Вечір Пауля Целана у Чернівцях, або поезія живе вічно

Вечір Пауля Целана у Чернівцях, або поезія живе вічно

22.11.2012, 20:05

Приміщення «Української книги» пустувало, проте здавалося повним. Воно шуміло, ніби кімната вщент заповнена людьми. То на другому поверсі, в приміщенні «Literature cafe», мав відбутися літературний вечір, присвячений Паулю Целану. Майже всі місця були зайняті, офіціант лише встигав приносити додаткові стільці. Це був справжній аншлаг. Люди метушились, щось активно обговорювали. В кафе панувала справді літературна, поетична атмосфера. До тиші слухачів закликав аудіозапис – сам Целан читав «Фугу смерті» німецькою мовою. Про це у дописі для www.buknews.com.ua пише студент Олександр Докієн.

Традиційне місце головного гостя вечора займав доктор філологічних наук,  професор  Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Петро Рихло та модератор літературного вечора, літературознавець Інга Кейван. Петро Васильович – це людина, певно, найбільш знайома з творчістю Целана в Україні. Як зазначив пан Рихло, його особиста бібліотека налічує більше ста книг про цього поета. Тому хто, як не він, міг розповісти так багато про Целана і донести дух його творчості? Лише найпалкіший поціновувач!

Протягом вечора було багато сказано про мотиви і лейтмотиви творчості Целана. Не обійшлось і без обговорення особистого життя поета. Напевно, ця тема викликала найбільший резонанс у публіки. Адже Пауль Целан протягом життя мав багато любовних захоплень. Найцікавішою була історія, що стосувалась Клари Ґолль. Жінка, знаменита завдяки своєму незвичному хобі, колекціонування відомих чоловіків, серед яких був і Рільке. Але різниця в тридцять років стала перепоною сподіванням «колекціонерки» на певні стосунки.

Як розповів Петро Рихло, Пауль Целан писав лише німецькою мовою, не беручи до уваги декілька віршів румунською і один французькою. Поет хотів відродити німецьку - ту мову, яка була втрачена в нацистському режимі Гітлера. На його думку, справжня поезія має творитися однією мовою.

Багато було сказано про особливість творчості Целана - поета елітарного, а не популярного. Адже в нього своєрідна структура віршів, з прихованим філософським контекстом. Вона навіть має в собі щось від кабалістики.

На завершення Петро Васильович прочитав вірш Пауля Целана українською і заінтригував усіх присутніх майбутнім проектом, що стосуватиметься його творчості.

Олександр Докієн, студент

Фото зі стіни Інги Кейван у ФБ.

1