В Чернівцях великий кіпіш — до нас приїхали Фірташ, який поповнив свою колекцію «Чернівцігазом»

В Чернівцях великий кіпіш — до нас приїхали Фірташ, який поповнив свою колекцію «Чернівцігазом»

18.09.2012, 20:03

У вівторок, 18 вересня, чернівчани були прикро заскочені, коли вранці побачили на дорогах купу міліціонерів. Вони розганяли авта з головних магістралей, розчищали дороги від транспорту, чим творили довжелезні затори. Ніхто з високих керівників до нашого міста наче не мав приїхати. Та навіть коли Янукович з Азаровим приїжджали, такого кіпішу не було.

З’ясувалося, то Дмитро Фірташ їдуть. І враз всі стали в позу: влада, міліція, дорожні служби. Схоже, у ту ж позу хочуть поставити всіх чернівчан.
Після 10 години по вулиці Руській рух зупинився повністю.

Цікаво, а хто оплачує нашій міліції таку працю на благо одного олігарха? І хто ж ми після цього та ким будемо, коли віддаємо себе, своє місто, свою націю на поталу олігархам та зажерливим і тупим чиновникам?

Джерело фото: molbuk.ua

Напевне, є частка правди в анекдоті про Януковича і олігархів:

«Одного разу Янукович зібрав своїх олігархів та каже:

— Ви вже позабирали заводи, фабрики, землі, збагатилися, набудували собі маєтків в Україні і за кордоном. Пора би вже про людей подумати…

Тут встає один зі скоробагатьків і говорить:

— Вірно каже президент. По п’ятсот душ кожному не завадило б мати…».

Джерело: chas.cv.ua

Сьогодні, 18 вересня, у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича за участі голови облдержадміністрації Михайла Папієва та голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа відбувається засідання Ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область. У вступному слові керівник крайової виконавчої влади нагадав, що ідея про запровадження пілотного проекту створення в Чернівецькій області Фонду підтримки малого та середнього
бізнесу була оприлюднена 8 лютого цього року головою Федерації роботодавців України. «Після тієї зустрічі ми спільно з Федерацією розробили засади роботи Фонду, зокрема, порядок надання фінансової підтримки підприємцям, вимоги до оформлення та подання заявок на отримання кредитно-інвестиційних коштів. Таким чином, ми фактично зробили Чернівецьку область експериментальним майданчиком діяльності Фонду, - сказав Михайло Папієв. – Згодом на спільному розширеному засіданні обласної державної адміністрації, обласної ради, Федерації роботодавців України, Федерації роботодавців Чернівецької області та підприємців краю відбулась презентація інвестиційного фонду «Буковина», ми затвердили персональний склад Ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область, положення про Раду та оголосили про початок прийому заявок від суб’єктів господарювання та авторів бізнес-ідей».

Керівник крайової виконавчої влади повідомив, що основним інвестором Фонду стала Група компаній Дмитра Фірташа Group DF. Цю ініціативу підтримали чернівецькі
підприємства «Машзавод», «Трембіта», «Техно-Буд Сервіс» і «Родничок». Загальний розмір Фонду «Буковина» складає 3 млн. гривень. «Фінансування здійснюється за двома схемами: перша – пільгове кредитування вже існуючих підприємств під 5-15% річних та друга – фінансування бізнес-ідей «з нуля». Задля залучення широкого кола суб’єктів господарювання регіону та потенційних учасників впродовж травня інвестиційний Фонд «Буковина» був презентований у восьми районах області: Вижницькому, Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському, Кіцманському Новоселицькому, Путильському, Сторожинецькому та в м. Чернівці», - поінформував голова обласної державної адміністрації. Всього в презентації Фонду «Буковина», як підкреслив Михайло Папієв, взяли участь понад 400 суб’єктів господарської діяльності краю.

За чотири місяці фонд «Буковина» отримав 76 проектів

 За чотири місяці роботи інвестиційного фонду з підтримки малого підприємництва надійшло 76 заявок на фінансування бізнес-проектів від підприємців. Про це повідомив голова облдержадміністрації Михайло Папієв на засіданні Ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область сьогодні, 18 вересня.

За його словами, із загального числа заявок, що надійшли, понад 40 передбачають фінансування бізнес-ідей «з нуля». Чернівецькі вчені запропонували 15 інноваційних проектів – від розробки нових методів діагностики і лікування онкологічних захворювань та виробництва безконтактних термометрів до проектування енергонезалежних систем життєзабезпечення житлових будинків і енергозберігаючих вікон з електропідігрівом скла. Надійшли проекти зі створення туристичної компанії, виробництва органічних добрив, надання послуг бізнесу.

«До фонду надійшло понад 30 заявок на отримання пільгових кредитів від 5-15% річних. Компанії подали заявки на отримання кредитів у розмірі 150-320 тис. гривень для модернізації виробництва, реструктуризації кредиторської заборгованості та поповнення обігових коштів», - сказав Михайло Папієв. Він додав, що впродовж тривалого часу в країні точаться дискусії щодо проблеми «здешевлення» кредитних ресурсів для бізнесу та небажання банків кредитувати «нульові» бізнес-проекти. «Інвестиційний фонд «Буковина» створений саме для того, щоб розв’язати не тільки цю проблему, але й в цілому стимулювати інноваційну діяльність, розширити сфери інтелектуального високорентабельного бізнесу, поглиблювати процес оновлення виробництва, створення нових робочих місць», - наголосив керівник крайової виконавчої влади.

