УКРОП: Потрібно відновити справедливість при нарахуванні пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС

УКРОП: Потрібно відновити справедливість при нарахуванні пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС

17.05.2018, 17:04

Народні депутати від УКРОПу пропонують відновити справедливість при нарахуванні пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Йдеться про осіб, які отримали інвалідність при ліквідації наслідків катастрофи і при цьому не проходили дійсної строкової служби на момент аварії.

 «Так звана пенсійна реформа передбачає перерахунок соціальних виплат особам, які отримали інвалідність при ліквідації наслідків катастрофи під час строкової служби. При цьому постраждалим, які не перебували на службі у момент ліквідації, пенсії й досі нараховуються за старою системою. Це очевидна дискримінація. Люди, які так само жертвували собою, але не мали при цьому офіційного статусу військового, опинилися за бортом. Це, приміром, пожежники, лікарі, водії, пілоти тощо», – пояснили в УКРОПі.

 Наразі пенсія осіб, що отримали інвалідність при ліквідації аварії під час проходження дійсної строкової служби, нараховується, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Сьогодні ця сума сягає майже 13 тисяч гривень. Натомість ліквідатори, які не були військовослужбовцями на момент ліквідації, одержують від держави близько 3-4 тисяч гривень.

 Проект закону № 8355 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення справедливого пенсійного забезпечення всіх категорій осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і внаслідок цього стали особами з інвалідністю» має виправити існуючу несправедливість.

 Документ підготували народні депутати від УКРОПу Олександр Шевченко, Тарас Батенко, Віктор Шевченко, Ірина Констанкевич, Олександр Дубінін, Валентин Дідич та Віталій Купрій.

 «Ліквідатори аварії на ЧАЕС врятували світ ціною власного здоров’я. Держава просто обдурила цих людей, прикриваючись формальним статусом. Ми повинні виправити таку жахливу несправедливість», – наголосили в УКРОПі.

 За офіційною інформацією, на обліку в органах Пенсійного фонду нині перебуває понад 51 тисяча осіб, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, внаслідок чого були визнані особами з інвалідністю. Серед них лише 938 осіб брали участь у ліквідації катастрофи у період проходження дійсної строкової військової служби.

1