Для уникнення дефіциту води влітку в Україні запровадили оптимальні режими роботи водних об’єктів

Для уникнення дефіциту води влітку в Україні запровадили оптимальні режими роботи водних об’єктів

23.05.2020, 15:34

22 травня в. о. Голови Держводагентства Михайло Хорєв на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій інформував про заходи відомства щодо водозабезпечення населення та базових секторів України у літній період 2020 року.

Зокрема, він наголосив, що Держводагентством, враховуючи низьку поточну водність річок, вжито необхідні заходи для забезпечення населення та секторів економіки водними ресурсами протягом літнього періоду.

«Для уникнення дефіциту водних ресурсів встановлено оптимальні режими роботи водних об’єктів. Це ті узгоджені «правила гри» з водокористувачами для збалансованого водокористування в умовах маловоддя», - зазначив Михайло Хорєв.

Зокрема, він проінформував про стан наповнення дніпровського та дністровського водосховищ, водосховищ у басейні Південного Бугу, Сіверського Дінця, Приазов’я та Придунайських водосховищ тощо.

Зазначимо, що у цілому наповнення водосховищ дозволяє забезпечити в повній мірі водні потреби українців. І не лише пріоритетні – питні та побутові потреби населення, а і ті, які сприятимуть забезпеченню продовольчої безпеки країни – потреби зрошення.

Залишається складною ситуація на р. Тетерів із наповненням водою водосховищ Відсічне та Денишівське, які є джерелами водопостачання міста Житомир. Для покращення цієї ситуації водогосподарськими організаціями забезпечено скиди води з вищерозташованих штучних водних об’єктів, однак це не вирішило проблему в цілому.

Щодо режимів роботи дніпровських водосховищ, то на травень встановлені обмеження об’ємів води, що пропускаються через турбіни Кременчуцької ГЕС. Узгоджене рішення відповідає статті 45 Водного кодексу України щодо пріоритетності використання води для питних і побутових потреб населення у період маловоддя.

Крім того, Михайло Хорєв розповів, що Держводагентством підготовлено стратегічні документи для моделювання водного дефіциту – водогосподарські баланси, які дають можливість оцінити та виявити, які саме території матимуть водний дефіцит.

Також при Держводагентстві розпочала роботу експертна група із розробки стратегічних напрямів збереження водності в умовах маловоддя, яка займатиметься розробкою стратегічних напрямів збереження водності в умовах маловоддя.

За результатами засідання Держводагентству доручено і надалі забезпечувати неухильне дотримання узгоджених режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем, а у разі погіршення подальшого зниження водності, оперативно коригувати режими роботи водосховищ та водогосподарських систем з урахуванням прогнозу водності, та у разі необхідності вжити заходів щодо обмеження прав водокористувачів або зміни умов водокористування відповідно до статті 45 Водного кодексу України.

1