В Чернівецькій області з'явилося місце, куди може звернутися по допомогу кожен, хто потребує матеріальної і моральної підтримки

В Чернівецькій області з'явилося місце, куди може звернутися по допомогу кожен, хто потребує матеріальної і моральної підтримки

30.04.2013, 19:32

Громадська організація «Народна допомога» допоможе збирати пожертви в рамках програми «Банк добрих справ» в Чернівецькій області

Партнером всеукраїнської соціальної програми «Банк добрих справ» в Чернівецькій області стала громадська організація «Народна допомога». Вона запропонувала найкращу концепцію збору пожертв для малозабезпечених українців у рамках всеукраїнського конкурсу грантів «Врятуймо добру людину!», що його провів АБ «Укргазбанк» за підтримки Фундації імені князів-добродійників Острозьких та Асоціації платників податків України.

В Україні дуже гостро стоїть проблема збору коштів на невідкладну медичну допомогу для вирішення проблем зі здоров’ям. Держава не здатна забезпечити навіть мінімальну фінансову підтримку для термінових хірургічних операцій за кордоном, лікування й реабілітації хворих. Сім’ї, у яких є важкохворі, переважно належать до малозабезпечених верств населення і не в змозі самостійно зібрати потрібну суму на операцію чи лікування.

Внаслідок непоінформованості більшості українців про правила й норми збору доброчинних коштів у них часто виникають правові конфлікти з податковими органами. Маловідомий факт: в Україні приватні банківські рахунки, відкриті з метою збору пожертв на лікування чи операцію, оподатковуються в розмірі 15 % або 17 % залежно від зібраної суми. Люди втрачають шосту частину зібраних коштів і можуть зазнавати штрафів та санкцій з боку податкових органів.

Завдяки досвіду й кваліфікації громадська організація «Народна допомога» перемогла в конкурсі грантів «Врятуймо добру людину!» і стала партнером програми «Банк добрих справ».

Відтепер в Чернівецькій області є місце, куди може звернутися по допомогу кожен, хто потребує матеріальної і моральної підтримки. Працівники громадської організації «Народна допомога» пройшли практичну Школу фандрейзингу з проведення доброчинних кампаній і тепер допомагатимуть малозабезпеченим сім’ям збирати пожертви на лікування рідних. Разом з волонтерами й родичами важкохворих вони проводитимуть благодійні вуличні акції й кампанії від дверей до дверей; встановлювати добродійні скриньки для збору пожертв у торговельних мережах, церквах, громадських установах; залучатимуть до доброчинності регіональний соціально відповідальний бізнес; поширюватимуть листи про допомогу; проводитимуть доброчинні лотереї, аукціони, марафони  за участі ЗМІ та інші публічні заходи.

Анастасія Анохіна, виконавчий директор громадської організації «Народна допомога»: «Ми вже не перший рік допомагаємо жителям Чернівців та області і чудово розуміємо, з якими труднощами у нас пов’язано питання термінового збору коштів. Люди готові на все, щоб урятувати рідну людину, найчастіше не знаючи правил, які убезпечать їх від “підводних каменів” цього процесу. Ми пишаємося тим, що можемо допомагати їм у цьому, і ініціатива “Банк добрих справ” розділяє наші цінності. Для нас це можливість урятувати ще більше людей, показати їм правильний шлях».

Вся доброчинна діяльність фондів у рамках програми прозора і зрозуміла. Для цього розроблено спеціальну платформу http://bankdobryhsprav.com.ua, яка об’єднує всі фонди і дозволяє переглядати всі реалізовані та поточні проекти в будь-якому регіоні України. Кожен

Охочий може допомогти добрій справі як матеріально, так і нематеріально, в реальному часі відстежити перебіг збору грошей.

