Весь світ будує і збудував якісні дороги за кредитні кошти - це спроможність влади знаходити ефективні інструменти вирішення проблем

Весь світ будує і збудував якісні дороги за кредитні кошти - це спроможність влади знаходити ефективні інструменти вирішення проблем

07.08.2020, 18:17

Кредитні кошти на ремонт доріг надаватимуться банками всім обласним адміністраціям та міським радам під гарантії повернення з дорожніх державних субвенції майбутніх періодів.

Про це сьогодні, 7 серпня, на пресконференції повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, пише molbuk.ua.

"Кошти будуть повертатися за рахунок дорожніх субвенцій майбутніх періодів. Держава знає і прогнозує скільки коштів можуть виділити на ремонт доріг через 3-5 років. Вона (влада, - ред.) каже: "давайте візьмемо частину грошей, які чекають нас через 5 років і дамо вам зараз". Як обласна державна адміністрація ми відповідаємо за погодження доріг, узгоджуємо фінансовий план, беремо гроші і далі їх реалізовувуємо", - каже посадовець.

За словами Осачука, кошти, які в межах державної дорожньої програми були виділені Чернівецькій області, планують використати до кінця місяця, адже в області ще є багато доріг, які можуть бути відремонтовані до кінця року.

"Депутати обласної ради вчора на сесії цю пропозицію підтримали, хоча були гарячі дискусії. Михайло Ганічеру, колишній голова обласної ради, дуже грамотно сказав, що весь світ будує і збудував якісні дороги виключно за кредитні кошти. Ми не повинні бути унікальними, ми повинні якнайшвидше зробити дороги, такими, щоб за них не було соромно", - додає Сергій Осачук.

На питання, чи є це піаром політичної партії президента, голова ОДА відповів, що це піар ефективності влади.

"Я переконаний, що це є "піаром влади" перед кожним українцем. "Піар" на спроможність знаходити креативні, ефективні інструменти покращення доріг вже сьогодні. Це одна із пропозиції робити дороги швидше, тож ми її підхоплюємо." - каже Осачук.

Цього року дорожнім фондом передбачено 245 мільйонів гривень на місцеві дороги.

"Всі кошти будуть використані до вересня. Тендерів проведено на 540 мільйонів, це означає, що як тільки ми використаємо останню гривню на ремонт доріг, то тоді ми підемо до уряду просити ще." - повідомив голова ОДА.

Джерело: molbuk.ua.

ДОВІДКОВО: 

На Буковині відремонтують дороги за рахунок кредитних коштів.

Зокрема планується взяти в кредит 100 мільйонів гривень, аби зробити поточний ремонт автошляхів у районах області.

Йдеться про п’ять кілометрових відрізків доріг в кожному регіоні. Відновлюватимуть їх за кредитні гроші, п’ять відсотків інвестуватимуть громади. Відповідну програму сьогодні ухвалили депутати під час сесії Чернівецької обласної ради.

Область має намір взяти середньостроковий кредит на три роки.
Це стало можливим з прийняттям закону, за яким обласні державні адміністрації у 2020 році зможуть залучити додаткове фінансування у вигляді кредитних коштів на ремонти доріг місцевого значення.

Отримаємо ми кредит чи ні – вирішуватиме Міністерство фінансів України. Якщо ж нам дадуть позику, сплачуватимуть її за рахунок субвенції з державного бюджету.

Тим часом на Буковині триває підготовка до реалізації цього проєкту. Так, представники ОДА разом із депутатами обласної ради та представниками місцевого самоврядування вже проінспектували дороги в Сторожинецькому, Герцаївському, Хотинському, Глибоцькому та Новоселицькому районах, які планують відремонтувати за кредитні гроші. Кіцманський та Заставнівський райони вже виділили гроші для співфінансування.

1