«Велике будівництво» в 2021 році: не виконана обіцянка відкрити пункт пропуску в Чернівецькій області у національному переліку провалів влади

«Велике будівництво» в 2021 році: не виконана обіцянка відкрити пункт пропуску в Чернівецькій області у національному переліку провалів влади

11.01.2022, 14:21

Президент Володимир Зеленський прозвітував, що у 2020-2021 роках у рамках «Великого будівництва» було збудовано та відремонтовано майже 14 тисяч кілометрів доріг, 500 мостів та мостових переходів. Але не все гаразд в інфраструктурній програмі: на інфографіці «Слово і діло» – які об'єкти із обіцяних на 2021 рік не встигли закінчити. 

«Велике будівництво»: які обіцянки Зеленського та Тимошенка не виконано

Дорога Стрий-Покровськ, яку президент Володимир Зеленський обіцяв відремонтувати до кінця 2021 року, готова на 95%. Закінчити її планують на початку року.

 Також на 2022 рік перенесли терміни закінчення ремонту доріг Київ – Харків – Довжанський та Кривий Ріг – Запоріжжя.

 Не зміг Зеленський виконати обіцянку збудувати у півтора раза більше доріг, ніж у 2020 році. В 2021 році будівельно-ремонтні роботи провели на 7 тис. 288 км доріг, а в 2020-му – на 6,5 тис. км. До обіцяного президентом показника забракло близько 2 тис. км.

 Не виконано обіцянку розпочати реставрацію близько 100 «туристичних магнітів» – замків, музеїв, історичних та культурних місць. Станом на кінець року відібрано 57 проєктів: 31 об'єкт державної форми власності, 26 – комунальної. Реставрацію 13 проєктів завершили, ще 30 – розпочали. Роботи продовжать цього року.

 Нагадаємо, що керівником координаційної ради щодо реалізації програми «Велике будівництво» є Кирило Тимошенко. Він у 2021 році теж провалив низку обіцянок.

 Так, Тимошенко обіцяв розпочати ремонт першої ділянки Київської об'їзної дороги до кінця року, але поки що триває перший етап конкурсу з відбору компанії-виконавця.

 Заступник керівника ОПУ не виконав обіцянку відкрити новий пункт пропуску на кордоні в Закарпатській та Чернівецькій областях.

Осачук обіцяє відкрити КПП "Дяківці" до Дня Незалежності » Новини Чернівці:  Інформаційний портал «Молодий буковинець»

 В 2021 році Тимошенко обіцяв закінчити ремонт доріг Стрий – Покровськ, Краматорськ – Маріуполь, Київ – Одеса, але всі роботи триватимуть і цього року.

 Крім того, Тимошенко обіцяв добудувати Дарницький залізнично-автомобільний міст у Києві у 2021 році. 3 березня було підписано меморандум про завершення будівництва між «Укрзалізницею» та «Укравтодором». 9 вересня завершився аукціон на будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через Дніпро на залізничній ділянці Київ-Московський – Дарниця. Переможцем тендеру на добудову стала компанія «Спільне українсько-німецьке підприємство Автострада». Вона має закінчити будівництво лише до кінця 2022 року за 1,15 млрд грн.

 Відкриття всіх мостових переходів Запорізького мосту також перенесено з 2021 на 2022 рік.

Що з обіцяного у рамках Великого будівництва не встигли зробити 2021 року – на інфографіці.

 Будівництво шляхопроводу та реконструкція приймальних відділень: які обіцянки міністрів провалено

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв у 2021 році відремонтувати 300 закладів освіти. Зрештою побудували та реконструювали 74 школи та 49 дитячих садків, плюс 13 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, 29 стадіонів та басейнів. На обіцяну цифру не вийшли, роботи триватимуть у 2022 році.

 Також Шмигаль не виконав зобов'язання закінчити будівництво шляхопроводу у Херсоні – йде лише перша черга.

 Знову не виконана обіцянка закінчити реконструкцію 210 приймальних відділень, цього разу її озвучував міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Станом на кінець минулого року будівельні роботи завершили на 194 із 198 запланованих об'єктах.

 Міст із Хортиці на Лівий берег Дніпра буде введений в експлуатацію на початку цього року, а не в 2021-му, як обіцяв міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Також не виконано обіцянку Кубракова відремонтувати два мости на трасі Стрий – Ізварине (у межах Хмельницької області) – роботи планують завершити до кінця 2022 року.

 Кілька провалених обіцянок щодо «Великого будівництва» є й у голів обласних держадміністрацій. Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко обіцяв в 2021 році відкрити навчальний заклад у селі Башлики, але будівництво ще не закінчилося – школа запрацює в 2022-му.

 Керівник Рівненської ОДА Віталій Коваль не виконав обіцянку здати у 2021-му першу чергу спорткомплексу. Нині його готовність становить лише 53%.

 Олександр Скічко обіцяв у 2021 році побудувати дитячий садок у Черкасах. Договір на будівництво укладено, роботи розпочато, але завершено буде лише у серпні.

Що з обіцяного у рамках Великого будівництва не встигли зробити 2021 року – на інфографіці.

1