В Сокирянському районі хтось навмисне збурює лікарів і людей, які  обслуговуються в районній лікарні, -  експерт

В Сокирянському районі хтось навмисне збурює лікарів і людей, які обслуговуються в районній лікарні, - експерт

16.02.2017, 23:10

Ще у 2011-му депутати Верховної Ради ухвалили 2 законопроекти, які розпочали реформу медицини в Україні. Та старт виявився фальшивим. Бо ж за 6 років, так званого, реформування медичної сфери, якщо щось і робили, то українці цього не помітили. Але нещодавно Кабмін ухвалив постанови про оновлення системи охорони здоров’я. Серед них і концепція створення госпітальних округів.

 - Ідея госпітальних округів полягає в тому, щоб реорганізувати медицину на рівні (в нашій області) 3 великих медичних округів, які б оперативніше надавали медичну допомогу другого рівня, - пояснив Ігор Бабюк, незалежний експерт із питань децентралізації.

 Тобто в області мають створити 3 великі багатопрофільні лікарні, які будуть центром госпітального округу. Бо ж зараз кожна медустанова має свій профіль. Тобто, якщо у людини перелом, "швидка" везе його у той лікувальний заклад, який спеціалізується на травмах. Якщо ж у пацієнта інсульт, то до кардіоцентру. 13 областей України вже подали на узгодження проекти 43 округів. Проте не обійшлося і без протестів. Зокрема у Сокирянах лікарі та пацієнти виступили проти ліквідації їхньої лікарні.

 - Деякі представники місцевого самоврядування безвідповідально скликають людей на народні віча в мороз і годують їх численними фейками, - зазначив Максим Бурбак, народний депутат України.

 - Я вважаю, що те, що відбувається в Сокирянському районі щодо районної лікарні, - це внутрішнє збурення, незрозуміло, з яких причин. Тому що про закриття абсолютно нової потужної лікарні немає жодних підстав говорити. Складається враження, що це всередині району хтось навмисне збурює цих лікарів і людей, які там обслуговуються, - зазначив Ігор Бабюк, незалежний експерт із питань децентралізації.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення про рівень лікарень ухвалюватимуть Госпітальні ради округів разом з органами місцевого самоврядування, все інше – політична боротьба, - нардеп

 
 Насправді, ніхто жодних лікарень не закриватиме. Принаймні так обіцяють у Міністерстві охорони здоров’я. Проте їх можуть реорганізувати. Наприклад, на базі районної лікарні відкрити реабілітаційний центр, госпіс, або лікарню планового лікування. Але й це, заспокоює експерт, відбудеться ще не скоро.

- Немає оновленого закону про охорону здоров’я, де б відповідно ці округи були прописані. Це у вигляді концепції поки що розробляється. Але абсолютно усі розуміють, що рано чи пізно ми дійдемо до того, що принаймні певні повноваження районних лікарень будуть дещо іншими, - підкреслив Ігор Бабюк, незалежний експерт із питань децентралізації.

Реформування відбуватиметься у 3 етапи, кажуть у МОЗ. Спершу мають розділити області на округи. Потім - створити госпітальні ради. - Куди входять представники об’єднаних територіальних громад, районних рад, території яких входять у госпітальний округ. Ця госпітальна рада приймає всі рішення щодо розробки госпітального плану на 5 років, - пояснив Максим Бурбак, народний депутат України.
 
Ці ради мають розробити план розвитку округу на 5 років. З детальним описом маршрутів, за якими жителі найвіддаленіших районів можуть дістатись до свого госпітального округу. А також покроковою інструкцією перепрофілювання районних лікарень. От саме на цьому етапі, каже Максим Бурбак, представники Сокирянської громади, мали б створити ініціативну групу та виступати за збереження своєї лікарні. І навіть більше - лобіювати її розвиток.
 

- Бачимо черговий фальстарт політичних лузерів і намагання, врешті-решт, здобути, навіть не сумнівні політичні дивіденди, а якось себе позиціонувати у нинішній час. Не вдасться, - заявив Максим Бурбак, народний депутат України.

Наразі і про лобіювання інтересів лікарень мова йти не може. Бо створення госпітальних округів - справа довга та відповідальна. Та все ж їх планують сформувати до кінця року. Експерт каже, реформа амбітна не тільки тому, що вона зручна для українців, а й тому, що лікарні нарешті забудуть про ліжко-місця і будуть працювати з пацієнтами. За яких, до слова, мають боротися.
 

- Якщо, наприклад, будуть медичні заклади, які конкуруватимуть між собою за клієнта, за яким будуть йти бюджетні кошти, а, крім того, ми ж говоримо про те, що буде впроваджена ще й страхова медицина, і ще страховка буде йти. Звичайно, що кожний медичний заклад буде боротись за такого клієнта, - запевнив Ігор Бабюк, незалежний експерт із питань децентралізації. 

Фото ТВА
 
ДЖЕРЕЛО: ТВА
1


КОМЕНТАРІ (3)

Максимка, одевайся! За тобой пришли...

avatar

Людмила Дудченко

17 лютого 2017 16:45

ми думали щодебіл бурбак а бабюк не кращий приідь до людей у Сокиряни і поясни а на пишидурню що страшно?? Сраколизкулявлобний

avatar

Народ

18 лютого 2017 08:25

ми думали щодебіл бурбак а бабюк не кращий приідь до людей у Сокиряни і поясни а на пишидурню що страшно?? Сраколизкулявлобний

avatar

Народ

18 лютого 2017 08:25