Ковзанки і пряників не буде: великого буковинського благодійника і патрона Чернівців  Фірташа заарештували в Австрії? - ЗМІ

Ковзанки і пряників не буде: великого буковинського благодійника і патрона Чернівців Фірташа заарештували в Австрії? - ЗМІ

13.03.2014, 17:02

Бізнесмена було затримано увечері в середу, 12 березня. Ім'я затриманого повністю не називають. В документах він фігурує як "Дмитро Ф.".

Влада Австрії за запитом ФБР затримала у Відні 48-річного українського олігарха, підозрюваного у США в корупції та участі у злочинній змові. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на повідомлення австрійського інформагентства APA.

Бізнесмена було затримано увечері в середу, 12 березня.

Ім'я затриманого повністю не називають. В документах він фігурує як "Дмитро Ф.". Відомо, що ФБР почало розслідування стосовно нього ще в 2006 році.

Зазначимо, раніше 12 березня США заявили, що мають намір надати Україні допомогу в пошуку та поверненні корупційних доходів колишніх посадових осіб. "Команди Міністерства юстиції і ФБР вже перебувають в Україні, щоб надати стратегічні консультації і нарощувати потенціал для знаходження корупційних доходів колишніх посадових осіб", - йдеться в повідомленні Держдепартаменту США за підсумками візиту до Вашингтона прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Затримання відбулося за сприяння американського Федерального бюро розслідувань.

Згідно з австрійськими законами про право на приватність, поліція називає його Дмитро Ф.

Згідно з повідомленнями, ФБР попросило правоохоронців Австрії про допомогу в межах розслідування корупційних дій, яке ведеться від 2006 року.

Фірташ був одним із найближчих до режиму Януковича олігархом. Зокрема, він був включений у газові схеми між режимами Путіна та Януковича, повідомляє Українська правда.

Фірташ як співвласник посередницької компанії «РосУкрЕнерго» був задіяний до газових постачань і за часів президента Віктора Ющенка та прем’єрства Юлії Тимошенко.

Фірташа не було в списках олігархів, рахунки яких підлягали замороженню в країнах ЄС.

У рейтингу найбагатших українців за версією «Корреспондента» він займав 8 місце.

У Великій Британії Фірташ створив організацію під назвою DF Foundation, яка згодом змінила назву на Firtash Foundation. Ця структура зареєстрована у місті Лідса, нею офіційно керує дружина олігарха – росіянка Лада Фірташ.

Міністерство закордонних справ України перевіряє інформацію іноземних ЗМІ про затримання в Австрії українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський сьогодні на брифінгу в Києві.

У Міністестві внутрішніх справ України заявили, що не оголошували у розшук відомого бізнесмена Дмитра Фірташа, якого, ймовірно, заарештували в Австрії.

Австрійські ЗМІ розповсюдили заяву про те, що Фірташа затримали в Австрії за підозрою у міжнародному хабарництві і злочинній змові. Натомість українські правоохоронці запевняють, що не оголошували його в розшук.

 "Українське МВС ні по яких каналам не оголошувало Фірташа в розшук", - заявили в прес-службі МВС.

Фірташа нібито затримали на прохання ФБР. При цьому в поліції наголошують, що арешт українського бізнесмена не має нічого спільного з подіями в Україні.

Раніше австрійські ЗМІ повідомили про затримання українського бізнесмена, голову ради Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа у Відні за запитом ФБР.

Згідно з повідомленням, Фірташа підозрюють у причетності до створення організованого злочинного угруповання.

За матеріалами: Reuters та radiosvoboda.org, tsn.ua, zik.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Кінець "Рідному Місту"?
avatar

Кінець "Рідному Місту"?

13 березня 2014 15:53