В урочищі «Цванський міст» на Заставнівщині горіло-палало поле горицвіту

В урочищі «Цванський міст» на Заставнівщині горіло-палало поле горицвіту

26.02.2020, 18:33

Ця давня в природі квітка така прекрасна і рідкісна, що нею б милувався до безкінечності. Здавна ця чічка тішить зір небайдужого люду, зокрема, в урочищі «Цванський міст» на Заставнівщині. Особливо ж у переддень Великодніх празників, коли диво-квітка враз спалахує на цьому виділі в кілька гектарів. 

І що бачимо взамін дарунку Матері-природи? Днями виродки (інакше їх не назвеш) взяли і підпалили сухостій на ділянці горицвіту. Горіло-палало так, що сухостою трав, наче й не було. У тому числі, як, власне, сам переконався, також й тендітних рослинок диво-квітки, яка по пожежі навряд уже зацвіте. А водночас у полум’ї загинули також мільярди корисних для природи мікроорганізмів, які допомагають їй виживати в умовах людського втручання в її закони. 

Але тих, хто цього не розуміє, вона люто карає. Так, щороку, як свідчить статистика, в Україні через підпали сухостою трав гине в середньому 20 осіб. Не доведи, Боже! Бо щось подібне може статися і в тому урочищі  «Цванський міст», де на Пасхальні празники по цьому пожару горицвіт навряд чи зацвіте.

Іван АГАТІЙ

 

1