Великий куш децентралізації, або КОзаки-розбійники: впливове київське он-лайн видання 'врізало' по Козаку

Великий куш децентралізації, або КОзаки-розбійники: впливове київське он-лайн видання "врізало" по Козаку

18.05.2020, 11:26

Вже за кілька тижнів можна буде на повний голос сказати, що Зеленський успішно продав ключову горизонтальну реформу в країні і таки отримав надбавку до зарплати. Виражену в лояльності до тих, кому відійшли ОТГ (об'єднані територіальні громади) акурат напередодні місцевих виборів. Так що тепер, друзі, нами править не тільки некомпетентність, а повернувся ще й договірняк з бізнесом. Приправлений, звичайно, дещицею пафосної партійної риторики.

...

Стоп! Вважайте й цю статтю листом до президента. І знайте, що в країні є люди, які розуміють, що відбувається насправді. Бачать, як президент розмінює стратегічні речі на миттєві інтереси. Як все це швидко монетизується тими, хто за службовим обов'язком покликаний будувати, а не руйнувати державу..

Ось прямо зараз ми з вами є свідками того, як роздають ярлики на довічне царювання. Як ключова реформа, здатна збалансувати всі рівні влади  в країні і відрегулювати систему державного управління, розмінюється  на лояльність.

КОзаки-розбійники

Першу стрілку розбійникам про те, куди можна забігти по ходу гри, щоб домовитися, намалював ще Кабмін Гончарука, коли прогнувся під "хотєлками" Закарпаття і перелопатив вже затверджений перспективний план. Тоді першою за всі роки децентралізації здригнулася попередниця Чернишова екс-міністр Альона Бабак, задовольнивши прохання "слуги народу" Михайла Лаби в Закарпатській області. Справа Оноківської громади, де Лаба раніше був головою сільради, дійшла до розгляду в комітеті, і депутати сказали: "Люди повинні вирішити самі".

І з тих пір великі люди по всій країні почали вирішувати самі. У супроводі більш дрібних.  

Світлина від BukNews. 

 Голова профільного парламентського підкомітету —  Віталій Безгін, за словами Олександра Корнієнка, —  його права рука, яка як раз і тримає циркуль децентралізації. Я, звичайно, пробувала з ним зв'язатися, але не склеїлося. А ось автор коментаря під постом Безгина Василь Гостюк, який виявився екс першим заступником губернатора Чернівецької області, що два з половиною роки займався децентралізацією, на моє повідомлення відповів.

Сьогодні Чернівецька ОДА разом з її головою Сергієм Осачуком (який вже фігурував у нас удвох з мером Чернівців) виявилася в епіцентрі скандалу. У поданому ОДА перспективному плані на догоду місцевим феодальним кланам демонстративно проігноровані закон, методики об'єднання громад, думки експертів і всі пристойності.

Проте 6 травня Кабмін затвердив, що називається, підсунутий йому Осачуком перспективний план, який в області ніхто ні з ким відкрито не обговорював. (Дружно читаємо місцеву пресу). Правда, прем'єр Шмигаль цей чудовий документ все ще не підписав, мабуть, переживаючи останні мляві сутички з власною совістю. 

 Думаю, вам буде цікаво дізнатися подробиці історії, де провідним виявився  голова Сокирянської райради, за сумісництвом —  власник всього Сокирянського району Буковини Василь Козак (ТОВ "Агросад-2005", ПП "Буковина Агросвіт", ТОВ "Буковинський сад" та  ін.), а веденими —  вся українська влада, включаючи знану нами людину з булавою. Про ці подробиці я і розпитала екс заступника губернатора Чернівецької ОДА Василя Гостюка.

—  Василю, ви стояли біля витоків цієї історії. Розкажіть.

— Сокирянський район —  єдиний в області, де крім районного центру Сокіряни розташоване ще одне місто обласного значення —  Новодністровськ. Воно історично є центром цього регіону. Якраз там і народилася ініціатива жителів створити ОТГ з центром у Новодністровську. Село Ломаченці свого часу за законом про добровільне об'єднання громад вийшло з ініціативою про приєднання до Новодністровська.

 —  Тобто це було в період вашої каденції?

 —  Так. У 2018-у  році в день прийняття рішення про об'єднання в Ломаченцях відбулося захоплення сільради частиною агресивно налаштованих жителів. І я в цій сільраді разом з депутатами, представниками нашого регіонального Центру розвитку місцевого самоврядування та журналістами просидів до четвертої ранку. Поки поліція не зробила практично силовий штурм і не звільнила заручників. 

Василь Гостюк
Ексзаступник глави Чернівецької ОДА Василь Гостюк

 —  Що хотіли опоненти?

—  У групі, що захопила сільраду, були місцеві жителі, які хотіли створити громаду з довколишніх сіл без Новодністровська. З бідних маленьких, апріорі нежиттєздатних сіл. Просто ті люди, які за ними стоять, не хотіли втрачати контроль за цією територією.

