В Чернівецькій ОДА відповіли Москалю, що Папієв - не контрабандист

В Чернівецькій ОДА відповіли Москалю, що Папієв - не контрабандист

02.07.2013, 21:52

У зв’язку з оприлюдненням і поширенням через засоби масової інформації народним депутатом України Москалем Г.Г. коментаря щодо нібито причетності Чернівецької облдержадміністрації до вивозу за кордон лісу-кругляка і контрабанди цигарок, управління транскордонного співробітництва та зовнішньоекономічної діяльності департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації заявляє: останній місцевий регуляторний акт, який дійсно надавав обласній держадміністрації можливість регулювати експорт лісоматеріалів через Комісію з питань впорядкування та контролю за ефективністю використання лісів у Чернівецькій області, був скасований у 2004 році - з того часу обласна державна адміністрація не надає жодні дозволи на експорт деревини.

Експорт товарів та послуг регулюються чинним Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 року № № 959-XII (редакція від 17.11.2012, http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/959-12 ), який не передбачає отримання будь-яких спеціальних дозволів обласної державної адміністрації на здійснення поставок товарів за межі України.

Окрім цього, згідно з положеннями нового Лісового кодексу, з 2006 року постійні лісокористувачі мають виключне право на використання лісосічного фонду і не потребують жодних дозволів чи ліцензій облдержадміністрації. Тому твердження Москаля Г.Г. про видачу дозволів (цитата Москаля Г.Г.) «на експорт лісу-кругляка, в якому румуни знайшли рекордну кількість контрабандних цигарок, виданий саме Чернівецькою ОДА фізичній особі – підприємцю Кузенку» (кінець цитати) не відповідає дійсностіі спрямоване на дискредитацію органу державної влади.

Як повідомляє департамент, народний депутат України Москаль Г.Г. може звернутися за відповідними консультаціями з цього приводу до головного спеціаліста відділу зовнішньоекономічної діяльності Департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної державної адміністрації (к.432), за тел.573279, або ел. поштою: [email protected]у зручний для нього час.

Джерело: www.oda.cv.ua

Нагадаємо, що на сайті Главком та в соціальних мережах народний депутат України Геннадій Москаль поширив свій коментар стосовно незаконної вирубки цінних порід дерев на Буковині, а також фактично антизаконного вивозу лісу кругляка до сусідньої Румунії, право на яке належить одній фірмі:

«Коли ми ставили перед губернатором Чернівецької області Михайлом Папієвим питання, для чого в області масово рубають ліс, Папієв завжди казав, що ліс рубають, щоб створювати робочі місця – мовляв, він заборонив експорт лісу-кругляка, кругляк обробляється в регіоні, люди мають зарплату, місцевий бюджет наповнюється і тд і тп. А міг би просто сказати: для того, щоб остаточно знищити Карпати. Бо дозвіл на експорт лісу-кругляка, в якому румуни знайшли рекордну кількість контрабандних цигарок, виданий саме Чернівецькою ОДА фізичній особі – підприємцю Кузенку. І за останні півтори місяці це вже восьме відвантаження кругляка на адресу австрійської фірми з переробки деревини, яка розташована в місті неподалік румунсько-українського кордону.

Фактично, весь експорт деревини здійснюється цим ФОПом з дозволу та «ліцензії» ОДА.Я зацікавився, як могли помістити цигарки в ліс-кругляк, і для цього зконтактував з прикордонною поліцією Румунії. Як мені пояснили, отвори в стовбурах робилися наскрізь і є високотехнологічними. Відповідне обладнання є тільки у двох великих промислових підприємств області.

Скоріше за все ФОП Кузенко – просто підставна особа. Як вона отримала дозвіл на промислову вирубку лісу? Де цей ліс перероблявся під контрабанду, і чому, зрештою, саме йому ОДА видає дозволи на екпорт деревини до Румунії?

Ще мене цікавить: а де під час усього цього були наші митники, прикордонники, СБУ, міліція? Де були ті собаки, яких показують у роликах, і які там постійно винюхують все заборонене? Чому, зрештою, цю контрабанду не виявили на нашій території???Я це все так детально говорю, бо в середу комітет з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності буде розглядати мій законопроект про повернення контрабанди до переліку кримінальних злочинів. Бо без відома наших можновладців і правоохоронців подібна схема ніколи б не працювала.

До речі, українські поломники, що їдуть в румунські монастирі через станцію Дорнешти (залізнична станція на кордоні, обладнана широкими коліями), постійно повідомляють, що там щодня на розвантаженні стоїть по 20-30 вагонів з лісом-кругляком)».

Фото з румунських Інтернет-джерел

1