблем, на які варто зважати. Тому єдиного спільного рішення дійти поки важко.

На посаду губернатора може претендувати та людина, яка є фахівцем, спеціалістом, яку знають в краї, яка брала участь в революційних подіях. Людина, яку сприймають як незаангажовану. Конкретне прізвище назвати не можу, бо не уповноважений давати подібні заяви.

- Володимир Рясов, лідер обласного «Правого сектору»

Занадто багато бажаючих поставити сюди свою людину. Це не для того, що розвивати область, а для того, щоб лобіювати свої політичні, бізнес-інтереси, вибори. Там іде просто торг, там вибивають, пробивають один одного, торгуються чимось. А так не має бути. У нас в області хіба нема достатньо фахівців, яких можна було б запропонувати? Чесних, порядних. 3-5 кандидатур обговорили, прийняли рішення… На жаль, вони бояться цього шляху, бо людина , обрана народом, не буде їм підконтрольна.

Своїх кандидатур ми не пропонуємо, ми не для того створювалися, щоби пропонувати кандидатури. Хоча кадровий резерв ми підбираємо.

За чутками змінилося вже десять кандидатур на голову ОДА. Найбільше, що стримує людей, які могли би претендувати на посаду голови ОДА, це короткотерміновість, – вважає Ярослав Курко. – Адже працювати доведеться усього три місяці, і це надзвичайно велика відповідальність. Потрібно весь революційний запал увести в нормальне русло.

Джерело: molbuk.ua, vidido.ua та БукІнфо

1


КОМЕНТАРІ (2)

Ексклюзив! Кримчани проти референдуму! Події в Сімферополі очима нашого спецільного кореспондента Володимир Карагяурhttp://www.ustream.tv/channel/spilno-tv-live

avatar

ProminTV

14 березня 2014 14:50

Потужні у нас політики, що вони нормального сказали в інтерв"ю-нічогісінько. Єдина правда, що в Удару немає потенціалу. Той невеличкий колектив , який був, розбігся. хто куди, тому і на інші посаду, якщо у них буде якась квота ,будуть запрошувати бувших Литвинівців чи Тигібківців-ПРщиків. Ось такої.

avatar

Круто

14 березня 2014 20:46