 Ніна Шпаковська, Заступник Голови Правління АБ «Укргазбанк»: «Ми впевнені, що громадська організація “Народна допомога” стане надійним і серйозним партнером нашої ініціативи “Банк добрих справ” в Чернівецькій області. Вона запропонувала дуже практичну й ефективну програму збору коштів на невідкладну медичну допомогу. Зі свого боку, «Укргазбанк» всіляко підтримуватиме організацію, зокрема, ми забезпечимо банківське обслуговування партнерів на пільгових умовах. Ми також хочемо, щоб доброчинна діяльність у рамках ініціативи “Банк добрих справ” була повністю прозорою. Для цього створено платформу в інтернеті, яка служитиме своєрідним звітом перед громадськістю, перед кожним, хто підтримує нашу ініціативу».

Усі зібрані організацією і волонтерами кошти буде передано на лікування важкохворих. Така доброчинна діяльність протягом одного року гарантує порятунок життя і здоров’я не менше десяти українців. Партнерство з регіональними організаціями в рамках програми «Банк добрих справ» дозволить зібрати від 2,5 млн до 10 млн гривень пожертв.

Коротка довідка про проблему збору пожертв в Україні та програму «Банк добрих справ»

В Україні проблема термінового збору коштів на невідкладні справи, пов’язані зі здоров’ям, є сьогодні однією з найнагальніших.

Наразі держава неспроможна забезпечити фінансову допомогу у разі необхідності проведення термінових хірургічних операцій, реабілітації хворих та надати допомогу сім’ям, в яких є тяжко хворі люди. Відтак, люди (здебільшого, незабезпечені) вимушено продають усе майно і збирають пожертви на відкриті банківські рахунки.

Оскільки більшість населення не обізнана із нормами законів про збір благодійних коштів, це призводить до конфліктів з податковими органами. Виникає проблема так званих «псевдоблагодійних» рахунків, відкритих з метою збору пожертв для порятунку життя чи здоров’я члена родини. Суть проблеми: людина відкриває рахунок у банку, вважаючи його благодійним, банки в свою чергу не завжди пояснюють всі деталі оподаткування грошових переказів. Після зняття зібраної суми з банківського рахунку людина стикається з вимогою сплатити податок на прибуток. Як результат – суд з податковою службою та відшкодовування на користь держави несплачених податків.

Окрім того, у нас відсутня система стимулювання місцевих громад до цільової благодійності (фандрейзингу). Держава не проводить на належному рівні інформаційну роз’яснювальну роботу в регіонах про те, як використовувати благодійні рахунки, як уникнути конфлікту з податковими органами, куди звертатися по допомогу та що робити тому, хто хоче допомогти.

Практичний досвід по роботі з благодійними фондами необхідно поширити на регіони України та принести користь сотням малозабезпечених родин, які опинилися у скруті і чиїх рідних можна врятувати завдяки внескам громади.

Задля цієї важливої місії АБ «Укргазбанк», за підтримки Фундації імені князів-благодійників Острозьких та Асоціації платників податків України, виступив з ініціативою роз’яснити громадянам, як правильно користуватися благодійними рахунками, які ризики та можливі негативні наслідки може мати самостійне відкриття та користування ними.

Банк розпочав активну роботу з регіональними громадами з метою збору коштів на цільові потреби та ініціював реалізацію довгострокової соціальної програми. Збір коштів націлений на порятунок життя людини та на лікування осіб із малозабезпечених сімей. Дана ініціатива під назвою «Банк добрих справ» спонукатиме різні банки приділяти цій проблемі належну увагу, проявити більшу відповідальність у питанні псевдоблагодійних рахунків фізичних осіб, розвивати співпрацю із благодійними фондами як гарантами легальних методів залучення коштів, що проходять через банківські рахунки.

ХРОНОЛОГІЯ ПРОЕКТУ:

Вересень 2012 – оголошено про початок проекту «Банк добрих справ», ініційованого АБ «Укргазбанк» у партнерстві з Фундацією імені князів-благодійників Острозьких та Асоціацією платників податків України. Підписано «Меморандум про партнерство заради порятунку життя людей» між АБ «Укргазбанк», благодійними фондами, Асоціацією платників податків України та ЗМІ.

