В чернівецькому театрі Денисенко поставить 'Панночку' за Гоголем, а Гринишин 'Землю' за Кобилянською

В чернівецькому театрі Денисенко поставить "Панночку" за Гоголем, а Гринишин "Землю" за Кобилянською

22.01.2013, 01:11

Колектив Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської вирішив продовжити співпрацю з запрошеним режисером Віталієм Денисенком. Виставу "Шельменко-денщик" за п'єсою Григорія Квітки-Основ'яненка у постановці заслуженого діяча мистецтв України, яку він здійснив у минулому театральному сезоні, гарно сприйняли як критика, так і глядачі. Постановку, як вдалу й неординарну, відзначили під час щорічного театрального фестивалю  "Золоті оплески Буковини". Роботу режисера-постановника Віталія Денисенка відзначили тоді, нагадаємо, в номінації "За кращий режисерський задум та втілення". Художник Наталія Руденко-Краєвська, яка також працювала над цією постановкою, отримала нагороду за Кращу сценографію вистави, а заслужена артистка України Лариса Попенко за роль Фени Степанівни у виставі "Шельменко-денщик" була відзначена журі за Кращу головну жіночу роль.  Як повідомив сьогодні, 21 січня, під час прес-конференції директор театру Юрій Марчак, колектив співпрацюватиме з цим режисером і в новому сезоні. Очікується, що Віталій  Денисенко працюватиме з текстами Гоголя, відтак вже невдовзі любителі Мельпомени зможуть оцінити його роботу, а також побачити своїх улюблених чернівецьких акторів у постановці "Панночки".

Натомість ближче до осені на сцені театру планують показати новий спектакль за повістю Ольги Кобилянської "Земля". У листопаді 2013 року їй виповниться 150-років від дня народження. Над постановкою спеціально до ювілею патронесси театру працюватиме відомий український режисер і продюсер Мирослав Гринишин. Серед найвідоміших його робіт "У.Б.Н. Український буржуазний націоналіст", "СЕНЬЙОР З ВИЩОГО СВІТУ", "Швейк"...

Вже у березні театр очікує на приїзд народної артистки України Валентини Зимньої з учнями, які відзначать у Чернівцях  черговий ювілей видатної акторки. Натомість у квітні вже на чернівецьких акторів чекає гастрольна поїздка до Вінниці, а в Чернівці тим часом приїдуть актори Вінницького театру. Заплановані також виступи у Львові, Івано-Франківську, Тернополі та Одесі.  У 2013 році в театрі ім. О. Кобилянської пройде черговий фестиваль комедії "Золоті оплески Буковини".

Під час прес-конференції журналісти зачепили також питання можливості постановки в театрі п'єси котрогось з сучасних буковинських авторів. Відверта дискусія з цього приводу виявлися дуже жвавою і продуктивною. За словами художнього керівника чернівецького театру Людмили Скрипки, по-перше такі поставновки в театрі були, готуються нині і очевидно будуть в майбутньому. Водночас пані Людмила категорично проти того, щоб штучно прискорювати цей процес. Директор театру Юрій Марчак свого художнього керівника підтримує. Бо не завжди пристуність діалогів в тексті  робить цей матеріал повноцінним драматургічним твором, який може отримати сценічне життя. А те, що віднайти якісний драматургічний матеріал досить непросто, засвідчує саме життя. Театрам, наприклад, не підійшла жодна з п'єс, які у 2011 році відзначило журі відомого літературного конкурсу "Коронація слова". Серед причин, в тому числі банальна відсутність вільних коштів, а відтак страх помилитися з вибором. Театр - задоволення не з дешевих! Очевидно, що проблему могли б вирішити меценати, готові пожертвувати певну суму  на театральні експерименти. Проте Чернівецька область найменша в країні, відтак можливості щодо їхньої появи так само відповідні. Власне, про це саме говорили молоді драматурги Неда Неждана, Олександр Гаврош, Віра Маковій, коли дискутували про перспективи втілення своїх творів на вітчизняній театральній сцені. Розмова відбулася в рамках останнього фестивалю "Золоті оплески Буковини". Виходить замкнене коло, констатували тоді учасники дискусії: драматурги не пишуть, бо театри не ставлять. А театри не ставлять, бо не мають умов для ризику.

Але навіть попри це Скрипка і Марчак готові ризикнути. Інша річ, що ризик має бути добре прорахованим. Врешті, хіба не ризиком було поставити абсолютно не комерційну "Лавину" (турецького драматурга Т.Джудженоглу)? Звісно, виставу помітили, оцінили... Пригадуєте, Чернівецький театр ім. О. Кобилянської дуже вдало виступив на VI театральному фестивалі «HOMO LUDENS» («Людина, що грає»), який проходив торік восени у Миколаєві. На суд публіки театр представив саме минулорічну прем’єрну виставу «Лавина». Але це радше виняток, ніж правило для вітчизняних театрів.

Керівники театру розповіли випадок, коли для постановки їм запропонували п'єсу місцевого автора, в якій майже 80 діючих осіб. І це за умови, що акторів у театрі лише 30. Збільшити їхню кількість і довести бодай до рівня 1988 року, коли в театрі їх працювало вдвічі більше, можна лише за умови відповідного фінансування, шляхом збільшення штатного розкладу. Тому треба реально оцінювати можливості театру. А пропонуючи п'єсу для постановки почати варто бодай з реальної оцінки розміру його сцени.

Власне, своєю відвертістю в оцінках неякісних літературних творів, які їй часто пропонують для сценічного втілення, пані Скрипка пояснює деякі тертя навколо своєї творчої діяльності. Проте поступатися принципами вона не збирається, бо служить мистецтву, а не кон'юнктурі.  "Я говорила прямо, що той чи інший твір не тягне на драматичний і робитиму це й надалі, - запевнила пані Людмила журналістів, - Водночас ми не припиняємо пошуки, тривають пошуки цікавого матеріалу. І ми вже навіть маємо певні напрацювання. Але, щоб не наврочити не буду зараз про них говорити".

Водночас пані Людмила Скрипка підтвердила, що театр продовжує співпрацю з драматургом Вірою Маковій, яка так само є нашою землячкою. А вже найближчих вихідних, 26 та 27 січня, на театралів чекає  прем’єра вистави (вперше в Україні!!!) за твором італійського драматурга Луїджі Лунарі "Інцидент", яка відбудеться в Чернівецькому обласному театрі імені Ольги Кобилянської.

Юрій ЧОРНЕЙ 

1