Ветеран, який встановив червоний прапор на ратуші Чернівців, поїде на парад до Путіна

Ветеран, який встановив червоний прапор на ратуші Чернівців, поїде на парад до Путіна

20.04.2015, 22:55

91-річний ветеран Юнус Юсупов з Таджикистану, який у 1944 році звільняв Чернівці від нацистських загарбників, візьме участь у Параді Перемоги у Москві 9 травня.

Про це повідомляє таджицьке видання "Авеста", пише molbuk.ua

За інформацією Глави Ради ветеранів війни та праці Республіки Таджикистан Рахмата Кудратова, у Параді Перемоги 9 травня на Красній площі у Москві візьме участь 91-річний ветеран Юнус Юсупов.

"Двоє наших ветеранів, які запрошені на Парад Перемоги - це 91-річний Хакім Халілов, учасник битви за Сталінград і 91-річний Юнус Юсупов, який брав участь у боях за визволення України, і є почесним громадянином українського міста Чернівці", - розповів Кудратов, пише видання.

Довідка "МБ"

Юнус Юсупов народився 9 січня 1924 року в кишлаку Обідаран-Чунгак Корешихинського району (в радянські часи Орджонікідзенського району) Таджикистану.

Брав участь у боях на північному заході російського міста Волоколамськ, під Сичевкою Смоленської та Ржевом Калінінської областей. Має 22 нагороди, в тому числі орден Червоного Прапора і орден Червоної Зірки. Перша бойова нагорода за ті події —медаль "За бойові заслуги".

Чернівці було звільнено від фашистів 29 березня 1944 року в ході Проскурівсько-Чернівецької операції 1-го Українського фронту при підтримці 2-го Українського фронту. 26-го березня 45-та гвардійська танкова бригада форсувала Дністер, а 28-го — Прут. Юнус Юсупов як командир відділення автоматників 45-ї гвардійської танкової бригади одним з перших переправився на протилежний берег Пруту, вступив у запеклий бій з супротивником, знищив 12 гітлерівців і сприяв успішному форсуванню водяних перешкод.

Ранок 29 березня запам'ятався штурмом м. Чернівці, завдяки якому сержант Юнус Юсупов вписав своє ім'я в історію міста. Вступаючи в місто, він дізнався що в міській в'язниці знаходиться група партизан. Знаючи повадки гітлерівців, Юсупов розумів, що в останній момент вони можуть розстріляти полонених, і вирішив негайно атакувати тюрму. Він встиг вчасно, полонених саме готували до страти. Вогнем з автомату він розігнав охорону, зірвавши страту партизан. Вони з радістю приєдналися до загону Юсупова.

Юсупов зі звільненим загоном ішов вулицею Івана Франка в напрямку ратуші. Місцеві жителі вручили йому червоне полотнище, червону матерію, прапор, і, несучи його як знамено повів загін до міської ратуші. Юсупов швидко зібрався на фронтон будинку. І скинув прапор зі свастикою, а на його місце встановив Червоний прапор. Так був звільнений центр Буковини, місто Чернівці.

Зі спогадів Юнуса Юсупова: … "Тот бой запомнился на всю жизнь,- згадує ветеран,- мы только что форсировали Прут, как поступил новый приказ идти не Черновцы". „Уже на подступах к городу бойцы узнали, что фашисты собираются расстрелять группу партизан в местной тюрьме. В операции по спасению пленников Юсупов "снял"охрану тюрьмы и первым ворвался в барак“. (А. Л. Гетман). "Я тогда крикнул:"Выходите, берите у фашистов оружие и сражайтесь вместе с нами", а сам пошел водружать красное знамя над ратушей". (Ю. Юсупов)

Командування бригади 1-го корпусу подало заяву на присвоєння звання Героя Радянського Союзу, але військова рада 1-ї гвардійської танкової армії нагородила його орденом Червоного Прапора, який був вручений йому під номером 99240.

У зв'язку з пораненням в травні 1944 року Юнус Юсупов був звільнений в запас. Він повернувся додому в Таджикістан, закінчив педагогічний інститут, історичний факультет і багато років пропрацював вчителем і директором школи в рідному кішлаку. Після виходу на пенсію займається сільським господарством. Допомагають йому в цьому 10 дітей, 70 внуків та 45 правнуків. (на 2005 рік)

У 2005 році з 13 по 17 травня на запрошення Чернівецької міської ради Юнус Юсупов у супроводі свого сина підполковника запасу Джамшеда перебував у Чернівцях, виступав в 15 та 27 середніх школах, 2-й та 3-й гімназіях, в педагогічному коледжі і на зустрічі з ветеранським активом обласного центру. Побував також на екскурсії по Чернівцях.

Ветеран, який встановив червоний прапор на ратуші Чернівців, поїде на парад до Путіна



Перше, що Юнус Юсупов попросив йому показати — це будівлю сучасної школи № 5. Коли під час війни, він з групою розвідників ввійшов увечері в місто вони залишились ночувати в цій будівлі. Місцеві жителі розповіли, що тільки біля тюрми залишились німці. Коли Юсупов зі своїм загоном ночував в приміщенні 5-ї школи, німці були фактично за стіною. Юсупов згадує, що це було дуже кумедно. Вранці, коли радянські війська підходили зі сторони Садгори до Чернівців німці почали відступати. Група Юнуса Юсупова знаходилася вже в місті і він перший встановив червоний прапор.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Велика пошана всім ветеранам Великої Вітчизняної війни, які звільнили весь світ від фашистської чуми, а нашу рідну Україну від бандерівської наволочі. Слава героям!

avatar

БУКОВИНЦІ

21 квітня 2015 08:48