Утримання  адмінапарату у Чернівцях обходиться бюджету майже у стільки ж, як вся сфера ЖКГ

Утримання адмінапарату у Чернівцях обходиться бюджету майже у стільки ж, як вся сфера ЖКГ

21.10.2020, 17:21

Як змінився і використовується бюджет міста в ході децентралізації. Про це йдеться у публікації видання https://zn.ua/project/miscevivybory2020/chernivtsi. 

Бюджет Чернівців 2019-го становив 2,6 млрд грн і виконувався із незначним дефіцитом. З початку децентралізації міські доходи зросли у 2,5 разу (з 1 млрд грн 2014-го), а міський бюджет розвитку — більш як у 9 разів.
 
Податкові надходження формують лише 56% доходів міста (1,5 млрд грн) через значну тінізацію бізнесу та численні проблеми на ринку праці, спровоковані трудовою міграцією. Відповідно, 35% бюджету (938 млн грн) — це державні субвенції та дотації. На неподаткові надходження, тобто на заробітки комунальних підприємств та адміністративні збори, у 2019 році припадало 7,5% бюджетних доходів, або 201 млн грн. Теж не густо.
 
Видатки у міста відповідають доходам: більша їх частина — це статті «освіта» (39,8%), «соцзахист» (18,5%) та «охорона здоров'я» (11%). На утримання адмінапарату залишається 6,6% доходів, на сферу ЖКГ — 5%. Решта йде на підтримку міського транспорту та точкове будівництво.
 
Капітальні видатки Чернівців незначні — 453 млн грн 2019-го. І якщо поточні видаткові статті місто виконує із ефективністю у 97,5%, то капітальні виконано лише на 77%. Відремонтували кілька шкіл і спортивних майданчиків, збудували стадіон, оновили каналізаційні мережі та мережі водопостачання, провели ремонт у трьох міських медзакладах, впорядкували сквер, купили трактор у парк. Окремо в рамках міської програми «Комфортне місто» профінансували капітальний ремонт освітлення алей у центральному парку та відреставрували кілька будинків, відремонтували дороги. 
 
Болюче питання для Чернівців — трудова міграція. Середня зарплата у місті 2019 року була трохи вище 8,5 тис. грн, тобто є однією із найнижчих серед облцентрів, конкурувати із румунськими зарплатами вона не може. Місто разом із місцевою податковою зробило ставку на заходи із легалізації зарплат — перевірки і штрафи для місцевих компаній. Штрафів побільшало, а от офіційна зарплата так і не зросла.
 
Також місто намагається вирішити міграційні проблеми, пропонуючи незайнятим одноразову допомогу для відкриття власної справи, а також освітні семінари «Як розпочати свій бізнес» і курси «Основи підприємницької діяльності». Тут результати кращі: за рік завдяки цим заходам вдалося працевлаштувати понад три тисячі чернівчан.
 
Окрему ставку місто робить на розвиток туристичного напряму: відкриває нові туристичні маршрути, впровадило безплатні недільні екскурсії, тренінги для екскурсоводів, організовує Буковинський туристичний ярмарок і низку інших заходів, присвячених туризму, відвідує міжнародні туристичні виставки тощо. Результати є, наприклад, обсяги туристичного збору міста за минулий рік зросли на 54%, але могли б бути кращими. Бо того ж таки 2019-го на виконання комплексної програми збереження історичної забудови міста коштів практично не знайшлося, — із восьми заходів програми профінансовано лише два, та й ті відсотків на 50. А ремонтно-реставраційні роботи у пам'ятках архітектури Чернівців обмежилися ремонтами дверей і брам 16 історичних будівель.
 
У рейтингу 23 обласних міст за якістю послуг Чернівці займають передостанню сходинку. Такі результати показало велике муніципальне опитування IRI, проведене групою «Рейтинг». Чернівчани відзначають погану якість доріг і тротуарів, проблеми в блоці ЖКГ і транспортному сполученні. Краще відгукуються про роботу поліції та медичних закладів.
 
За матеріалами https://zn.ua/project/miscevivybory2020/chernivtsi
1