В Україні з'явиться нова монета у 5 гривень на честь Хотинської битви

В Україні з'явиться нова монета у 5 гривень на честь Хотинської битви

26.10.2021, 14:39

Національний банк України (НБУ) 29 жовтня введе в обіг пам'ятну монету "Хотинська битва" із нейзильберу номіналом 5 грн. Про це 26 жовтня повідомила пресс-служба регулятора. Згідно з повідомленням на сайті Нацбанку, монету буде випущено тиражем 35 тисяч екземплярів.

На аверсі монети зверху розміщено логотип Банкнотно-монетного двору, малий державний герб навколо зображення Хотинської фортеці, її захисників, табори противників та річки Дністер, номінал монети, напис "Україна", збоку вказано рік карбування – 2021.

Згідно з описом, на реверсі розміщено портрет гетьмана Петра Сагайдачного, зображення українських воїнів, напис "Хотинська битва" та її рік – 1621 року.

 Монета виходить поза планом виходу пам'ятних монет в Україні у 2021 році та буде викарбувана у серії “Герої козацької доби”. Присвячена важливій події європейської історії першої половини XVII ст., яка фактично вирішила долю християнської цивілізації – 400-річчя Хотинської епопеї, під час якої спільними зусиллями запорізько-польсько-литовського війська на молдавському кордоні було зупинено військо імперії Османа. В результаті невдалих атак, враховуючи величезні втрати (османська армія II не дорахувалася близько 40 тисяч воїнів), імперія Османа змушена була відмовитися від планів завоювання Європи і підписати Хотинський мирний договір.
 
Немає опису світлини.
 
Нагадаємо, 1 жовтня в Україні з'явилася монета на честь 150-річчя від дня народження Івана Піддубного. Раніше повідомлялося, що Національний банк України 27 вересня ввів в обіг пам'ятні монети "80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру" номіналом 5 і 10 гривень (відсутність на них єврейських символів викликала нарікання у керівництва меморіального центру " Бабин Яр "). Також ми писали про те, що в Україні з'явилася золота гривня.

У січні 2021 року в Україні з'явилася нова монета номіналом у 20 гривень, присвячена Лесі Українці – так само, як і у випадку з Піддубним, на честь 150-річчя від дня народження поетеси.

У грудні 2020-го в Україні з'явилася перша в історії вертикальна банкнота – на честь космонавта Леоніда Каденюка.

1