В Чернівецькій ОДА підозріло швидко відхрестилися від заборони везти людей на всеукраїнський мітинг «Україна проти Януковича» в Києві. Навпаки, кажуть, готові робити все

В Чернівецькій ОДА підозріло швидко відхрестилися від заборони везти людей на всеукраїнський мітинг «Україна проти Януковича» в Києві. Навпаки, кажуть, готові робити все

02.12.2011, 16:10

Інформації про рішення судів за можливими позовами органів місцевого самоврядування щодо заборони мирних зборів і відправки їх учасників до Києва в обласній держадміністрації немає, - повідомив заступник голови облдержадміністрації Михайло Гайничеру.

За його словами, про такі акції завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування, а обмежити це право може лише суд в інтересах національної безпеки та громадського порядку. “Чернівецька обласна державна адміністрація жодного разу не зверталася до суду з таких питань і не має наміру це робити”, – констатував Михайло Гайничеру.

 “Якщо будь-яка політична партія чи громадська організація володіє фактами перешкоджання реалізації конституційного права громадян на мирні збори, то про це необхідно поінформувати правоохоронні органи, – сказав заступник глави крайової виконавчої влади. – Облдержадміністрація зі свого боку готова створити комісію з розгляду такої інформації”.

При цьому Михайло Гайничеру зауважив, що сьогодні “багато хто хоче, щоб з ним боролася влада – робляться заяви, що їм, мовляв, перешкоджають, хтось не дає автобуси, десь таємно їх зупиняє, кудись не допускає” і додав, що “ми готові розглядати такі факти, якщо вони є, і робити все, що від нас залежить, щоб у Чернівецькій області були забезпечені права громадян, в тому числі – на протест”.

Коментар "BukNEWS". Ситуація насправді нагадує добре зрежисовану акцію. Спочатку невідомі особи пізно ввечері  зливають в Інтернет інформацію про нібито отриману в ОДА  телефонограму з адміністрації президента, яка нібито містить прохання до місцевої влади сприяти лідерові «Фронту Змін» зібрати мітинг в Києві. Цей документ чернівецькі "фронтовики" вже назвали "бридкою підробкою, запущеною на інтернет-ресурсі «БукІнфо», який контролюється ставленником Януковича на Буковині Михайлом Папієвим". А вже вранці Чернівецька ОДА отримує не лише привід, щоб прокоментувати ситуацію, але й прокоментувати так, щоб посіяти сумніви. Непрямо при цьому засвідчивши, що розцінений "фронтовиками" як провокація документ вони таки взяли до виконання. Адже закиди на адресу місцевої влади у перешкоджанні опозиціонерам дістатися на свої заходи в Києві, зокрема, грубий тиск ДАІ на місцевих автоперевізників, лунають вже не вперше. Наприклад, про щось подібне під час судових слухань по справі  Юлії Тимошенко неодноразово заявляв голова облорганізації ВО "Батьківщина" Іван Мунтян. Проте тоді прес-служба ОДА ці заяви чомусь ніяк не коментувала.