В національному парку на Буковині ліс як крали, так далі й крадуть

В національному парку на Буковині ліс як крали, так далі й крадуть

19.11.2019, 19:12

30 жовтня Верховна Рада підтримала законопроект про заборону суцільної вирубки ялицево-букових лісів Карпат. Юрист Анатолій Павленко каже, законопроект практично дублює мораторій, який діяв з 2000 до 2011 року. Згідно з законопроектом, вирубку для господарських потреб заборонили на території національних парків та заказників. Втім, її можна проводити у господарських зонах природозаповідного фонду.

Закон забороняє планові рубки для господарських потреб в національних природних парках та заказниках. Він стане чинним після підпису президента.

Журналісти cv.suspilne.media побували у Вижницькому національному природньому парку і поцікавились: як там контролюють вирубку зараз.

10 листопада учасники «Карпатської екологічної варти» зафіксували 12 пеньків на території Вижницького національного природного парку. Вони не мали маркування, їх зрізали під корінь та присипали гіллям.

Представник організації Василь Іванчук каже, ділову деревину, тобто, кругляк, забирають, непотрібну – залишають у лісі.

Заступник директора національного парку Валерій Яремчук каже, 12 зрізаних дерев зафіксував також майстер лісу.

За його словами, дерева вирубують постійно, майстри не встигають проводити рейди.

На території парку використовують гусеничну техніку, яка знищує молоді дерева, каже Василь Іванчук.

Мораторій забороняв її використання, однак новий законопроект про заборону суцільної вирубки ялицево-букових лісів це дозволяє.

За півроку представники «Карпатсько-екологічної варти» 10 разів зверталися до поліції, аби зафіксували порушення у Вижницькому національному парку.

Подробиці — у репортажі журналістів UA: БУКОВИНА:

 

фото: IGotoWorld.com

1