В цьому році до Чернівців приїздили частіше

В цьому році до Чернівців приїздили частіше

23.10.2012, 00:27

Цього року туристичний збір поповнив місцевий кошик на 82,1 тис. грн.,  це на 11,3 тис. гривень більше, ніж торік. На сьогодні в Чернівцях обліковується 35  платників туристичного збору (із них 12 – юридичних осіб та 23 приватних підприємці), які справляють туристичний збір за надання послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням.

Відповідно до поданих в податкову інспекцію декларацій з туристичного збору, платниками нараховано 82,6 тис. гривень цього збору, що на 45,3 тис. гривень більше торішніх показників. Нараховані суми збору в повному обсязі надійшли до місцевої скарбниці. На сьогоднішній день у Чернівцях налічується  26 готелів (готельно-ресторанних, оздоровчих комплексів, тощо), які надають послуги з тимчасового проживання (ночівлі).

Хоча ставка збору складає всього 1 відсоток вартості проживання (за вирахуванням податку на додану вартість) і до вартості не включаються харчування та інші послуги, але туристичний збір - своєрідний індикатор розвитку туризму. Тому, хочеться сподіватись, що в подальшому і кількість туристів, яких приваблює наше місто, і надходження туристичного збору лише зростатимуть.

Більше можливостей, менше обмежень

ДПІ у м. Чернівцях звертає увагу суб’єктів господарювання на зміни в Податковому кодексі, які дозволяють спрощенцям змінювати свою податкову групу. Такі новації працюють з четвертого кварталу.

Зокрема, до передбачених раніше чотирьох груп додано ще дві – п’яту та шосту. А саме, до п’ятої групи віднесено підприємців, які мають до 20 найманих працівників та дохід не більше 20 мільйонів гривень на рік.

До шостої – підприємства з аналогічним доходом, але з чисельністю працівників до 50 осіб. Ставка єдиного податку становить 10 відсотків від доходу – для неплатників ПДВ або 7 відсотків – у разі сплати ПДВ.

Звертаємо увагу на те, що у разі перевищення гранично допустимого розміру доходу платники єдиного податку 3 і 4 груп можуть подати заяву про перехід до групи 5 і 6 не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому відбулося перевищення.

Крім того, найближчим часом Верховною радою України буде розглянуто законопроект №11285, яким для 5 та 6 груп платників єдиного податку заплановано зниження ставки з 7 та 10 до 5 та 7 відсотків. Крім того, скасовується обмеження кількості найманих працівників.

Платники другої групи звітуватимуть не щоквартально, а лише раз на рік. Законопроект №11285 передбачає також значне спрощення документообігу при адмініструванні податків: запровадження електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування та спрощення порядку реєстрації платником податку на додану вартість через проведення процедури в електронному вигляді.

Такий крок податкової служби, яка ініціювала законодавчі зміни, спрямований на скорочення кількості податкової звітності, зменшення документообігу та обмежень, і, як результат, покращення якості адміністрування єдиного податку та створення сприятливих умов для розвитку бізнесу.

 З нового року – зміни для платників податку на прибуток 

Ставка податку на прибуток підприємств з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно – 19 відсотків.

Крім того, починаючи з 1 січня 2013 р. До 1 січня 2023 р. платники податків — суб’єкти індустрії програмної продукції нараховуватимуть податок на прибуток, отриманий від економічної діяльності у цій сфері, за ставкою 5 відсотків.

Також, починаючи з наступного року Податковим кодексом передбачено спрощений порядок звітування платників податку на прибуток шляхом запровадження річної податкової декларації.

 Платники податку на прибуток, у яких обсяг доходів за останній податковий рік перевищує 10 млн. грн., зобов’язані щомісячно сплачувати авансові внески з податку на прибуток в розмірі 1/12 суми нарахованого податку на прибуток за останній податковий рік (за січень-лютий 2013 року – щомісячно в розмірі 1/9 суми нарахованого податку на прибуток за 9 місяців 2012 року).

 Таким чином, малий бізнес в наступному році позбавлений обов’язку щоквартального складання податкових декларацій та сплати авансових внесків з податку на прибуток. Авансовий внесок з податку на прибуток не будуть сплачувати також новостворені підприємства, виробники сільськогосподарської продукції, неприбуткові установи та організації.

Якщо платник податку не отримував доходів, нова редакція Податкового кодексу пропонує схему перерахунку зобов’язань зі сплати авансових внесків.

Давно очікуваною подією для бізнесу стало скасування додатку ОК до податкової декларації з податку на прибуток, яким передбачено відображення платником цього податку сум доходів та витрат, нарахованих таким платником відносно платників єдиного податку.

Наразі готується узагальнююча податкова консультація стосовно порядку та особливостей подання звітності та сплати податку у 2013 році з урахування особливостей спрощення цієї процедури.

В той же час, Державна податкова інспекція у м. Чернівцях звертає увагу всіх платників податку на прибуток, що з 1 жовтня цього року розпочалась кампанія декларування податку на прибуток за підсумками фінансово-господарської діяльності підприємств за 9 місяців 2012 року, що, зокрема, формує базу для нарахування та сплати податку на прибуток у січні-лютому наступного року.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ  у м.  Чернівцях

1