В усіх храмах ПЦУ на Буковині сьогодні подячні молебні з нагоди річниці підписання та вручення Томосу про автокефалію

В усіх храмах ПЦУ на Буковині сьогодні подячні молебні з нагоди річниці підписання та вручення Томосу про автокефалію

05.01.2020, 13:50

Сьогодні, 5 січня, у церквах відбулися молебні за Томос. Молебні також провели у всіх церквах ПЦУ на Буковині.

Божественна Літургія відбувається у Храмі Трьох Святителів ПЦУ (ЧНУ ім. Ю. Федьковича). Богослужіння очолює високопреосвященніший Герман, архієпископ Чернівецький і Хотинський, - повідомила журналістка  Галина Єреміца.

З Благословення Епіфанія сьогодні, 5 січня, в усіх храмах ПЦУ відбудуться подячні молебні з нагоди річниці підписання та вручення Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

"Рік тому було підписано та вручено Патріаший і Синодальний Томос про автокефалію Православної Церкви України. Цей рік ми прожили у молитві, у спільній праці, у розбудові, у протистоянні зовнішнім та внутрішнім викликам, у зростанні та зміцненні.

Але все це не було би можливим, якби нашу справу не благословив Бог, благодать і сила Якого діє в Церкві. Тож зустрічаючи першу річницю отримання Томосу, маємо піднести подяку Главі Церкви, Господу нашому Ісусу Христу, за всі благодіяння та допомогу, які ми мали за цей час.

Тому благословляю 5 січня, в неділю, в храмах Православної Церкви України після літургії звершити подячні молебні. Нехай Господь прийме нашу подяку і надалі благословляє нашу Помісну Церкву зростанням і утвердженням!", - написав на ФБ-сторінці Епіфаній.

До ПЦУ вже приєдналися близько 600 парафій Московського патріархату, і в майбутньому має бути ще одна хвиля таких масових переходів, заявив предстоятель Православної церкви України Епіфаній у програмі Радіо Свобода “Суботнє інтерв’ю”

“Ми рухаємося в напрямку утвердження ПЦУ. Упродовж цього часу ми зміцніли, до нас приєдналися з боку Московського патріархату близько 600 парафій. І я вірю, що в майбутньому також буде ще одна хвиля таких масових переходів. Але потрібен час. Ми хочемо, щоб і надалі це було мирно, спокійно і добровільно. Ми не маємо права ще створювати всередині країни релігійний фронт, нам не потрібні протистояння”, – сказав Епіфаній.

Епіфаній переконаний, що цьогоріч відбудеться визнання декількох інших помісних православних церков. “Ми маємо визнання з боку Елладської православної церкви, маємо визнання з боку Олександрійського патріархату, який є другим за честю після Вселенського патріарха в диптиху. Ці церкви відіграють важливу роль загалом у православному світі. І ми побачимо, що в наступному (розмова записувалась в останні дні грудня – ред.) році буде визнання також декількох інших помісних православних церков. Це вже незворотній процес”, – цитує http://religionpravda.com.ua/ слова Епіфанія.

Нагадаємо, у 2018 р. Синодом Вселенського Патріархату прийнято рішення про початок процедур, необхідних для надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. 6 січня 2019 патріарх Варфоломій І вручив томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

1