Василь Максимюк: Вимагатимемо ефективного та відповідального освоєння коштів

Василь Максимюк: Вимагатимемо ефективного та відповідального освоєння коштів

15.03.2019, 11:02

Однією з найуспішніших реформ, започаткованих Президентом Петром Порошенком, є реформа децентралізації. Вона стосується кожного з нас, бо це реальна передача коштів, повноважень та відповідальності на місця.

Тепер у зведеному бюджеті держави державний бюджет складає 48%, а 52% коштів з нього спрямовується місцевим бюджетам. Для порівняння: якщо у 2013 році місцевим бюджетам були передбачені кошти з державного фонду у сумі 500 мільйонів гривень, то у 2018 році - це 33,5 мільярда.

У результаті реалізації стратегії Президента, у 41,5 разів у 2019 році проти 2014 зросла державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їх інфраструктури.

Реалізація президентської стратегії розвитку, зростання бюджетів дала можливість і нам у Чернівцях нарешті взятися за масштабний ремонт доріг міста, які не ремонтувалися впродовж десятиліть.  

Сьогодні ми говорило про розподіл 92,5 мільйонів гривень, які утворилися, як залишок з бюджету 2018 року. Близько 83,4 мільйона з них будуть спрямовані на вирішення питань департаменту житлово-комунального господарства. У бюджеті на 2019 рік закладено ще 137 мільйонів гривень теж на утримання та ремонт доріг. Тобто, є можливість спрямувати на ремонт доріг, а за цим показником Чернівці є чи не найгіршим містом в Україні, рекордні 218 мільйонів гривень.

Проте, я особисто і фракція президентської партії у Чернівецькій міській раді, хочемо застерегти депутатів і міську владу від відвертих популістських рішень та безвідповідального використання цих коштів.

Є реальна загроза, що для відновлення свого ділового іміджу після шквалу критики від громадян та у ЗМІ, нинішнє керівництво міської ради може у прямому сенсі закатати ці мільйони в асфальт.

На думку фахівців, навіть ті ремонтні роботи з укладання асфальтового покриття на вулицях Авангардній, Кармелюка, Винниченка, Сторожинецькій, Залозецького, Хотинській, Проспекті Незалежності, що розпочалися зараз, проводяться без урахування стану інженерних мереж під ними.  

Тому ми вимагаємо та будемо вимагати, щоб кошти, які місто отримує у результаті реформи децентралізації, освоювалися максимально ефективно та відповідально. Щоб невдовзі наступникам не довелося ламати свіжоукладений асфальт після того, як вийдуть з ладу мережі з водопостачання та водовідведення, чи кабельні лінії, що знову залишить місто без доріг.   

Хочу принагідно нагадати про внесок у розвиток інфраструктури Чернівців, який за підтримки Уряду роблять народні депутати з фракції Блоку Петра Порошенка Іван Рибак, Владислав Севрюков та Богдан Онуфрик.  Це реальна допомога закладам охорони здоров’я з отримання ними дороговартісного медичного обладнання. Це нова спецтехніка для підприємств житлово-комунального сектору. Це сучасні дитячі майданчики, футбольні поля для дітей, що обладнані за останньою європейською модою, а також спортивний інвентар, що сприяє розвитку спортивної інфраструктури Чернівців.  

Беручи активну участь у розвитку нашого міста, ми б дуже хотіли, щоб усі кошти, що спрямовуються на розвиток його інфраструктури, використовувалися по-господарськи.

1