Управління Кавулі отримало від Києва 27 мільйонів гривень і отримає ще 52 на відновлення і укріплення дамб на буковинських річках

Управління Кавулі отримало від Києва 27 мільйонів гривень і отримає ще 52 на відновлення і укріплення дамб на буковинських річках

15.09.2020, 15:06

Басейнове управління водних ресурсів річок Прут та Сірет отримало 27 мільйонів гривень, аби відремонтувати й укріпити гідротехнічні споруди, які пошкодила цьогорічна повінь.

Про це під час брифінгу розповів голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

Фінансування чи його відсутність – головна обставина, що впливає на темпи та об’єми робіт на гірських річках Буковини. Це наша спільна відповідальність! Після великих збитків на сотні мільйонів гривень червневого паводку, мусимо за сприятливої погоди оперативно укріплювати найбільш критично небезпечні ділянки. Особисто пересвідчився, як тривають берегоукріплювальні роботи, переконався, що керівник та фахівці Басейнового управління водних ресурсів області тримають руку на пульсі і готові діяти ще масштабніше.

– Через руйнацію дамб область зазнала чималих збитків. Тож наразі їх активно зміцнюють. Так, гідротехнічні споруди на річці Черемош уже ремонтують професійні організації, які мають відповідний досвід, підготовку і техніку, – повідомив Сергій Осачук.

За його словами, БУВР додатково отримає ще 52 мільйони гривень, що дозволить укріпити більше дамб в області.

– Адже значно легше запобігти біді, ніж потім ліквідувати її наслідки, – підсумував голова ОДА. 

ДОВІДКОВО:

7 вересня керівник Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет взяв участь у прямоефірній суспільно-політичній програмі «Тема дня» на телеканалі «Буковина», де обговорювалися ряд питань щодо ліквідації наслідків проходження паводку, здійснення робіт на критично пошкоджених об’єктах протипаводкового захисту, зокрема:
- Дамба №5 та № 15-Б на р. Черемош в с. Банилів Вижницького району;
- Дамба № 9 на р. Черемош в с. Слобода-Банилів Вижницького району;
- Дамба №6 на р. Сірет в с. Лукавці Вижницького району;
- Дамба №3 на р. Сірет в с. Лопушна Вижницького району;
- Дамба №1 на р. Прут в с. Неполоківці Кіцманського району;
- Кріплення берега на р. Сірет в с. Просіка Глибоцького району.
Слід зазначити, що вказаних протипаводкових заходів недостатньо для безпечного пропуску високих вод, оскільки тільки червневим паводком 2020 року пошкоджено 31-ну гідротехнічну споруду, які потребують негайного відновлення. Наразі, басейновим управлінням підготовлені і направлені відповідні обґрунтовані звернення до Держводагентства, про виділення необхідних коштів. 

1