—  Ви говорите про Василя Козака?

—  Так. Це багаторічний місцевий діяч, який примудряється завжди прикріпитися до провладної партії. У Ломачинцях же знаходиться вихід на Дністер з територією великого комплексу відпочинку, де він реально проживає. І для Козака було, звичайно, дуже боляче, що село від нього відвернулося.

Проте, Новодністровська ОТГ була успішно створена. ОДА підтримала ініціативу громадян. Громада вийшла на прямі міжбюджетні відносини. Процес створення завершено. Люди Козака продовжують ходити по судах, намагаючись оскаржити рішення, але, повторюся, процес створення Новодністровської ОТГ —  завершено. Межі громади ми визначили згідно з існуючою і погодженою законом методикою, що Кабмін успішно затвердив. 

Світлина від BukNews. 

 

—  Що зараз коїться?

—  ОДА в своєму новому перспективному плані всі села, навіть ,ті, які вже завершили процес створення громади, включаючи Ломачинці, виключила зі складу Новодністровської громади і віддала райцентру Сокиряни. У Сокірянській громаді спочатку було 12 сіл, а зараз вже 15. У той час, як Новодністровськ взагалі залишили точкою на карті без територій розвитку і сенсу існування.

—  Але Козак в своїх інтерв'ю заявляє, що неприпустимо приєднувати села до міст, знищуючи ідентичність сільських жителів.

—  У Новодністровську 10 тисяч населення. Є навіть села більші.

— За що основна боротьба? —  За збереження контролю над усім районом у центрі з Сокирянами. Якщо ж створити три громади, як ми і планували відповідно до методики, він перестане бути цікавим для регіональних лідерів. А також може програти місцеві вибори нинішньому меру Сокирян Равлику. Зараз він обзавівся депутатами, в парламенті його представляє рідний син. (Володимир Козак народний депутат від партії "Слуга народу" - Автор). Очевидно, що і Кабмін не може з ним впоратися. Зараз у нього є підтримка в обласній адміністрації, там працює його колишній заступник Олексій Бойко. Але справа навіть не в самому Козаку, а перш за все в тому, що ОДА просто нахабно порушує закон.

—  Чому?

— Адміністрація —  це вертикаль президента. Напевно, тому, що голові ОДА це дозволяється. А сама адміністрація виявилася під впливом місцевого князя.

—  А як вам вдалося не потрапити під цей вплив свого часу?

—  У мене не було з ним ніяких інтересів. Я потрапив на роботу за конкурсом. Діяв завжди виходячи із залізного принципу: не знаєш, що робити, дій за законом. Справа в тому, що інтереси у людей є завжди. У всіх. Завжди хтось буде незадоволений. Але це нормальна ситуація. Візьміть будь-яке, навіть саме правомірне ідеальне рішення суду, —  друга сторона завжди буде їм не задоволена. По всій Україні в зв'язку з цим конфлікти.

Але давайте ми розділимо —  конфлікт інтересів, який був, є і завжди буде, тому що світом править інтерес. І звернемо увагу на банальних "косорізів", коли чиновники прямо порушують закон. Коли нахабно і демонстративно подають необґрунтований, що не відповідає методиці і закону, перспективний план. І тут йдеться не про конфлікт інтересів, а про порушення прямої норми закону. Незалежно від мотивів.

—  Адекватна реакція президента?

—  Звільнити голову ОДА. Причому це треба було зробити давно, коли вони електронкою подали один план, а приїхали на засідання в Мінрегіон зовсім з іншим планом. Зараз йде службове розслідування по одному із заступників, пов'язане з підробкою документів. Чим воно завершилося, невідомо. Однак судячи, з сьогоднішніх кроків ОДА, можна припустити, що нічим.Ви мене вибачайте за емоції, але я цим займався два з половиною роки і, знаєте, так провалити все за три місяці, треба вміти. Повинні бути правила. Порушувати закони не можна. А чиновники їх порушують.

—  Куди все-таки подіти інтерес?

—  Серед юристів є такий жарт. Завжди є тема, як заробити грошей, але давайте ви обмежите свої фантазії нормами кримінального кодексу.

... Ось зараз дивлюся сюжет одного з місцевих телеканалів на цю ж гостру тему і бачу пана Бурбака,  який пристрасно підтримує Новодністровську ОТГ. Так, не тільки у аграріїв є вотчина в Чернівецькій області, а й у фронтовиків. Це я до того, що в будь-якій думці, якщо сильно захотіти, можна знайти і особисті амбіції, і політику і ще багато чого. Але в цьому конкретному випадку я бачу ще закон, затверджену методику, рекомендації експертів, звернення до президента Асоціації міст, і карту з точкою в обскубаному Новодністровську. 

АВТОР

На основному фото Голос України Глава Сокирянської райради та Сокирянського райдержадміністрації Василь Козак

Джерело: https://dt.ua/internal/velikiy-kush-decentralizaciyi-348003_.html

1