Українців на автівках з іноземною реєстрацією будуть притягати до відповідальності – Южаніна

Українців на автівках з іноземною реєстрацією будуть притягати до відповідальності – Южаніна

24.02.2017, 19:20

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики попереджає, що держава збирається навести лад у законодавстві щодо ввезення автомобілів в Україну.

У минулому році на українському ринку автомобілів намітилася ще одна негативна тенденція – зростання тіньового сектора.

Пов'язано це було зі схемою тимчасового ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією, яка дозволяє роками використовувати імпортними автомобілями, не розмитнюючи їх.

Учасникам авторинку все одно, податки на імпорт автомобілів будуть високі або їх не буде взагалі. Головне чого вони домагаються – рівних правил гри для всіх. Або з високими податками або зовсім без них.

Останнє – краще для споживачів, але не для держави.

Як працює ця схема імпорту, чи впливає вона на ринок легального імпорту автомобілів, та наскільки взагалі в Україні великі податки на авторинку НВ Бізнес вирішив запитати у Ніни Южаніної, голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

– На ваш погляд, чи досконале митне і податкове навантаження на ринок нових чи вживаних автомобілів? Чи треба щось переглядати, залучати західні приклади?

– Мені здається, що якраз на нові автомобілі у нас доволі велике навантаження. Я поясню чому. Тому що митні платежі не полягають лише у акцизному податку. Є ще податок на додану вартість. І обов’язковий збір на державне пенсійне страхування. Він платиться від вартості автомобіля 3-5%. У більшості своїй це 5%. В чому тут суть? Якраз при ввезенні нових автомобілів підприємства-дилери оформлюють митні декларації, виходячи із справжньої вартості нового автомобіля. Вона не може бути занижена, бо це політика виробника і дилера. Відображається повна вартість автомобіля. І тому незважаючи на низький акциз саме покупець платить дуже високий податок на додану вартість і потім збір до державного пенсійного фонду. В цьому полягає високе навантаження на покупця. Але економічний стан країни не дозволяв протягом багатьох років знижувати ставки податків.

У державі навіть не лунала така думка щодо того, що податкове навантаження високе. Це з однієї сторони. З іншої сторони, можливо, ця проблема замовчувалась. Тоді незрозуміло, яким чином з'явилась проблема щодо використання автомобілів на іноземній реєстрації. Де взялась та величезна кількість автомобілів, з якого періоду, використовуючи які шпаринки у митному законодавстві виникла така проблема? Ми маємо розібратись з цим і надати відповіді набагато глибше, починаючи з того питання, яке ви задали. Можливо, справді податкове навантаження і на нові автомобілі надвисоке, що призвело до того, що велика кількість людей використовує зараз ці не зовсім законні можливості по ввезення автомобілів на іноземній реєстрації.

– А скільки зараз автомобілів у нас на іноземній реєстрації?

– Згідно з даними, які надає мені митна служба, у нас на іноземній реєстрації перебуває не більше 50 тис. автомобілів. При цьому громадські активісти, які працювали в комітеті, які роблять заяви в ефірі, говорять цифру в півтора мільйона таких автомобілів. Тому я навіть не можу сказати, що ми зможемо знайти якусь легальну можливість зараз вирішити цю проблему. Однозначно треба приймати зміни до законодавства. Але зміни мають носити осмислене глибоке розуміння і чіпати не тільки, що зробити з цими автомобілями, а що робити взагалі з ринком автомобільним в Україні, проаналізувати його і знайти компромісне рішення, яке би задовольняло всі сторони даного питання.

– Як взагалі працює цей режим? На скільки місяців я можу завезти цей автомобіль і не платити жодних податків?

– Ми знаємо, що більшість населення, яке ми бачимо на автомобілях з іноземною реєстрацією, використовує митний режим транзиту або митний режим тимчасового ввезення. Митний режим транзиту справді використовує велика кількість населення. Тому що у них і такий стиль життя, що вони дуже часто виїжджають/заїжджають в Україну. Тому їх не стримує те, що транзит за собою зобов’язує такого громадянина обов'язково вивезти автомобіль через п’ять-десять  днів з України. І в цьому режимі багато людей завозять автомобілі.

Щодо режиму тимчасового ввезення. Мені здається, ця схема більш порушує чинне законодавство в Україні. Тому що все-таки через використання права співвласності на іноземний автомобіль заїжджає іноземець на територію України, оформлює митну декларацію, поміщає автомобіль у митний режим тимчасового ввезення. Тобто насправді говорить неправду, декларує неправдиві відомості. Такий громадянин передає машину на території України іншому співвласнику, тобто нашому громадянину, і сам виїжджає за межі країни. І цей автомобіль перебуває до одного року на території України без фінансових гарантій, як це зараз прописано в Митному кодексі.

Спілкуючись із громадськими активістами, я говорила їм, що ви ж частково є порушниками митного законодавства. Вони так не вважають, тому що вони прирівнюють себе до громадян Європи, які мають право у такому режимі використовувати автомобіль в Україні. І хочуть таких же фінансових умов, як для інших громадян.

– Рік проходить і що потім з цим автомобілем робити?

– Вони мають його вивезти за межі території України. Потім вони можуть знову використати цю ж саму схему. Заплатити тій компанії, яка оформляє цього громадянина на територію України у відрядження чи для інших виробничих цілей, надати йому компенсацію за те, що він виконає таку послугу, і знову використовувати автомобіль.

– А це вигідно, якщо це не дуже дорогий автомобіль?

