В РПЦ визнають заслуги митрополита Онуфрія

В РПЦ визнають заслуги митрополита Онуфрія

01.10.2011, 16:08

У Російській православній церкві визнають заслуги митрополита Чернівецького і Буковинського ОНУФРІЯ, який є одним із найстаріших за хіротонією в єпископаті Української православної церкви, в зміцненні православної віри на Буковині.

Про це повідомив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків РПЦ протоієрей Микола БАЛАШОВ в інтерв`ю «УНІАН-Релігії».

«Більшість жителів Буковини зберігали і продовжують зберігати вірність православ`ю, вирізняючись набожністю, щирим і строгим благочестям. Невипадковим є особливий вплив монастирів і чернецтва на Буковині. Цьому, звичайно, сприяє й аскетичний настрой митрополита ОНУФРІЯ», - вважає М.БАЛАШОВ.

Разом з тим, він відзначив, що «поділяти життя віруючого народу, спілкуватися з паствою не через листи й засоби масової інформації, а обличчям до обличчя, – дуже важлива складова патріаршого служіння».

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків РПЦ нагадав, що завтра патріарх КИРИЛ вперше відвідає Чернівецьку єпархію УПЦ.

Як повідомляв УНІАН, 1-2 жовтня відбудеться візит предстоятеля РПЦ КИРИЛЛА до Чернівецьку єпархію УПЦ.

1 жовтня патріарх відвідає управління Чернівецької єпархії УПЦ. Цього ж вечора він очолить всеношну в Свято-Духовому кафедральному соборі в Чернівцях.

2 жовтня патріарх КИРИЛ освятить Троїцький собор Свято-Вознесенського монастиря і очолить божественну літургію. Також предстоятель РПЦ відкриє будинок інвалідів при монастирі і відвідає монастирський дитячий притулок, після чого відбуде до Москви.

Коментар "BukNEWS":

Можливо, прислухатися до їх думки справді було б варто, якби не події, які мали місце одразу після смерті патріарха РПЦ Алєксія Другого (Рідігера) та обрання на його місце 63-річного митрополита Смоленського і Калінінградського Кіріла (Гундяєва). Окремо тут слід згадати спочатку позицію архієреїв УПЦ, які не скористалися зручною нагодою і фактично відмовилися просити Москву про затвердження на Помісному соборі РПЦ дарованих їхній церкві ще восени 1990 року незалежності і самостійності в управлінні та прав широкої автономії, а згодом – поведінку патріарха Кіріла, який під час свого минулорічного візиту в Україну чітко дав зрозуміти, хто насправді в українському церковному домі господар. До слова, навіть не автономістські настрої у середовищі власної церкви, а одне лише прохання до Помісного собору РПЦ, який проходив взимку 2009 року, затвердити існуючий статус УПЦ чи не найгучніше розкритикував 65-річний митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ (МП) Онуфрій (Березовський). За що журналісти навіть зарахували його, так само як і ще двох критиків впроваджуваного митрополитом Володимиром курсу – митрополитів Одеського і Ізмаїльського Агафангела (Саввіна) та Донецького і Маріупольського Іларіона (Шукало) – до своєрідного “церковного ГКЧП”.