Листопад 2012 — в Україні представлено благодійні фонди-переможців конкурсу грантів «Врятуймо добру людину!», проведеного в рамках другого етапу всеукраїнської соціальної програми «Банк добрих справ». Благодійні фонди, які стали партнерами програми в регіонах, допоможуть малозабезпеченим українцям збирати кошти на доброчинність.

Березень 2013 — запрацювала Школа фандрейзингу для фондів-переможців конкурсу «Врятуємо добру людину» в рамках всеукраїнської благодійної ініціативи Укргазбанку «Банк добрих справ». Представники благодійних фондів з 24 областей України обмінялися досвідом залучення ресурсів, обговорили законодавчі засади доброчинності, а також здобули практичні навички проведення кампаній зі збору коштів.

Квітень 2013 — старт ініціативи «Банк добрих справ» в 25 регіонах України, співпраця з регіональними благодійними фондами-партнерами та збір коштів для малозабезпечених та важко хворих українців.

Громадська організація «Народна допомога» — регіональний партнер програми «Банк добрих справ» у Чернівецькій області

 Довідка про організацію

 Громадська організація «Народна допомога» — недержавне об’єднання громадян, створене групою однодумців, професіоналів соціальної роботи, з метою сприяти соціальній адаптації і захисту прав людей та допомагати вразливим групам населення.

Чернівецьке міське об’єднання громадян «Народна допомога» існує з 1993 року. За цей час організація великою мірою посприяла покращенню умов життя людей похилого віку, безхатченків, малозабезпечених жителів міста. Місія ГО «Народна допомога» — допомагати соціально вразливим верствам населення та реалізовувати в українському суспільстві стандарти демократії і надії.

Напрямки діяльності чернівецького міського об’єднання громадян «Народна допомога»:

  • вулична соціальна робота: соціальне патрулювання, дослідження, вуличне харчування (ведеться з 1998 року);
  • комплексний заклад соціального захисту для безхатченків (на 44 особи): комплексна модель, яка передбачає підтримку й реінтеграцію безхатченків та попередження бездомності серед місцевого населення (діє з 2003 року);
  • центр обліку безхатніх громадян (діє з 2006 року);
  • програми попередження бездомності та привернення уваги громадськості до проблеми (фандрейзингові акції, конкурси дитячої творчості тощо);
  • професійна інтеграція бездомних громадян і груп ризику: навчальні професійні курси, тренінги, консультації й поради з працевлаштування (послуги надаються з 2008 року).

Джерела фінансування: міський бюджет, внески партнерської організації (Volkshilfe Österreich, Австрія) та організацій-донорів (Національний банк Австрії, муніципалітет міста Відня, Emmaus, Kofoeds Skole), гранти, пожертви приватних осіб.

Чернівецьке міське об’єднання громадян «Народна допомога» активно співпрацює з міською владою. Механізм такої співпраці і фінансування — один із перших прикладів успішного об’єднання зусиль державних і недержавних структур на регіональному рівні задля вирішення місцевих проблем.

ГО «Народна допомога» — переможець всеукраїнського конкурсу грантів «Врятуймо добру людину!», проведеного Фундацією імені князів-благодійників Острозьких у рамках програми «Банк добрих справ», ініційованої АБ «Укргазбанк». Працівники фонду взяли участь у Школі фандрейзингу, яка проходила на початку березня в Рівному.

  Додаткова інформація:

Наталя Родіонова,

Менеджер зі звязків зі ЗМІ

+38 097 781 04 24

[email protected]

http://www.brandcom.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Инна Кашпрук

29 серпня 2015 11:58

Мені дуже потрібні кошти щоб замінити 2 тазобедрених сустави. Допоможіть будьласка.!

avatar

Галя

13 жовтня 2015 20:11