В Чернівецькій області питна вода забруднена фекаліями

В Чернівецькій області питна вода забруднена фекаліями

15.08.2017, 10:03
Люди сумніваються у достовірності результатів досліджень питної води

В Сокирянській  райдержадміністрації відбулося позачергове засідання районної комісії ТЕБ і НС.

Як вже повідомлялося, результати лабораторних досліджень Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області води питної з комунального водогону м. Сокиряни, які були відібрані 11, 17 та 27 липня 2017 року, свідчать про фекальне забруднення мережі комунального водогону.

За словами керівника районного відділу лабораторних досліджень Державних установ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» М. Колчевої, розташування об’єктів, де взято проби, вказують на локальне забруднення, а, отже, однозначно джерелом забруднення є водогін міста. На жаль, серед об’єктів – дитячі дошкільні установи.

В свою чергу начальник відділу Сокирянської міської ради Анатолій Гаджула  зазначив, що він особисто сумнівається у достовірності  результатів досліджень питної води і в неупередженості працівників лабораторії. Адже під  його наглядом проведено всі необхідні заходи по очистці каптажу «Шипіт».

Обговоривши інформації профільних служб, зважаючи на складну ситуацію та з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, районною комісією ТЕБ та НС ініційовано перед Сокирянською міською радою призупинення централізованої подачі питної води, або припинення функціонування закладів, де питна вода не є придатною для вживання, рекомендовано провести додаткову промивку та дезінфекцію водозабірних споруд і водопровідних мереж. Крім того, з урахуванням останніх досліджень, які свідчать про наявність фекального забруднення водопровідної мережі, рекомендовано терміново вирішити питання заміни старих та зношених водопровідних мереж міста. Також рішенням комісії належить здійснити повторні лабораторні дослідження питної води  з комунального водогону.

Джерело: https://pogliad.ua/

1