В апеляційному суді Чернівецької області демонтували металеві «клітки» для підсудних

В апеляційному суді Чернівецької області демонтували металеві «клітки» для підсудних

16.01.2014, 14:00

В апеляційному суді Чернівецької області демонтували всі металеві «клітки», де утримують підсудних у залах судових засідань. Замість них установили скляні огородження, відповідно до Кримінально процесуального кодексу України. Їх спорудили з дотриманням вимог технічного укріпленння. Сьогодні всі зали судових засідань в апеляційному суді Чернівецької областіповністю облаштовані відповідно до європейських та законодавчих норм.

З одного боку, «світлого», ці зміни демонструють повагу до гідності особи та гуманне ставлення правосуддя до кожної людини, яка опиняється на лаві підсудних. Створення належних умов перебування для підозрюваних, обвинувачуваних під час судових засідань є практикою для всіх цивілізованих країн світу. Тим не менш установлені скляні кабіни відповідають вимогам ДСА України та необхідним заходам безпеки.

«Темний» бік нововведень показало проведене опитування серед буковинців. Думки опитуваних розійшлися - 55% вважає, що справді людей не можна тримати у клітках. Але інші респонденти кажуть, що президент як завжди «міняє шило на мило». «Як можна запхати людину в скляний бак? Літом під час довгих судових засідань підсудний може вмерти там від спеки», - обурюється буковинка Олена.

Ще один мінус знайшли буковинці, це те, що скло суттєво обмежує спілкування адвоката з клієнтом. «Давайте всіх у судах будемо садити у коробки, суддів у тому числі! Чому в Америці обвинувачені сидять поруч з своїм захисником, а в нас як завжди шукають куди потратити гроші», - каже буковинець Андрій.

С.В.

1