В Україні немає жодних проблем зі свободою слова. Є проблема політики подвійних стандартів, - Рибак

В Україні немає жодних проблем зі свободою слова. Є проблема політики подвійних стандартів, - Рибак

01.11.2018, 00:38

Про це сьогодні народний депутат України Іван Рибак говорив в прямому ефірі телеканалу 112 Україна.

- На запитання ведучих чому я голосував за постанову про санкції щодо їхнього телеканалу та телеканалу NewsOne наголосив, що звісно, я читав текст проекту відповідної Постанови перед тим, як приймати рішення. Мова, до речі, не йшла про введення санкцій Верховною Радою. Говорили про те, що український парламент якраз подає це питання на розгляд фахівців РНБО. Більше того, також можу пояснити чому, коли було голосування за скасування попередньої постанови, я теж голосував "за". І це цілком нормальна логіка, - пояснив Іван Рибак

- Справа в тому, що серед моїх колег народних депутатів, які зареєстрували у ВР відповідну постанову, є такі люди, котрі займаються в українському парламенті саме питаннями інформаційної політики. Це їхній профіль і я вважав, що немає підстав їм не довіряти. Вони неодноразово брали участь в ефірах телеканалу «112 Україна» та репрезентувалися телеглядачам як серйозні і відповідальні аналітики, як єврооптимісти, як люди, які є прогресивними на противагу іншим.

- Так от, проблема в тому, що деякі із них, як попи-Гапони української сучасності, спочатку реєструють проект Постанови щодо перевірки діяльності телеканалів РНБО і можливого відкликання їх ліцензій, збурюють інших парламентарів голосувати «за», а самі просто не голосують. Це виглядає більш ніж дивно, адже такими діями ці люди підставили по суті 229 народних депутатів, котрі проголосували, своїх колег, які займаються у парламенті іншими профільними напрямками. Після чого ці співавтори такої ініціативи виходять в телеефіри і кажуть: «ой!». І більше нічого не пояснюють.

- Переконаний, так робити не можна. Коли наш профільний Комітет ВР з питань екологічної політики готує якусь постанову стосовно тих питань, у яких я досконало розбираюся, то я особисто закликаю колег у залі засідань підтримати її, і перший йду голосувати за відповідні рішення, які потрібні державі.

- Чи ми маємо на сьогоднішній день в Україні проблеми зі свободою слова? Ні, не маємо. Сьогодні у нас кожний український телеканал може відкрито висловлювати свою позицію щодо діяльністості Уряду, Президента та українського парламенту. Навіть ту, котра не завжди подобається людям. Більше того, іноді в ефір висуваються абсолютно безпідставні звинувачення, на котрі українська влада просто не звертає уваги.

- Тому, коли ми говоримо про санкції щодо 112-го та News One, то телеглядачі повинні знати, що не тільки 112-ий, який має маленьку ліцензію і незначну квоту на трансляцію свого сигналу, а це все є в додатку до Постанови, є предметом розгляду. Бо там є ще й інші підприємства цієї індустрії, через які 112-й транслює свій ефір, використовуючи їхні ліцензії. А це вже питання до Нацради з питань телебачення та радіомовлення: чи правильно чинять телеканали у таких випадках? І чи це є законним у такий спосіб розповсюджувати свій інформаційний продукт?

- Але що стосується самого голосування українського парламенту, то там якраз мова йшла чітко про ті питання, які до цього часу піднімали саме фахівці. Адже якщо уважно прочитати текст Постанови, то в ній чітко сказано: "Верховна Рада України постановляє внести на розгляд Ради національної безпеки та оборони пропозиції щодо застосування стосовно юридичних осіб, наведених у додатку 1 до цієї постанови, спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів".

- Тобто ми, народні депутати, не забирали ні в кого ліцензій. Ми не голосували за те, щоб з цього моменту припинити роботу згаданих телеканалів. Рішення буде прийнято після відповідної перевірки, коли Рада національної безпеки та оборони прийме свою постанову. Тому маніпуляції довкола цього питання є демонстрацією подвійних стандартів.

- Ще раз наголошую, питанням надання чи відкликання ліцензій повинні займатися фахівці. І ті люди, які відповідають за безпеку та оборону. Це є важливим у часи, коли Україна бореться з країною-агресором на сході держави та протистоїть Росії у інформаційній війні. При цьому, не згортаючи такі ключові демократичні засади, як свобода слова. Але в такій ситуації держава вправі вимагати від українських ЗМІ більшої відповідальності за їхню інформаційну політику, - пояснив Іван Рибак. 

1