Вартість переходу-довгобуду через Сірет в Берегометі зросла з 2 до 7 мільйонів

Вартість переходу-довгобуду через Сірет в Берегометі зросла з 2 до 7 мільйонів

04.04.2019, 11:19

На Буковині перехід через річку Сірет належить до переліку довгобудів, які почали зводити ще до 2015 року і цей процес триває досі. На міст уже освоїли 2 млн. гривень, але коригована кошторисна вартість об’єкту в сягнула майже 7 млн. гривень.

Як йдеться у дописі Facebook-спільноти “Закупівлі Чернівці“, аналіз відкритих даних свідчить про те, що будівництвом пішохідного переходу через річку Сірет із можливістю проїзду автомобіля швидкої допомоги, смт. Берегомет Вижницького району займалися три різні компанії, за що отримували кошти.

Так, у 2015 році на виконання цих робіт УКБ уклав договір з ТОВ “Трейдербуд” на суму в 2 006412 грн. (аккурат сума освоєних коштів). Строк виконання робіт – вересень 2015 – грудень 2016 року.

“У 2015-2016 роках ТОВ “Трейдербуд” отримало більш як 2 млн на будівництво цього переходу, як і значилось в контракті. Тобто, за логікою, перехід мав би бути вже зведений”, – йдеться у повідомленні.

Утім, восени 2018 року УКБ оголошує новий тендер на те саме будівництво вартістю 4,7 млн. Переможцем стало ТОВ БК “Трансмост” з пропозицією в 3,2 млн.

Відповідно до тендерної документації, обсяг робіт на 2015-2016 роки і на 2019-2020 роки схожий.

“Багато видів робіт перетинаються. Повторне будівництво переходу? Адже кошти на будівництво таки були виділені в повному обсязі і освоєні ще в 2016 році. То що це? Недолуге планування і розробка тендерної документації?”, – йдеться у повідомленні.

Як нагадують у спільноті “Закупівлі Чернівці”, “переважно довгобуд — це коли якесь будівництво, на яке постійно недовиділяють кошти, їх не вистачає для завершення робіт тощо”.

Тому у випадку будівництва мосту через річку Сірет підрядник у 2015 році запропонував роботи на 2 мільйони гривень, гроші отримав за цим договором, а в 2019 році інша фірма отримує гроші на таке ж будівництво.

Наразі, як повідомляється, спільнота “Закупівлі Чернівці” очікує відповідь на запит.

Фото: google.com/maps.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При Яценюку і Гройсману відремонтовано удвічі більше буковинських доріг і у два рази дешевше, ніж при Тимошенко і Азарові разом узятих, - Омелян

Нагадаємо, під час перебування у Чернівцях міністр інфраструктури України Володимир Омелян розповів, що цього і наступного років "значну увагу буде приділено ремонту мостів, зруйнованих повінню 2008 року. Тоді теж багато політиків на цьому піарилися, вже навіть не згадаю, скільки прем’єрів їх відвідували, обіцяли відновити, але так нічого і не зробили. Ми зробимо. Цього року на ці потреби передбачено більш, ніж 100 мільйонів гривень.  Щодо вартості, то я вам теж скажу. Був сьогодні на зруйнованому мості. 2008 року його вартість оцінили в 9 мільйонів доларів, зараз ми його зробимо за 3 максимум 4 мільйона доларів. У два рази дешевше. І це через 10 років. Тобто, незважаючи на інфляцію, незважаючи на те, що все здорожчало, ми робимо і будемо робити у два рази дешевше, ніж робили до нас". 

1