– Мабуть, вигідно. Наскільки мені відомо, і говорили громадські активісти, що це їм коштує 150 євро, цьому громадянину, який ввозить, і ще 200-300 євро тій компанії, яка оформляє таку операцію. Але коли вони говорять про те, що б вони хотіли отримати від своєї країни, від законодавства України, вони наполягають на тому, щоб умови, які ми можемо їм зараз запропонувати, перевівши їх в легальну площину, не відрізнялись фінансово від тих умов, які вони мають. Коли ми намагались напрацювати, які ж це мають бути витрати нашого громадянина, і ми їм пропонували, щоб вони в рік складали 150-200 євро за автомобіль вартістю 2000 євро. Але все ж таки громадські активісти ще затребували зменшити цю плату. Навіть у 50 євро у них виникало питання.

– Що буде, якщо не вивозити автомобіль? Скільки потрібно коштів, якщо я хочу розмитнити автомобіль, який уже рік побував в Україні?

 Річ у тім, що зараз законодавства такого не передбачає. Всі напрацьовані законопроекти – вони однобокі. Ми маємо говорити, що якщо зараз будуть запропоновані якісь можливості для перебування таких автомобілів, то має бути дуже висока відповідальність. Вона може полягати навіть у конфіскації такого автомобіля і його вивезення за межі України.Треба надати право Національній поліції проводити перевірку щодо сплати і строку, на який заплачено такий платіж, для того щоб приймати потім якісь міри. Або накладати штраф, або вимагати вивезення такого автомобіля за межі України. Але це все дуже теоретично.

Але проблема в тому, що технічно це зробити не просто. У нас дороги не оснащені приладами для автоматичного зчитування даних автомобіля. Треба зважено підходити до цього питання, щоб не вийшло так, що поліція буде ганятися за такими автомобілями і знову розвивати новий щабель корупції, де можна домовитися і сказати, що ти мене не бачив, ти мене не зупиняв.

– Тобто зараз ніякої відповідальності немає? Якщо я не виїхав через рік, нічого мені не буде.

– Тільки адміністративна відповідальність. Причому вона незначна за розміром.

– Я викликаю таксі. До мене приїхав водій з іноземними номерами. Він каже: так, у мене є якісь штрафи, 8 тис. грн за два роки. Але законодавство не працює, тому я нічого не буду платити. Ніхто не платить, навіщо мені платити.

 Ви зараз дуже важливу сказали цитату. По-перше, вони всі знають про те, що їх не можуть автоматично, де вони їздять, де вони працюють, зупинити ні Нацполіція, ні хтось інший. Ні спитати документи і запитати, чому ти порушив митний режим і перебуваєш зараз на Україні. Я вважаю, що ми зараз маємо терміново прийняти зміни і навести порядок в цій галузі, яка розвивається в Україні – це використання автомобілів на іноземній реєстрації. Незаконне використання, частково незаконне. Абсолютно чітко прослідковується відсутність можливостей у держави вплинути на цей процес. Оскільки цю ситуацію можна змінити тільки через внесення змін, то треба комплексно розглянути всі питання, про які ми з вами проговорили. І податкового навантаження при розмитненні автомобіля, і на нові, і на ті, які були у використанні, і на митний режим транзиту, на митний режим тимчасового ввезення.

Все це треба привести у відповідність до цивілізованих норм, які існують в інших державах. Тому що коли ми говоримо про інші європейські держави, які все-таки захищають свій ринок і дбають про те, щоб у них був і порядок на дорогах, і відповідальність на дорогах. Ми до цього відносимось дуже халатно. Скільки ДТП за 2015, за 2016 рік відбулось за участі автомобілів на іноземній реєстрації, які наслідки? Чи було у водіїв цих автомобілів страхування цивільної відповідальності? Скільки автомобілів залишилось на місці ДТП і водій зник? Тобто більш глибше розібратись. Тому що крім позитиву, який відчувають люди, не сплачуючи митні платежі, є і негатив. Треба розглядати всі сторони, для того щоб прийняти правильне рішення.

– Як цей режим впливає на ринок нових автомобілів?

 Для того, щоб можна було проаналізувати такий вплив, треба було би взяти статистику починаючи з 2011 року. Тоді якраз часто вносили зміни в Митний кодекс в статті 380, 381, і долібералізувались так, що втратили контроль за ввезенням автомобілів на іноземній реєстрації. І вийшло так, що ці статті між собою десь в чомусь протирічать одна одній, і надали таку можливість ввезення автомобілів, які використовують наші громадяни зараз. Я би попросила підняти статистику, починаючи з 2011 року, коли Митний кодекс був більш жорсткіший, і таких можливостей надання неправдивих даних в митній декларації не було. Тоді б ми з вами проаналізували, що тоді відбувалось з ростом ринку нових автомобілів, як він вибудовувався, як він зростав чи спадав. І тоді можна було би зробити такий аналіз. До речі, я поки що не можу отримати від митниці таких цифр. І тому наполягаю, щоб дане питання вирішив уряд. У них є всі можливості розкласти і отримати всі дані. Провести низку зустрічей, у тому числі із залученням Нацполіції, для того щоб знайти правильне рішення.

Джерело: http://m.biz.nv.ua/ukr/bizinterview/ukrajintsiv-na-avtivkah-z-inozemnoju-rejestratsijeju-budut-pritjagati-do-vidpovidalnosti-juzhanina-692582.html

1


КОМЕНТАРІ (1)

Відскоку у мільйонів завезених автовоасників!)))))

avatar

Людмила Дудченко

24 лютого 2017 23:41