В університеті шоковані вимогою платити більшу оренду і не обласному бюджету, а фірмі «Інватранс» без жодних зобов’язань останньої

В університеті шоковані вимогою платити більшу оренду і не обласному бюджету, а фірмі «Інватранс» без жодних зобов’язань останньої

01.09.2013, 22:18

Ситуація з передачею об’єктів спільної власності територіальних громад з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс» продовжує набирати обертів.

Сьогодні, 1 вересня у Мармуровій Залі відбулися збори трудового колективу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Виважений та добре освічений професорсько-викладацький склад ЧНУ підготував конструктивне звернення до депутатів з приводу перегляду рішення 16 сесії VI скликання № 64-16/13 «Про передачу об’єктів спільної власності територіальних громад з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс», а саме стосовно орендної плати будівлі за адресою вул. Кафедральна, 2 (де розташовані факультет історії, політології та міжнародних відносин і економічний факультет).

Нагадаємо, сьогодні у корпусі № 14 за вказаною адресою навчаються 3 193 студенти. Трудовий колектив висловив занепокоєння таким рішенням, вважаючи, що воно підриває автономію університету та суперечить принципам верховенства права. 

Згідно змін до договору оренди передбачається збільшити орендну плату в 2,5 рази (з 337 тис грн. до 821 тис. грн.) і перераховувати ці кошти не обласному бюджету, а фірмі «Інватранс» без жодних зобов’язань останньої перед університетом.

Збори трудового колективу одноголосно прийняли звернення до сесії облради.

У ньому колектив ЧНУ просить вирішити питання про передачу корпусу в управління університету з умовою проводити капітальний ремонт та утримувати будівлю – архітектурну пам’ятку міста.

Варто також підтримати і ректорат ЧНУ - наш ВУЗ не має скорочень викладачів цього року, продемонстрував гарний набір (11 місце в Україні по кількості поданих заявок) і, при загальній ситуації в Україні, залишається по кількості публікацій (6 місце в Україні) та наявності спецрад та наукових шкіл на досить високих місцях.

Про те, хто як голосував щодо цього питання "у цілому" написано на порталі Buknews http://buknews.com.ua/page/deputaty-oblrady-vge-vidkhreshchuyutsia-vid-oborudky-z-invatransom-i-mainom-hromady.html. (Див.матеріал: Депутати облради вже відхрещуються по одному від оборудки з "Інватрансом" і майном громади).

Гадаю тепер усім випускникам, Батькам, чиї діти вчаться чи працюють в ЧНУ, усім буковинцям треба підтримати Університет у такій ситуації.

Переконаний, що з правової точки зору, задовільнити прохання ЧНУ можна, постійна депутатська комісія з питань комунальної власності такі преценденти знає. Як і приклади, коли оцінка того чи іншого майна занавала корективів. Простіше кажучи, університет грошей не просить, а питає, чи може зайвого не платити, як і у попередні роки.

На чергову сесію обласної ради варто уже готувати відповідний проект рішення. Та, без сумніву, почути прохання рідної Alma mater.

Використано деякі дані з сайту ЧНУ.

Про це BukNews повідомив депутат Чернівецької обалсної ради, викладач ЧНУ, к.п.н. Михайло Павлюк. 

ЗВЕРНЕННЯ  професорсько-викладацького колективу Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича до депутатів Чернівецької обласної ради

Шановні депутати!

Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича є центром освіти, науки і культури як Чернівецької області, так і всього західного регіону України. Університет діє як єдиний учбово-науковий комплекс в 14 навчальних корпусах, 7 гуртожитках, спорткомплексі, цілому ряді інших допоміжних приміщень і розгалуженої інфраструктури, які потребують безперервного оновлення, підтримки і фінансування. В стінах нашого університету запроваджено цілий ряд інновацій, які наближають вищу школу України до найвищого світового рівня, що стало можливим завдяки ініціативі всього трудового колективу: викладачів і студентів.

Сьогодні трудовий колектив Чернівецького національного університету висловлює занепокоєння з приводу упередженого і необ’єктивного рішення 16 сесії Чернівецької обласної ради VI скликання від 5.07.2013 р. №64-16/13 «Про передачу об’єктів спільної власності територіальних громад з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс» будівлі за адресою: вул.Кафедральна, 2.

Вважаємо порушенням діючого законодавства передачу в управління корпусу по вул.Кафедральній, 2 ОКП «Інватранс», розмір статутного капіталу якого згідно витягу із ЄДР юридичних осіб та приватних осіб- підприємців становить 0.00 грн., а до основних видів діяльності якого відносять: діяльність ресторанів і надання послуг мобільного харчування, технічне обслуговування та ремонт транспорту та інше. Тобто передача в управління корпусу по вул.Кафедральній, 2 ОКП «Інватранс» суперечить статутним цілям та задекларованій перед державою діяльністю підприємства.

