Верховна Рада України ухвалила медреформу

Верховна Рада України ухвалила медреформу

19.10.2017, 12:09

Нардепи проголосували медичну реформу у другому читанні та в цілому.

Ми проголосували за медичну реформу! - повідомив деякі подробиці голосування народний депутат України Іван Рибак. - Зробити медицину якісною для українських громадян - це наше головне завдання!  Не дивлячись на тих, хто вже три дні поспіль блокує повноцінну роботу українського Парламенту, ставлячи перед нами вимоги, які не цікавлять громадян України, Верховна Рада більшістю голосів підтримала Законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

ДОВІДКОВО:

Народні депутати проголосували за проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (6327). "За" висловились 240 депутатів.

Під час триденного розгляду законопроекту в другому читанні депутати "провалювали" значну кількість вагомих поправок, які підготував профільний комітет. 

Зокрема, у тексті знову виникала співоплата за надання медпослуг та ліків. 

Сьогодні, у третій день розгляду, перед голосуванням заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко, яка представляла законопроект, оголосила кілька десятків фундаментальних поправок, які повернуть текст проекту до того вигляду, в якому його представив для ухвалення комітет. 

Депутати підтримали ці поправки голосуванням. 

Відповідно до тексту законопроекту, підготовленого до другого читання, держава гарантує повну оплату, згідно з тарифом, за рахунок коштів державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій. 

За рахунок держбюджету окремо здійснюється фінансове забезпечення програм громадського здоров’я, заходів боротьби з епідеміями, проведення медико-соціальної експертизи, діяльності, пов’язаної з проведенням судово-медичної та судово-психіатричної експертиз та інших програм в галузі охорони здоров’я, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій, за переліком, затвердженим Кабінетом міністрів України. 

У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями, або особам, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів держбюджету необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням: екстреної, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) та паліативної медичної допомоги; медичної реабілітації; медичної допомоги дітям до 16 років та медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами. 

Програма медичних гарантій затверджується ВР у складі закону про держбюджет України на відповідний рік. 

Обсяг коштів держбюджету, що спрямовуються на реалізацію програми медичних гарантій щорічно визначається у законі України про держбюджет як частка валового внутрішнього продукту у розмірі не менш ніж 5% ВВП України. 

Видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями видатків бюджету.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження. 

Уміє це зробити 

Нардеп Іван Рибак.

avatar

Микола віршотрус

19 жовтня 2017 12:47