Легше впроваджувати різноманітні зловживання: у Чернівцях мерія з року в рік не затверджує фінансові плани більшості стратегічних комунальних підприємств

Легше впроваджувати різноманітні зловживання: у Чернівцях мерія з року в рік не затверджує фінансові плани більшості стратегічних комунальних підприємств

17.02.2020, 21:47

Чи будуть у 2020-му році комунальні підприємства мати затверджені фінансові плани?

Щороку міським головою видаються розпорядження, створюються робочі групи, а стратегічні комунальні підприємства продовжують працювати без затверджених фінансових планів. От і цього року знову за розпорядженням міського голови створено робочу комісію (до складу увійшли В.Середюк, А.Бабюк, Т.Бабух, Р.Білик, В.Максимюк та Ю.Цуркан). Вона повинна до 5 березня розглянути подані комунальними підприємствами фінансові плани.

Про це пише ГО Центр реформ та розвитку - Чернівці.

 Цікаво, а чому фінансові плани на 2020 рік не були розглянуті в кінці минулого року, щоби вже в 1 кварталі підприємства їх виконували? Та чи будуть взагалі розроблені і затверджені збалансовані фінансові плани, які дозволять підприємствам нормально працювати, та не бігати щоразу до міської ради за фінансовою допомогою, процес виділення якої у Чернівцях став складовою політичних шоу?

- Як гадаєте, місто може розвиватись, якщо нехтує 4-й рік поспіль фінансовим плануванням комунальних підприємств, які забезпечують водо- та теплопостачання, відповідають за громадський транспорт, утримання дорожнього господарства? - розмірковує над проблемою Марина Кирилюк.

- Коли побудована система планування, контролю та звітності - складно здійснювати різного роду політичні маніпуляції.

- Лише одна відповідь у мене лунає в думках: коли навколо панує безлад та розгубленість - легше впроваджувати різноманітні зловживання за стінами міської ради.

- Немає планів - немає звітів, немає, за що відповідати і щось контролювати.

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН ФІНАНСОВИЙ ПЛАН ДЛЯ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА?

Фінансовий план – це основний документ, згідно якого комунальне підприємство отримує доходи та здійснює видатки, а також визначає обсяг та спрямування коштів щоб впродовж року виконувати функції, що передбачені статутом.

СТРАТЕГІЧНІ ПІДПРИЄМСТВА З РОКУ В РІК ПРАЦЮЮТЬ БЕЗ ЗАТВЕРДЖЕНИХ ФІНАНСОВИХ ПЛАНІВ

Міська рада не затверджувала фінансові плани КП «Чернівціводоканал» за 2017, 2018, 2019 роки. Не затверджені фінансові плани МКП «Чернівцітеплокомуненерго» на 2018-2019 роки, по КП «Чернівецьке тролейбусне управління», КП «Міжнародний аеропорт» на 2017 та 2019 роки, МКП «Чернівціспецкомунтранс» на 2018 рік, МКП «АДС 0-80» на 2018 рік, МКП «Центр стерилізації тварин» та КП «Міськліфт» на 2017-2018 роки.
Як бачимо фінансові плани більшості стратегічних комунальних підприємств не затверджуються з року в рік. Це є прямим порушенням п.2 ст.75 Господарського Кодексу України. Крім того у міській раді взагалі відсутнім є документ, який регламентує порядок розгляду та затвердження фінансових планів.

ПОСТІЙНЕ «ГАСІННЯ ПОЖЕЖ» ЗАМІСТЬ РОЗРОБКИ СТРАТЕГІЧНОГО БАЧЕННЯ РОЗВИТКУ МІСТА І САМИХ ПІДПРИЄМСТВ

Такий підхід робить процес фінансування комунальних підприємств заручником політичних процесів, а управління самими підприємствами і містом в цілому – постійним процесом «гасіння пожеж» (місто може залишитись без тепла, води, або ж не буде як вивозити сміття). Треба змінювати підходи до управління містом щоби наше місто отримало нові можливості для розвитку.

Джерело: Звіт Держаудитслужби, (с.88) http://dkrs.kmu.gov.ua/kru/doccatalog/document?id=156820

1