Василь Максимюк: «У всіх конфліктних ситуаціях у міській раді я на боці Чернівців»

Василь Максимюк: «У всіх конфліктних ситуаціях у міській раді я на боці Чернівців»

12.07.2018, 16:08

Чернівці штормить, заливає водою, підтоплює. Така природна аномалія на завершення червня. Щось подібне відбувається і у Чернівецькій міській раді, де одні прагнуть змістити з посади міського голову, а інші - взагалі розпустити депутатський корпус.

Про нинішню критичну ситуацію в міській раді, шляхи подолання кризових явищ, позицію фракції пропрезидентскої партії з цих питань говоримо з Василем Максимюком – головою міської організації партії БПП «Солідарність» та головою фракції цієї політичної сили у міській раді.

- Пане Василю, чи є реальний сценарій того, щоб міська рада в Чернівцях почала плідно працювати?

- Звісно є, але його реалізації не бажають обидві ворогуючі табори. Це не секрет. Їм обом вигідний нинішній стан справ. Заявляю про це відповідально. Це й думка наших партійців і моя особисто. Я її неодноразово озвучував і повторюю зараз. Думають про те, як здолати одне одного і зовсім не думають про городян, про громаду.

Мені дорікають часом колеги-депутати – визначся за кого ти, що ти хочеш, Я завжди відповідаю: мені особисто нічого не потрібно, я хочу, щоб розвивалося місто. Я - за Чернівці.

Сценарій налагодження роботи в місті простий: треба сісти, домовитися і працювати. Такого сценарію вимагає свідома частина виборців, а не крикуни, яких наймають обидві сили та маніпулюють ними. Тому є радикальний сценарій – дочасні вибори і міського голови, і міської ради.

- А чому стало можливим те, що є зараз діється в міській раді, як Ви думаєте?

- На це питання дуже об’єктивно й неупереджено відповів нещодавно Львівський міський голова Андрій Садовий, який приїздив в Чернівці. Наша ситуація – від небажання домовлятися.

Після обрання Олексій Каспрук відразу відрізав від діалогу фракцію «Рідне місто». І «Рідне місто» відразу перейшло в атаку. Міський голова проігнорував те, що депутатів цієї сили обрали чернівчани, як і його, а «рідномістяни» просто не сприймають міського голову і все, що він робить чи не робить. Вони, крім себе, взагалі нікого не сприймають. Вся робота ради перетворилася на процес накладання вето і на його подолання. Все! Це весь «конструктив».

Мене турбує інше. Обидві ворогуючі табори втратили відчуття міри. Її нема, нічого позитивного не генерується. Немає на нього навіть натяку. Якщо опозиція до міського голови  під час виборів і приблизно рік потому пропонувала щось конструктивне й конкретне, то потім перейшла лише до нищівної критики міського голови. Вона шукала у нього прорахунки і успішно знаходила. А Олексій Павлович відбивався як міг і, на жаль, вдавався до провокування опонентів, але практично завжди програвав.

- Чи вплинуло на ситуацію в Чернівцях обрання секретарем міської ради Василя Продана?

- Якщо ви маєте на увазі її поліпшення, то ні. І навіть навпаки. Продан - фактично друга посадова особа в Чернівцях. Але позиціонує він себе не як представник влади, а як лідер опозиції. Причому опозиції не конструктивної, а руйнівної.

Він вважає, що опонує міському голові, а насправді опонує громаді. Часто його позиція теж збурює людей, як це було з недавнім страйком водіїв маршруток. Маршрутки та люди, що там працюють, стали інструментом з’ясування політичних стосунків і цього навіть не помітили і не зрозуміли. Завтра у вмілих руках Василя Сафроновича таким інструментом політики можуть стати двірники, працівники водоканалу, просто перехожі. Я думаю, йому байдуже кого збурювати, він це робить навмисне і планово.

Не ліпше, на жаль, поводить себе і міський голова. Він та його оточення вдається до тактичних та стратегічних помилок. Вважаю, що він не має бачення майбутнього міста навіть на місяць наперед. У виконавчих органах мало справжніх фахівців. Олексія Павловича «підставляють» раз у у раз. Він послуговується суто іміджевими заходами, все далі відриваючись від реалій міста. Нехай назве, наприклад, хоча б одну вулицю в місті, яка знаходиться у задовільному стані завдяки особисто його зусиллям? Навіть нещодавно здана Богдана Хмельницького почала провалюватися.

Тому, на мій погляд, ці дві посадові особи в Чернівцях не можуть співпрацювати апріорі.

- Як особисто Ви бачите механізм виходу з кризи?

- Депутати міської ради обрані громадою представляти інтереси містян та ухвалювати відповідні рішення. А чиновники та міський голова – це надавачі  послуг громадянам. Міський голова – людина, яка отримала від громади довіру діяти у її інтересах та на ії користь. Він це повинен робити, керуючи чиновниками.

