В Усть-Путильській та Глибоцькій ОТГ запрацювали наглядові ради при медичних і освітніх закладах для контролю за бюджетом

В Усть-Путильській та Глибоцькій ОТГ запрацювали наглядові ради при медичних і освітніх закладах для контролю за бюджетом

03.07.2020, 10:22

Понад 30 наглядових рад та опікунських рад при закладах освіти і медицини створено в об’єднаних громадах у рамках проєкту ДІЄМО, який реалізує Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети".

Згідно з законодавством України, в закладах освіти можуть створюватися Піклувальні (наглядові) ради, а в закладах медицини – опікунські та спостережні – як консультаційно дорадчі і наглядові ради та як орган управління комунального підприємства.

Як розповів координатор Партнерства Анатолій Бойко, станом на червень вже проведені перші засідання та розпочалася робота 22 рад в шести ОТГ: Коблівській, Усть-Путильській, Соледарській, Глибоцькій, Дунаєвецькій та Троїцькій. У них ради створено при закладах освіти, лікарнях, центрах первинної медико-санітарної допомоги.

«Консультаційно-дорадчі ради при закладі освіти і медицини – це інноваційний інструмент, який лише починає впроваджуватися в Україні. Такі ради можуть залучати додаткові фінансові та інтелектуальні ресурси, бути ефективним інструментом громадського контролю за діяльністю закладу освіти або медицини, а також виконують функцію зв’язної ланки між закладом та громадою, посилюючи участь жителі у його розвитку», – зазначив Анатолій Бойко.

Однією з перших у рамках проєкту було створено наглядову раду при Глибоцькому ліцею (Чернівецька область): рішення про її створення та про затвердження Положення про її діяльність було прийняте 20 листопада 2019 року. Як розповів експерт Партнерства Тарас Халавка, водночас розпочався період формування її персонального складу. Спершу він був розглянутий на засіданні трудового колективу, далі – на батьківській раді ліцею. 

«Загалом до складу наглядової ради включили 15 осіб, серед них – представники батьківської ради, підприємці громади, адвокат, юрист селищної ради. У лютому рада провела перше організаційне засідання, на якому обрали голову, секретаря та визначили орієнтовний план роботи. Окрім того,  з ініціативи директора ліцею було обговорено питання використання вільного приміщення ліцею (колишньої котельні) та організації харчування в навчальному закладі.  Прикметно, що члени наглядової ради, особливо підприємці, пропонували різноманітні підходи до вирішення питань використання вільного приміщення. Серед них – оренда, продаж, організація платних гуртків тощо. Так само по-діловому рада підійшла і до питання фінансового планування діяльності ліцею, запропонувавши всю інформацію оприлюднювати на сайті закладу, а  також продовжити практику написання проєктних заявок для покращення матеріально-технічного забезпечення ліцею», – роз’яснив експерт.

 Крім того, вже прийнято рішення про створення та зараз формується персональний склад 12 рад в 10 ОТГ: Оскільській, Виноградівській, Дунаєвецькій, Тараканівській, Новопсковській, Ніжинській, Соледарській, Сновській, Вижницькій, Пирятинській.

Нагадаємо, що 16 січня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про повну загальну середню освіту», відповідно до норм якого піклувальна рада може створюватися як для одного закладу так і одразу для декількох; склад ради формує засновник (рада громади) за пропозиціями від закладу освіти, органів самоврядування в цьому закладі, депутатів місцевої ради;         до складу ради не можуть входити учні та працівники закладу освіти, в якій буде діяти така рада; права і обов’язки піклувальної ради прописуються в Положенні, яке затверджує місцева рада ОМС.

«Приємно, що Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» працювало в рамках проєкту ДІЄМО фактично на випередження ситуації, напрацьовувало власні Положення про піклувальні (наглядові ради), які чітко корелюються із законодавством та відкривають шлях для активних і небайдужих громадян. При цьому в медичній галузі ситуація, з одного боку, дещо простіша, бо законодавчо процес створення опікунських рад при закладах медицини був краще врегульований, проте сама процедура переходу лікарень і поліклінік у статус комунальних неприбуткових підприємств вніс свої особливості і в автономізацію закладів, і щодо джерел їх фінансування. Тому створення дорадчих органів – опікунських рад певною мірою збалансовує рух інформації, потреб між владою, закладом охорони здоров’я, громадськістю, пацієнтами. А найкращим підтвердженням успішності створених рад у сферах медицині та освіти будуть їх результативність і дієвість, що можна буде побачити найближчим часом», – вважає експерт Партнерства Микола Орлов. 

Зазначимо, що всього в межах проєкту ДІЄМО планується створити та організувати діяльність щонайменше 19 наглядових, піклувальних або опікунських рад у 19 громадах.

Проєкт ДІЄМО реалізується міжнародною організацією Глобал Ком?юнітіз (Global Communities) спільно з Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» та CASE Україна. Проєкт спрямований на підвищення прозорості у галузях охорони здоров’я та освіти як двох ключових сфер, у яких  громадяни особливо стурбовані поширенням корупції, шляхом використання у громадах інструментів нагляду за коштами та ефективністю надання послуг в освіті та медицині, посилення співпраці мешканців та влади, залучення громадян до прийняття рішень та зниження корупційних ризиків.

https://www.prostir.ua/

1