В Європі не повинно бути договорів за рахунок окремих країн – Берлін

В Європі не повинно бути договорів за рахунок окремих країн – Берлін

23.08.2019, 19:06
Трагедія 20 сторіччя, однією зі сторінок якої був "Пакт Гітлера-Сталіна" від 23 серпня 1939 року, показує, до чого ведуть домовленості великих країн за рахунок менших.

Про це, як повідомляє Укрінформ, заявив координатор міжурядового співробітництва ФРН з Росією, Центральною Азією та країнами Східного партнерства Дірк Візе у 80-ту річницю підписання Німецько-радянського пакту про ненапад.

"Ми не можемо прийняти постійні лінії розмежування в Європі - ані на мапі, ані в таємних додаткових протоколах, ані в головах. Сьогоднішня дата нагадує нам: для міцного миру в Європі ми більше не повинні укладати угоди проти міжнародного права і за рахунок третіх сторін", - заявив координатор.

Візе назвав пакт з його таємним додатковим протоколом, укладений рівно 80 років тому, дном, "низькою точкою" німецько-російської або німецько-радянської дипломатії. Через тиждень після підписання німецький рейх розпочав Другу світову війну та вбивства по всій Європі.

Водночас уповноважений уряду підкреслив, що Пакт про ненапад не врятував урешті решт від агресії й власне Радянський Союз; а перемога союзників над націонал-соціалізмом була здобута ціною неймовірних жертв, насамперед завдяки СРСР.

Німці усвідомлюють свою історичну відповідальність, вони не можуть і не хочуть знімати її з себе або шукати виправдання. "Але для того, щоб бути справедливими, нам також потрібно розуміння з нашими сусідами. Вони зобов'язують нас бути відданими миру у Європі", - сказав Візе.

Читайте також:  Сьогодні 80 років Пакту Молотова-Ріббентропа: "медовий місяць" двох диктаторів

Як відомо, 23 серпня 1939 року Гітлерівська Німеччина та сталінський Радянський Союз несподівано для багатьох підписали так званий Пакт Молотова-Ріббентропа. Згідно із секретним протоколом до документа, Польща була поділена, балтійські країни підпадали під сферу впливу Радянського Союзу, пізніше до сфери інтересів СРСР потрапили Фінляндія, Бессарабія та Північна Буковина. Переможна кампанія перших днів Другої світової війни закінчилася братанням частин Вермахту і Червоної армії та спільним парадом у Бресті.

На фото: Ґудеріан і Кривошеїн у Бресті. 1939 рік

Джерело: https://www.ukrinform.ua/ 

1