Михайло Папієв відзначив, що на сьогоднішньому засіданні Ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область будуть відібрані перші проекти, які отримають фінансування з інвестиційного фонду «Буковина» та додав, що його робота на цьому не завершується: «Робота фонду буде продовжуватися, і надалі розглядатимуться заяви для надання необхідних для розвитку бізнесу кредитів».

Довідка. Створений в Чернівецькій області інвестиційний фонд з підтримки малого підприємництва «Буковина» здійснює фінансування бізнес-проектів за двома схемами: фінансування бізнес-ідей «з нуля» і пільгове кредитування вже існуючих підприємств під 5-15% річних. Автори ідей зможуть отримати на реалізацію проектів 50-80 тисяч гривень і стануть основними власниками нових підприємств. Частка фонду в таких компаніях буде становити від 10 до 49%. За успішної реалізації проекту фонд зможе заробити на продажу своєї частки в підприємстві.

Існуючі підприємства можуть отримати пільгові кредити під 10-15% річних у розмірі 150-320 тисяч гривень для модернізації виробництва, реструктуризації кредиторської заборгованості та поповнення обігових коштів.

Створення фонду «Буковина» ініціював голова Федерації роботодавців України, голова Ради директорів Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ під час зустрічі з бізнесменами в Чернівцях в лютому 2012 року. В основу роботи фонду «Буковина» покладено досвід Університету Кембриджу, де вже більше 40 років ініціативи студентів та молодих вчених успішно підтримують три фонди.

Інвестиційний фонд «Буковина» нині єдиний в Україні фонд, який фінансує розробку перспективних ідей «з нуля» і здійснює пільгове кредитування проектів у всіх секторах економіки. Капітал в управлінні фонду становить 3 млн. гривень. Всі отримані кошти від успішно реалізованих проектів фонд «Буковина» направить на фінансування нових пропозицій підприємців.

Дмитро Фірташ поповнив Інвестиційний фонд «Буковина» ще п’ятьма мільйонами гривень. Про це він оголосив 18 вересня 2012 року під час засідання Ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область, яке відбулося в червоній залі ЧНУ.

На засіданні презентували перші шість бізнес-проектів, які отримають кошти від фонду Фірташа. У заключному слові пан Дмитро сказав, що зацікавленість до роботи фонду «Буковина» серед чернівецьких підприємців є надзвичайно велика. Тому потрібно фонд збільшити.

- Для мене місто Чернівці є рідним. Тут я почуваюся як вдома. Для мене вдвічі важлива і потрібна успішна робота фонду саме в Чернівецькій області. Тому я добавлю в фонд ще п’ять мільйонів гривень. Від себе, - сказав бізнесмен.

Нагадаємо, початкова сума Інвестиційного фонду «Буковина» складала три мільйони гривень. Більша частка з яких складають кошти Дмитра Фірташа, а решту добавили кілька великих підприємств області.

Дмитро Фірташ надасть 8 млн. гривень на реставрацію резиденції православних митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях

Після завершення засідання Ради з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій у Чернівецьку область, голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ пообіцяв фінансово допомогти у реставрації центрального корпусу Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича – колишньої резиденції православних митрополитів Буковини і Далмації, яка занесена до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Мені надзвичайно приємно, що нинішнє засідання Ради проходило саме у цьому ошатному приміщенні. Втім, я знаю, що цей корпус потребує капітального ремонту. Тому я прийняв рішення і надам університету 8 млн. гривень для продовження необхідних робіт», - сказав Дмитро Фірташ.

 Сьогодні ж, 18 вересня, відбувся конкурс з продажу 20,393% акцій ПАТ «Чернівцігаз». Ціна продажу пакета склала 8 млн. грн. Це на 1,3 млн. грн., або майже 20%, більше за початкову вартість пакета, яка складала 6,7 млн. грн. В ході аукціону було зроблено 18 кроків. Про це повідомляє урядовий портал.

У конкурсі брали участь обидві компанії, які подали заявки: ТОВ «Інвестиційна компанія «ФІНЛЕКС-ІНВЕСТ» та ПрАТ «Газтек». Остання стала переможцем конкурсу.

Як повідомоляють Інтернет-ЗМІ, власниками самого «Газтеку» є низка кіпрських компаній - Krezer Holdings Limited, Nesiba Venchers Limited, Pasler Enterprises Limited і Porala Venchers Limited. ?За даними учасників ринку, ці компанії підконтрольні бізнесменові Дмитру Фірташу.

Довідка

Товариство «Чернівцігаз» обслуговує підвідних та розподільних 6579,4 км газопроводів різного тиску.
Станом на 01.06.2012 року в області налічується 218781 абонентів ПАТ «Чернівцігаз».
Крім того, підприємство постачає газ 2885 промисловим та комунально-побутовим підприємствам, 450 релігійним організаціям та 533 бюджетним установам.
Станом на 01.06.2012 року облікова чисельність працівників ПАТ «Чернівцігаз» становить 1330 чоловік.

1