В Чернівецькій області голови двох дільничних комісій не віддавали печатки  після першого туру виборів, бо їм не заплатили зарплату

В Чернівецькій області голови двох дільничних комісій не віддавали печатки після першого туру виборів, бо їм не заплатили зарплату

17.04.2019, 17:01

У виборчому окрузі №204 голови двох дільничних виборчих комісій відмовились передавати печатки окружній виборчій комісії після проведення першого туру виборів Президента України 31 березня 2019 року. Новостворена ОВК звернулась в поліцію. Представники ДВК пояснюють це тим, що ОВК не виплатила їм заробітної плати і теж звернулись до правоохоронних органів. Станом на 21:00 16 квітня за повідомленням поліції голови ДВК повернули печатки окружній виборчій комісії.

 У виборчому окрузі № 204 голови двох дільничних виборчих комісій, які працювали у першому турі, ? Наталя Віконська (ДВК № 730125, с. Яблунівка, Заставнівського району) та Василь Бабич (ДВК № 730148, с. Чуньків, Заставнівського району)­ ­? відмовились передавати печатки ДВК окружній виборчій комісії. Згадані особи мотивували свої дії заборгованістю у виплаті заробітної плати членам ДВК і компенсації витраченого бензину та наголошували, що не хочуть віддавати печатки, поки з ними не розрахуються у повній мірі. Так, 13 квітня на інтернет-порталі «Заставна сьогодні» вийшов матеріал авторства члена ДВК № 730125 Євгенії Віконської-Влад, в якому зазначається, що у зв’язку із заборгованістю, члени дільничних комісій звернулися в поліцію.

Зазначимо, що відповідно до п. 3 Постанови Центральної виборчої комісії від 8 січня 2019 року № 36 «Про Роз’яснення щодо порядку передавання виборчої та іншої документації, а також матеріальних цінностей виборчими комісіями з виборів Президента України виборчим комісіям, склад яких сформовано для проведення повторного голосування з виборів Президента України», печатки дільничних виборчих комісій, штампи "Вибув" та інші матеріальні цінності, що надавалися дільничним виборчим комісіям з виборів Президента України, передаються цими комісіями окружній виборчій комісії, яка разом зі своєю печаткою передає їх окружній виборчій комісії, склад якої сформований для проведення повторного голосування з виборів Президента України, за актом приймання-передачі матеріальних цінностей.

Відповідно новоутворена окружна виборча комісія мала передати печатки представникам нового складу ДВК. Таким чином, 15 квітня дільничні виборчі комісії № 730125 та № 730148 не змогли отримали печатки. Без них останнім було відмовлено  в отриманні іменних запрошень у відділ ведення ДРВ апарату Заставнівської РДА.  Зауважимо, що згідно з Календарним планом  основних організаційних заходів з підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, іменні запрошення повинні бути надіслані або доставлені кожному виборцю до 17 квітня включно.

В зв’язку з цим, голова ОВК Олександр Ватаманюк звернувся із заявою про вчинення кримінального правопорушення до поліції, яка зареєструвала її в журналі єдиного обліку.

Втім, за повідомленням поліції станом на 21:00 16 квітня голови ДВК повернули печатки окружній виборчій комісії. В ОВК повідомили, що гроші уже перечислили на банківський рахунок. Окрім того, Олексій Тихенький, член  дільничної комісії № 730403 прокоментував, що вчора відомість, яка передана на банк була з безліччю помилок. Декого з членів ДВК взагалі не було у відомостях, декому, кого комісії визначили на платній основі - не нарахували за ввесь період кошти, а тільки за день виборів, іншим членам комісій, хто був головою або секретарем, але не на платній основі - нарахували за 13.03-01.04, хоча вони в той час працювали в тому числі і на державних роботах.

Згідно з ч. 2 ст. 357 Кримінального кодексу України викрадення, привласнення, вимагання офіційних документів, штампів чи печаток або заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання особи своїм службовим становищем, а так само їх умисне знищення, пошкодження чи приховування, вчинене з корисливих мотивів або в інших особистих інтересах, якщо воно спричинило порушення роботи підприємства, установи чи організації або вчинені щодо особливо важливих документів, штампів, печаток, - караються штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Згідно ч. 3 ст. 157 ККУ, перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

 Марія Пащак,

комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області 

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Дуже тяжко цю хрєнь читати. Пішіть стисліше, посутньо!

avatar

міхал

17 квітня 2019 22:53