Унгурян викликав дух Галиця: екс-регіонали згуртувалися навколо 'тушки'  Маніліча?

Унгурян викликав дух Галиця: екс-регіонали згуртувалися навколо "тушки" Маніліча?

18.12.2014, 18:16

Головною інтригою сьогоднішньої сесії Чернівецької обласної ради мав стати розгляд питання про дострокове припинення повноважень заступника голови Валентина Маніліча. 

На розгляді цього питання наполягала фракція Народного фронту, позицію якої озвучив депутат Сергій Юлик. Підтставою ж мало стати складання протоколу про корупцію і відповідне судове рішення, яким Валентина Маніліча оштрафували. 

Від ГО "Майдан" слово взяв Юрій Івашин, який пригрозив дептутам акціями громадянської непокори, якщо вони не внесуть дане питання до порядку денного сесії. 

Представник юридичної служби обласної ради, яка переконувала депутатів, що до проходження апеляції, вирішувати питання по суті не можна, депутатів не переконала. 

- В зазначеній редакції проект рішення про звільнення заступника голови Чернівецької обласної ради Маніліча Валентина Михайловича не може бути рекомендований до розгляду та прийняття на цьому пленарному засіданні сесії обласної ради, - заявила Марія Єлєніч, начальниця юридичного відділу Чернівецької обласної ради.

Відтак слово взяв депутат Унгурян, який спочатку заявив, що нинішній склад ради мав би скласти свої повноваження, раптом згадав депутата Галиця, який нібито першим озвучив таку пропозицію. І навіть пожалкував, що колишній лідер регіональної більшості обласної ради не ходить на сесії. 

З залу залунали вигуки: Покажи приклад! Олегові Унгуряну також нагадали його вистіп на Антимайдані у Києві, де він заявив про підтримку режиму Віктора Януковича. 

Були пропозиції заступнику вчинити по-європейськи і самому піти у відставку.

- Треба приймати рішення. Ви що тут думаєте, що це окрема область живе, чи в державі щось інше твориться? Не збуджуйте народ! Не вростайте в крісла! Змінилася ситуація в країні. Напишіть заяву і йдіть з Богом!, - наголосив Максим Бурбак, Народний депутат України.

- Тут говорять про якісь політичні переслідування, говорять про ще якісь там моменти. Політичні переслідування були 4 роки підряд. Щодо депутатів, які представляли опозицію. Не треба тут розказувати нам байки. А за прислужництво "Партії регіонів" і особисто Папієву треба відповідати, - підкреслив Микола Салагор, депутат Чернівецької обласної ради.

Сам заступник голови Чернівецької облради Валентин Маніліч заявив, що здійснює свою діяльність у рамках закону, нічого не порушує і закликав депутатів розглянути на сесії питання про його звільнення. 

За словами Маніліча, є група депутатів і правоохоронців, які хочуть дестабілізувати ситуацію в краї. Тому він виступає за те, аби депутати розглянули питання його звільнення, а потім проголосували. Хоча юридично підстав для звільнення заступника голови Чернівецької облради немає.

Врешті депутати таки внесли до порядку денного питання про відставку В.Маніліча, а згодом пішли визначатися процедурою таємного голосування. 

За словами голови Чернівецької облради Михайла Гайничеру, відповідно до українського законодавства, подібне рішення має прийматися шляхом таємного голосування. Будуть виготовлені спеціальні бюлетені, депутати голосуватимуть окремо у закритій кабінці.

Чернівецькій облраді для підготовки до голосування необхідно 30-40 хвилин. Після цього депутати зможуть проголосувати "за" чи "проти" Валентина Маніліча на посаді заступника голови облради.

Результат

Депутати Чернівецької обласної ради не проголосували за відставку заступника голови облради Валентина Маніліча. У сесійній залі завершилося таємне голосування. Про це із облради повідомив кореспондент molbuk.ua

Загалом депутатський корпус Чернівецької обласної ради складається зі 104 депутатів.

На сьогоднішній сесії були присутні 73 депутати, проте у голосуванні взяли участь 67 народних обранців.

Результати голосування такі: 33 обранці проголосували "за" відставку Валентина Маніліча, 33 - "проти". Один бюлетень - недійсний.

Таким чином Валентин Маніліч і надалі обійматиме посаду заступника голови Чернівецької обласної ради.

Самого Маніліча під час оголошення результатів у залі вже не було. Крапку у корупційному скандалі має покласти Апеляційний суд Чернівецької області. Якщо там визнають, що Маніліч справді допустив до тендеру фірму, якою керує його родичка, заступник позбудеться посади. 

Нагадаємо, раніше заступника голови облради Валентина Маніліча звинувачували у корупції. До складу ради він був обраний від ВО "Батьківщина", проте разом з частиною фракції фактично перейшов на бік регіональної більшості ради. У народі цей процес назвали тушкуванням. За голосування всупереч лінії партії Валентина Манліча було виключено з лав ВО "Батьківщина". 

Нинішній депутатський склад Чернівецької облради повинен попросити вибачення у виборців і піти на вибори, бо він не представляє настрої суспільства.

Так у мережі Facebook прокоментував результати таємного голосування за відставку заступника голови облради Валентина Маніліча депутат облради Михайло Павлюк.

"Цей склад Чернівецькоі облради 6 скликання повинен вибачитися у громадян і піти на вибори. Це той випадок, коли депкоркус тривалий час не може представляти настроі суспільства, втілити очікування буковинців, у т.ч. кадрові, бути відповідальною за свою позицію. Це саме той приклад, коли дочасні місцеві вибори невідкладно необхідно провести цієі весни", - написав він.

Фоторепортаж: molbuk.ua

Частково використано матеріали vidido.uа та ТВА

1