Українці вимагають від Гройсмана закупівлі нових пасажирських вагонів і відновлення затребуваного серед пасажирів маршруту Харків-Чернівці

Українці вимагають від Гройсмана закупівлі нових пасажирських вагонів і відновлення затребуваного серед пасажирів маршруту Харків-Чернівці

06.07.2019, 15:44

З кожним роком ситуація із пасажирськими залізничними перевезеннями стає все більш загрозливою. Щороку чимала кількість вагонів списується, технічний стан існуючих вагонів погіршується, а нові вагони не закуповуються.

Про це написав Іван Супряга у Facebook, повідомляє Vlasno.info.

«Згідно законодавства України, у оновленні рухомого складу повинен брати участь Кабінет міністрів. Натомість його голова Володимир Гройсман самоусунувся від проблеми і робить вигляд, що її не існує. Ми вимагаємо припинити масові скасування пасажирських потягів, поліпшити технічний стан існуючих вагонів та закуповувати щороку для Укрзалізниці по 500 вагонів», - йдеться у повідомленні.

Для того, щоб домогтись виконання вимог у соцмережі Facebook була створена спільнота українців, які активно користуються нічними пасажирськими поїздами далекого сполучення.

«Уже протягом багатьох років поспіль триває планомірне знищення пасажирських залізничних перевезень далекого сполучення. Навмисно прокладаються незручні графіки руху поїздів, погіршується рівень обслуговування пасажирів, а останнім часом також мають місце відверто незбалансовані тарифи, мета яких відлякати пасажира.

Також звичайна практика для Укрзалізниці малювати фіктивні збитки від пасажирських перевезень там, де їх немає, або завищувати там, де вони є, але пасажирські потяги далекого сполучення могли б бути цілком рентабельними і привабливими для пасажирів.

Схоже на те, що цей процес є плановим і керується на вищих щаблях влади, аби можновладцям не доводилося думати про оновлення приписного парку пасажирських вагонів.

Завдання групи:

1. Збереження нічних пасажирських потягів далекого сполучення України як класу. Не допустити знищення нічних пасажирських залізничних перевезень у далекому сполученні, яке вже може нас чекати у найближчі роки через відсутність належних обсягів закупівлі нових вагонів.

2. Протидія процесу знищення пасажирських залізничних перевезень вже не на рівні посадовців Укрзалізниці, які є всього лише виконавцем волі тих, хто не хотів би розголошувати своє ім'я, а вже на урядовому рівні. Тобто протидія вже не умовним красноштанам, які є всього лише виконавцями, а безпосереднім замовникам руйнівних процесів, які хотіли б ухилитися від обов'язку фінансувати оновлення залізничного рухомого складу.

3. Формування суспільного замовлення на суттєве збільшення обсягів закупівлі спальних, купейних, плацкартних, сидячих суцільнометалевих вагонів щонайменше до 500 вагонів щороку. Україна власними силами спроможна випускати таку кількість пасажирських вагонів, використовуючи потужності Крюківського та Харківського вагонобудівних заводів. Чим нас більше, тим швидше на нас звернуть увагу провідні ЗМІ держави і тим швидше буде сформовано суспільне замовлення, з яким змушена буде рахуватися влада. Тому прошу по можливості поширювати інформацію про групу та запрошувати до неї друзів.

4. Відновлення популярних і затребуваних серед пасажирів маршрутів, які ще були скасовані у період з 2010 по 2019 роки. Наприклад, Харків-Чернівці, Харків-Умань, Дніпро-Умань, Одеса-Ізмаїл, Кременчуг-Львів тощо», - йдеться у повідомленні. 

Джерело: vlasno.info 

1