Українці і поляки - дві потужні нації, які здатні зробити висновки з історичного минулого на користь колективної безпеки зараз, - Іван Рибак

Українці і поляки - дві потужні нації, які здатні зробити висновки з історичного минулого на користь колективної безпеки зараз, - Іван Рибак

10.07.2018, 12:49

Карта історичного протистояння між Польщею та Україною почала дуже серйозно розігруватися саме під час російської агресії на Сході України. На жаль, у Польщі є політики, які теж прагнуть використати цю карту у своїх кар'єрних інтересах, заграючи з націоналістичним електоратом. Росією кинуті величезні ресурси для роздмухування цієї ситуації, викривлення реального стану речей. За всіма провокаціями проти польських організацій, амбасади тощо, теж стоять росіяни.

Про це вчора народний депутат України Іван Рибак говорив в ефірі телеканалу 112.ua.

На Західній Україні, прямо кажучи, намішано багато кровей: Львівщина, Тернопільщина, Івано-Франківщина, тут українська кров часто змішана з польською. На Буковині українська кров подекуди поєднується з румунською. Тому не можна «різати по живому».

Однозначно треба говорити тільки про примирення, об'єднання довкола якоїсь спільної ідеї. І цю спільну ідею сьогодні потрібно чітко сформулювати на грунті взаємоповаги і прощення. Це добре вдавалося Папі римському Іоану Павлу ІІ - великому миротворцю і великому поляку. Однозначно, нам потрібно повернутися до його закликів про прощення і примирення, схилятися до толерантності та розуміння.

Паралельно консенсусу повинні дійти історики, бо ми не маємо що приховувати один від одного, і що ділити з поляками. Тим більше, на тлі російської загрози для всієї Європи. Зараз є широкі можливості для глибокого аналізу нашої спільної історії, її вивчення, а головне - для винесення з неї мудрих уроків.

На щастя, у Польщі є багато холодних, виважених голів, котрі розглядають історію у ракурсі нинішнього моменту. З ними ми знаходимо конструктив, який треба поширювати на загал. З ними треба сідати за стіл переговорів, обом сторонам схиляти голови перед тими, хто загинув у ті страшні часи, і робити все, щоб таке ніколи не повторилося. А спільна загроза є, і вона насувається зі Сходу. Лише немудрі політики цього не розуміють.

Переконаний, ми - дві потужні нації, котрі здатні зробити висновки з історичного минулого на користь колективної безпеки зараз, - сказав Іван Рибак. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дональд Туск: Європейський Союз визнає той серйозний поступ, що його Україна здійснила у процесі впровадження реформ

1