«Ведмедик Паддінгтон», «коти у мішку», приховані і відверті друзі Путіна, політичні дезертири проти одного Порошенка, – Геращенко у Чернівцях оцінила кандидатів у президенти

«Ведмедик Паддінгтон», «коти у мішку», приховані і відверті друзі Путіна, політичні дезертири проти одного Порошенка, – Геращенко у Чернівцях оцінила кандидатів у президенти

12.03.2019, 09:56

Перша заступниця голови Верховної Ради України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, перебуваючи у Чернівцях, на прохання журналістів охарактеризувала кандидатів на посаду Президента України. Гостя наголосила, що висловлює своє особисте бачення ситуації, як громадянка країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родини українських політв’язнів, яких утримують в Росії, отримали по сто тисяч гривень державної допомоги, - Ірина Геращенко в Чернівцях

- Зараз ми маємо 39 кандидатів на посаду Президента України. Моя громадянська позиція полягає у тому, що на цих виборах є Порошенко, і є колективний Путін.  Хоча, очевидно, що серед 39-ти кандидатів є дуже різні люди. Серед цих 39-ти є кілька патріотичних, але вони не мають тієї підтримки, яка сьогодні дозволить їм вийти у другий тур і виграти вибори. Можливо, вони пішли на вибори, щоб підготуватися до парламентських або через особисті амбіції. Мені здається, що таким чином відбувається певна дезорганізація патріотичного електорату.  

- Очевидно, що серед 39 кандидатів кілька є відверто проросійських. Очевидно,  що їх не потрібно називати, їх усі знають. Є приховані друзі Путіна – це ті, з ким Путін мав взаємовигідні взаємини,  які допомагали йому, підписували різні вигідні для Росії і кабальні для України контракти. Зрозуміло, що Путін може прагнути повтору цих цікавих взаємин.

- Є серед кандидатів «кіт у мішку». Я знаю його тільки по ролі ведмедика Паддінгтона. Може, це й гарна роль, але ми не можемо голосувати за ведмедика Паддінгтона. Так,  цей персонаж варив смачне варення і мав чудову тітоньку в Перу, але що він знає про Перу? Які позиції цього кандидата, в тому числі з аграрних проблем, ай ті, економіки тощо. Це питання уряду, але президент є лідером і, очевидно, має давати якийсь напрямок. Я переконана, що ви б хотіли зустрітися з усіма кандидатами в президенти, напряму поставити їм запитання, як ставите мені, проте ви позбавлені такої можливості. Хтось спілкується, а хтось відповідає тільки через скайп і то лише на дві теми. Це все одно, що голосувати за кота в мішку, це серйозна безвідповідальність. І нерозуміння викликів, які стоять перед лідером на цій посаді. Чи готові ми зрадити українського солдата, українську армію, в тому числі в Чернівцях і області, які заплатили життям 96 людей за збереження суверенітету України. Якщо людина збирається ставати перед кимось на коліна.

- І, очевидно, що серед 39 кандидатів є ті люди, яких я називаю політичними дезертирами, тому що в 2014 році, коли було найважче для країни, вони сховалися в кущах, вдягли білі рукавички і критикували владу, а сьогодні вони вже все знають. Як звільняти заручників, як підписувати нові угоди, і повертати всіх за стіл переговорів по Будапештському меморандуму… Чому ви на практиці  не стали поряд з країною, коли було так важко і не допомогли їй? Ви ж усе знаєте. Чому ви не пішли у владу і просто не зробили?

- Я представляю команду, якій є про що звітувати. Чи помилялася ця команда протягом 5 років? Звісно. Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Важливо визнати помилку, іноді вибачитися і йти далі. Всі зустрічі у Мінську дуже важкі, але останні справляють особливо не просте враження. Тому що росіяни відверто чекають реваншу. І того, що Україна сама зробить усе для того, щоб відмовитися від Мінських угод, що розв’яже Росії руки, скасує санкції проти Росії. Вони цього дуже чекають. Я точно знаю, чого не прагне Путін. У Росії мріють 31 березня відкоркувати шампанське аби не Порошенко – оце їхня історія. Моя задача, яка п’ять років працювала над вирішенням важких питань, щоб 31 березня в Москві ніхто не пив шампанського, хай п’ють горілку з горя – це було би дуже правильно, - сказала Ірина Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірину Геращенко у Чернівцях попросили підтвердити або спростувати важливу роль Віктора Медведчука у звільненні українських заручників

Перевибори у Чернівцях – робота не лише для парламентарів, але і для громади, – І. Геращенко

1