Вважаємо абсолютно необгрунтованою пропозицію обласної ради щодо підписання додаткової угоди до договору оренди, як такої, що суперечить ст.10,11,12, 21 Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Змінами до договору оренди передбачається збільшити орендну плату в 2.5 рази (з 337 тис. грн. до 821 тис. грн.) і перераховувати ці кошти щомісяця (50% орендної плати без ПДВ та 100% ПДВ) не обласному бюджету, а фірмі «Інватранс» без жодних зобов’язань останньої перед університетом - як орендарем майна спільної власності територіальної громади.

Ми вважаємо такі рішення незаконними, такими, що наносять шкоду не лише університету, оскільки не відповідають концепції реформування системи фінансування та управління науковою і науково-технічною діяльністю, затвердженою Урядом України, але й територіальній громаді і суспільству в цілому, оскільки в результаті такого рішення відбувається розмивання коштів, отриманих від оренди, а університет буде позбавлений можливості робити ремонти та поліпшення цього майна.

Вважаємо, що така позиція депутатів Чернівецької обласної ради підриває автономію університету, суперечить принципам верховенства права та засадам гуманітарної політики, які проголошені Президентом України, а, тим більше, шкодить іміджу держави напередодні завершення переговорів і підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Просимо взяти до уваги, що у корпусі №14 за адресою вул. Кафедральна, 2 у м. Чернівцях станом на 1.09.2013 року навчаються 3 193 студенти. Університет не має відповідних навчальних площ для забезпечення нормальних умов навчального процесу для студентів та викладачів. Факультет педагогіки, психології та соціальної роботи розміщений у приміщенні гуртожитку №1, який частково пристосований до навчального процесу. Потребує додаткових площ і факультет архітектури, будівництва, образотворчого та прикладного мистецтва, який готує вкрай необхідних для міста і області фахівців.

Тому просимо Вас розглянути дане звернення на сесії і вирішити питання про передачу будівлі №2 по вул. Кафедральній у м. Чернівцях в оперативне управління університету, що дозволить проводити роботи з капітального ремонту та утримання будівлі, яка є архітектурною окрасою нашого міста.

Звернення одноголосно прийнято зборами професорсько-викладацького колективу Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича

Історія питання тут: 

Бурбак наполягає, щоб оборудку чернівецьких депутатів з майном громади перевірила Генпрокуратура

Скандал навколо дерибану комунального майна в Чернівцях набирає обертів (+ відео)

Коментар BukNews:

- Аналізуючи діяльність Чернівецької обласної ради я зауважив цікаве рішення сесії від 5 липня цього року. Про це  27 серпня під час прес-конференції повідомив народний депутат України Максим Бурбак. – Виявилося, що депутати провладної більшості проголосували за передачу майна з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс». (Див. точну назву рішення в документі. – ред.). Підприємству передали приміщення на вулиці Кафедральна, 2 – це 14-й корпус університету. Там, що обком Партії регіонів будуть відновлювати. Передано приміщення на Головній, Кобилянській, Вірменській. Що сталося? Чому все передається туди? Тобто майном громади всієї області відтепер буде розпоряджатися якесь маловідоме підприємство. Цьому підприємству передано приміщення згідно з переліком на 77 млн. 400 тис грн. Я поцікавився, що це за таке підприємство, про яке я ніколи не чув. Де його знайшли? Виявилося, що зареєстрували його ще 1993 року, а головним завданням його діяльності було технічне обслуговування та ремонт автомобілів. Виходить майном громади буде управляти структура, створена для продажу і обслуговування автомобілів ЗАЗ для наших інвалідів. Розміщене підприємство на вулиці Енергетичній, в приміщенні гаражів. Востаннє це підприємство згадується у статті Пенсійного фонду в Чернівецькій області, де воно фігурує у переліку боржників, які заборгували фонду 5,7 тис. грн. Я завітав на підприємство, пропоную вам фотографії, довго шукав керівництво, грюкав у ворота. Проте ні директора, ні бухгалтера не побачив. З якого такого чуда підприємство, яке є банкрутом або взагалі не існує, має розпоряджатися комунальною власністю громади на 77 млн. грн.? Адже крім таблички там нічого немає. Ситуація нагадує мені епізод з «Золотого теля» Ільфа і Петрова і зіц-голову Фунта, який сидить сам не за знає на чому, але сидить. Але ж в обласній раді є управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності: шість чоловік на чолі з паном Ванзуряком. А вони що будуть робити?

- А я скажу вам чому так зроблено, тому що поки майном керувало управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності, то всі рішення проводилися через сесію - про призначення директорів, збільшення орендної ставки, звільнення від оренди. Тобто це робили депутати. А тепер це буде вирішувати директор Фунт, який буде думати заставити це майно в банку, віддати його безкоштовно або взагалі довести до банкрутства. І все майно буде там. 77 млн. грн. - це лише початок. Є багато об’єктів, які потім будуть туди долучати. Вже є люди, які цікавилися приміщенням ендокринологічного центру. Отаке ось у нас робиться в області. Депутати опозиції не голосували за це рішення, яке позбавляє громаду тих приміщень, які в неї ще залишилися. Щобільше, депутати опозиційної фракції зареєстрували проект рішення, щодо скасування цього ганебного рішення».

1