'Утікайте, або драпанемо ми': як воювали московити, - свідчення Петра Петрея, посланника Швеції у Московщині 17 століття

"Утікайте, або драпанемо ми": як воювали московити, - свідчення Петра Петрея, посланника Швеції у Московщині 17 століття

24.03.2022, 21:31

Петро Петрей де Ерлезунда - шведський дипломат та історик, мандрівник та автор книги про Росію.  

Перебуваючи на державній службі, Петрей чотири роки служив у Росії, потім двічі їздив до Москви (1608 та 1611) посланцем шведського короля Карла IX. У 1615 році написав латиною Regin Muschowitici Sciographia (або Muschowitiske Cronika) і сам же в 1620 році переклав її німецькою мовою. Його книга поруч із запозиченнями з різних джерел, особливо з Буссова, представляє і самостійні відомості, наприклад, про Лжедмитрія III, до якого Петро Петрей їздив з дорученням. Книга Петрея цікава ще й тим, що передає погляд тогочасних росіян на свого царя Івана IV Грозного.  

Проте найбільше для сучасного читача вона цікава тим, що передає образ мешканців Московського царства, такими якими їх бачили освічені європейці на початку 17 століття. І образ цей не вельми привабливий.  

Воюють росіяни обманом і хитрістю. Тому що від природи не такі вже сміливі й безстрашні. У бій вступають, коли впевнені, що щонайменше ушестеро перевищують сили ворога, інакше діють неохоче. Більше сподіваються на свій стрімкий наступ та раптовість нападу, прагнучи одразу налякати жертву. Навалюють гуртом, часто не дотримуючись ніяких військових порядків. Якщо жертва їхнього підступного нападу дає відсіч, тоді московити часто самі втікають з поля бою. Хоробрість їхня випаровується, вони драпають не озираючись назад, а потрапивши в полон принижено просять пощади. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нема в них ані правди, ані закону": мешканців території, яку нині посідає Росія, батько історії Геродот вважав андрофагами-людожерами

"Біжіть або побіжимо ми": лукаві раби государя, які не виконують зобов'язань та тікають з поля бою, - Сигізмунд Герберштайн, посол Священної Римської імперії ХVI ст. про росіян

BukNews висловлює вдячність буковинцю, колекціонеру та досліднику старожитностей Миколі Салагору, який звернув увагу наших журналістів на це місце у творі  Regin Muschowitici Sciographia (Muschowitiske Cronika/Московитська хроніка) Петра Петрея, посланника Швеції у Московщині 17 століття. 

На зображенні може бути: текст «шведський посланник 1608 p.,

 Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Якщо воістину геббельсівська машина роспропаганди, та й то тільки для внутрішнього кацапського вжитку, ще може обдурити власний народ казочками про поганих "украінцев-бєндєровцев", то звернення до історичних джерел повністю нівелює її брехню. Хіба що припустити немовірне: "бєндєровци" самі написали головний твір Regin Muschowitici Sciographia (або Muschowitiske Cronika)  Петра Петрея, посланника Швеції у Московщині 17 століття. 

Неможливо навіть припустити, що це "бандєровци" водили рукою Петра Петрея. Хоча, зважаючи на безумство російського фюрера і його гауляйтера, який недавно оголосив полювання на "Степана Бєндєру", їхнє вільне трактування історії, цілком може бути, що незабаром Московія захоче денацифікувати також і Швецію, яка мала щастя (чи нещастя?) бути батьківщиною Петра Петрея. 



 ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? 

1