Якщо це розуміти та цим керуватись, то все буде на своїх місцях та працюватиме, як треба.

Адже головне завдання місцевої влади – надання якісних та доступних послуг громаді та забезпечення  їй достойного рівня та якості життя в місті.

Для цього мають ефективно працювати комунальні підприємства, які є власністю громади, а не чиновників з депутатами, мають бути створені такі умови для бізнесу, коли вигідно працювати і підприємцям і працівникам, а податки сплачуються до міської скарбниці.

А з цієї скарбниці кожна гривня витрачається прозоро, зрозуміло та з максимальною користю для громади.Депутати разом з чиновниками мають дбати про тих, хто потребує допомоги, впливати на місцеві тарифи та вартість послуг. І на проїзд, і на опалення, і на воду, а не кивати на Київ.

До речі, фактична транспортна відірваність Чернівців від решти держави  свідчить про багато що.

У міста має бути план, зрозумілий кожному чернівчанину. Має бути мета, спільна для всієї громади. Ось тоді ми будемо рухатись у вірному та бажаному напрямку та не гаяти час на пустопорожні сварки.

- Яка Ваша позиція щодо найгостріших питань Чернівців – комунальний транспорт, тарифи, дороги?

- Не хочу повторюватися. Я не раз конкретно пропонував сідати за стіл переговорів. Приїхав досвічений та поважний Андрій Садовий і сказав нам те саме, та, здається, вже пізно. Комунальний транспорт остаточно розвалений, незадовільно працює водоканал. Фактично паралізована будівельна галузь процедурою видачі містобудівних умов та обмежень. Жодна з глобальних комунальних проблем не просто не розв’язана, вона стала ще гострішою, а часом критичною, на межі катастрофи. Комунальні проблеми набули політичних ознак. Ви помітили, що сказав власник одного із найпотужніших підприємств-перевізників – «ми більше не будемо заважати місту»? Ви розумієте, як далеко зайшла справа?

Я пропонував сформувати програму на ці роки, але фактично ми згаяли час.

- Чи зміняться в новому політичному сезоні дії  фракції у міській раді?

- Ми готові й надалі пітримувати соціальну спрямованість у роботі міської ради, ми за деполітизацію її роботи. Добре, якщо це зрозуміють всі депутати. Ми за вирішення проблеми транспорту в місті, за якісні дороги та вирішення проблем головних комунальних підтприємств. Треба допомагати учасникам АТО та родинам загиблих хлопців. Треба братися за головні проблеми і вирішувати їх по черзі. Я це пропонував і бачу, що все більше городян та й колег-депутатів, міркують так само. Досить стогнати, як все погано, час просто щоденно працювати.

- Якщо дійде до голосування за припинення повноважень міського голови, то якою буде Ваша позиція?

- Я вже висловлювався з цього приводу. Моя точка зору не змінилася. У нашої політичної сили немає персональних зобов’язень ні перед Олексієм Павловичем, ні перед його опонентами. Але сьогодні я чітко бачу, що Чернівцям потрібен сильний міський голова, щоб вибратися з прірви. Його немає. Секретар міськради, котрий буде виконувати обов’язки міського голови, як це передбачено законом в разі припинення повноважень, це зовсім не та кандидатура, яка здатна до прориву. Він буде використовувати свою посаду для того, щоби підготуватися до наступних виборів. Тобто, в політичних цілях. Це для мене абсолютно очевидно. Тому я і мої однопартійці не будемо голосувати за припинення повноважень чинного мера. Його обрала громада, як і всіх депутатів. А громада – це Чернівці, місто, яке потрібно поважати. Хочу сказати відкрито: мені  надходять пропозиції «схаменутися» і підтримати більшість. Є такі розмови і з моїми колегами. Категорично заявляю: я своєї позиції не зміню! Якщо на вмовляння спокуситься хтось з моїх колег, вони негайно опиняться за межами нашої партії.

Хоча цілком розумію, що потрібні нові вибори. І міської ради, і міського голови. А припинивши в такій спосіб повноваження чинного міського голови, ми втратимо останні важелі впливу на ситуацію у місті, буде ще гірше, і тоді нас вже не врятує ніхто.

- Радикально.

- І насамкінець. Я хочу, щоби чернівчани це знали. Останнє, що залишилося у власності нашої громади – це низка стратегічних комунальних підприємств, які доводять до банкрутства, а також поодинокі клаптики землі в місті. Є ризик, що ми все це втратимо. Чернівці не будуть належати громаді, їх шматками  рознесуть «хазяї». Ми цього хочемо? Гадаю, ні.

«Голос України»

1