Вакцінація від Covid-19. Основні запитання до лікаря

Вакцінація від Covid-19. Основні запитання до лікаря

27.02.2021, 14:24

Основними завданнями імунізації є:  

  • зменшити тягар смертей і хвороб від пандемії COVID-19;

  • зменшити соціально-економічні потрясіння шляхом стримування передавання вірусу, скорочення кількості важких випадків захворювання і смерті або комбінації цих стратегій;

  • забезпечити безперервність життєво важливих послуг, включно з послугами охорони здоров’я.

Планується охоплення вакцинацією проти коронавірусної хвороби COVID-19 не менше 50 % населення України (20 866 390 людей). Водночас, підходи до впровадження програми з вакцинації значною мірою формуються фактором доступності вакцин.

Кампанія з вакцинації в Україні буде проводитися в 5 етапів, упродовж яких буде вакциновано 9 пріоритетних груп населення. Щойно вакцини буде достатньо для всіх, держава забезпечить нею людей поза групами ризику.

Склад вакцини від Covid

Pfizer/BioNTech (а також Moderna) - вакцини на основі матричної РНК, що містять фрагмент генетичного коду вірусу, який викликає у людини імунологічну відповідь ( організм «отримує інструкції, як формувати імунітет до Covid»).

Вакцина Oxford/AstraZeneca містить генетичну інформацію зовсім іншого вірусу, нешкідливого для людини, який, потрапляючи в організм, виробляє білок SARS-CoV-2, що викликає Covid-19.

Іноді вакцини містять інші інгредієнти, наприклад алюміній, що підсилюють імунологічну відповідь організму і сприяють формуванню імунітету.

Чи можливо захворіти від вакцини?

Немає жодних доказів того, що будь-який з цих інгредієнтів вакцини завдасть шкоди у таких невеликих кількостях. Вакцини не спричинюють хворобу. Натомість вони вчать імунну систему вашого організму розпізнавати інфекцію і боротися з нею.Деякі люди мають легкі симптоми після вакцинації, такі як м'язові болі або підвищена температура тіла. Це прогнозована реакція організму на вакцину.

Алергічні реакції, безпека

Алергічні реакції на вакцини виникають непередбачувано. Найбільш  ймовірні у людей з обтяженим алергологічно-фармакологічним анамнезом. Вчені оприлюднюють склад будь-якої схваленої вакцини. В інформаційному буклеті для пацієнтів виробники вакцини вказують, що її не слід давати людям з підтвердженою алергією на будь-яку речовину, що міститься в препараті. Pfizer і BioNTech надає інформацію щодо найбільш частих симптомів алергії -  проявляється сверблячкою, висипом, задишкою, набряком обличчя або язика.

Такий опис може насторожити пацієнта, але такі симптоми нерідко виникають у людей з важкими алергіями в анамнезі. Крім того, індивідуальна алергічна реакція можлива не тільки на коронавірусну вакцину, але і на будь-яку іншу.  Про всяк випадок британське Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних товарів порадило людям з алергією на лікарські засоби поки відмовитися від щеплення. Ми рекомендуємо пацієнтам з алергічними захворюваннями, імунодефіцитами  перед вакцинацією проконсультуватися з імунологом- алергологом.

Загальні протипокази до вакцинації:

C:\Users\User\Desktop\Протипокази загальні.png

Чи безпечна вакцина для тих, хто перехворів на Covid?

Навіть якщо людина вже хворіла на Covid-19, їй запропонують зробити щеплення. Це тому, що природний імунітет - недовговічний, а імунізація може забезпечити більший захист. У рекомендаціях Міністерства охорони здоров'я Англії зазначено, що вакцинація хворих на "довгий" Covid також не викликає побоювань.А от вакцинувати хворих на коронавірус не можна, поки вони повністю не одужають. Отже, особам , що перехворіли рекомендується вакцинація через 6 місяців після одужання.

Ті вакцини від COVID-19, які наразі схвалені для екстреного застосування, і ті, які проходять клінічні випробування, не включали дітей до 16 років до груп досліджень. Відповідно інформація про безпеку, переносимість та ефективність вакцин від COVID-19 серед дітей віком до 16 років наразі невідома. Тому такі вакцини не допущені до застосування серед дітей віком до 16 років.

Загальні рекомендації після вакцинації

  • Після ін’єкції необхідно 30 хв. перебувати поблизу або у самому медичному закладі під наглядом лікаря.

  • У разі виникнення місцевої реакції в місці ін’єкції (біль, почервоніння, набряк, поступове формування ущільнення-ґульки), важливо розуміти, чому саме це. За жодних обставин НЕ можна: сильно терти місце уколу, прикладати різноманітні мазі/гелі/компреси/робити йодну сітку/прикладати листки капусти/спиртовмісні настоянки і таке інше. Це не лише не приносить бажаного ефекту, але й найчастіше шкідливо (опіки, мацерація шкіри).

  • Якщо турбує біль у місці ін’єкції, необхідно дати парацетамол АБО ібупрофен (не більше 3 разів на добу, не частіше, ніж раз на 6 годин) та повідомити лікаря про реакцію. 

  • Основне у разі виникнення місцевих реакцій – не панікувати. Такі реакції минають до 3-5 діб після вакцинації. Ущільнення в місці ін’єкції може зберігатися довше, в середньому воно зникає впродовж місяця.

  • Також після вакцинації може виникнути загальна реакція у вигляді підвищення температури тіла. 

  • У разі виникнення температурної реакції необхідно:  забезпечити адекватний питний режим, температура повітря у приміщенні не повинна перевищувати 18-20 С. При застосуванні жарознижувальних препаратів потрібно орієнтуватися не на цифри термометру, а на загальний стан.

  • Чи потрібно приймати протиалергічні препарати до та після вакцинації? Можна приймати антигістамінні препарати. Але важливо 30 хв перебувати в межах медичного закладу, аби лікар міг купувати важку реакцію.

Існують інші реакції на вакцинацію, про які під час огляду розкаже лікар. Кваліфікований лікар допоможе у прийнятті рішення, тому не соромтеся задавати запитання!

Легких Вам вакцинацій ! 

Каспрук Наталія Михайлівна (БДМУ - Чернівці)

1