В старовинній Іллінській церкві, де молився гетьман Пилип Орлик,  завершили ремонт даху

В старовинній Іллінській церкві, де молився гетьман Пилип Орлик, завершили ремонт даху

12.07.2017, 13:55

Про це повідомив народний депутат України Григорій Тіміш. 

Слава газдовитій громаді села Топорівці! Молодці! Об'єкт культурної спадщини врятовано! Фальцована дранка повністю замінила стару вже прогнившу, автентика і туристична цінність збережена, найстаріша церква Буковини Свято-Іллінська церква ожила!

Раніше ми повідомляли

- Топорівська громада заслуговує на право називатись меккою релігійного туризму Чернівецької області. Кам'яна Ільїнська церква є одної з найстаріших на Буковині, побудована в 1560 році. Неодноразові наші звернення до Міністерства культури по допомогу в реставрації не дали результатів. Тепер громада сама зайнялась якісним ремонтом покрівлі, міняють стару дранку на якісну, нову, фальцовану. Драниця справжня, з буковинського лісу, збирали рік і сушили, лавкували, фальцували, краща за попередню!  Все робиться дуже якісно, газдовито в найкращих буковинських традиціях! З депутатського фонду я теж вніс свою лепту і закликаю всіх небайдужих допомогти Топорівським господарям у відновленні святині!

ДОВІДКОВО: 

Світлина від Григорія Тіміша.

Світлина від Григорія Тіміша.

Світлина від Григорія Тіміша.

За свідченнями місцевих краєзнавців, у цій церкві молився Пилип Орлик, а у роки Першої світової війни отримував нагороду Василь Чапаєв.  «В різні віки, в різні епохи її відвідували досить відомі люди. - розповіла Люся Збіра, вчитель історії місцевої школи. - Пилип Орлик, переховуючись, відвідував церкву і молився, щоб Бог змилувався над Україною». 

Світлина від Григорія Тіміша.

Світлина від Григорія Тіміша.

 

1