Українці більше всього бояться безробіття, економічного занепаду країни, свавілля влади, деградації населення та погіршення медичного забезпечення

Українці більше всього бояться безробіття, економічного занепаду країни, свавілля влади, деградації населення та погіршення медичного забезпечення

08.08.2012, 01:19

Згідно з результатами дослідження, проведеного у липні 2012 року, п’ятірку найбільших загроз для країни формують: ріст безробіття (назвали 44% респондентів), економічний занепад країни (41%), свавілля влади (25%), деградація населення (20%) та погіршення медичного забезпечення (20%).

Далі у рейтингу загроз: екологічні катастрофи (17%), ріст злочинності (16%), знецінення гривні (15%), розкол країни (13%), можлива втрата Незалежності (11%) та масова міграція українців закордон (10%).

Менше 10% опитаних вважають, що Україні загрожує погіршення рівня освіти,  демографічна криза, антиконституційний переворот, загроза громадянської війни, втрата контролю над українською ГТС. Близько 3% вважають, що Україні загрожує військова загроза з боку Росії та тероризм, 1% бояться військової загрози з боку Заходу.

Лише 3% опитаних українців не відчувають жодних з наведених загроз.

 

ТЕНДЕНЦІЇ:

  • Фіксується зменшення побоювань громадян щодо економічних загроз.
  • Так, порівняно з попереднім дослідженням (березень 2011 року) серед громадян України відчутно зменшилось відчуття загрози економічного занепаду (з 53 до 41%). Тенденція притаманна для усіх регіонів.
  • Також дещо зменшились побоювання щодо росту безробіття (з 47 до 44%), хоча  в Центрі та на Донбасі відчуття загрози навпаки зросло, а також всюди, крім Заходу, зменшились страхи щодо знецінення  гривні (з 23 до 15%).
  • Натомість зросло відчуття загрози погіршення медичного обслуговування (з 15 до 20%), особливо в Центрі, на Півдні та Донбасі. Також зросли побоювання щодо екологічних катастроф (з 13 до 17%), росту злочинності (з 13 до 16%), свавілля влади (з 23 до 25%) та деградації населення (з 18 до 20%).
  • За більш ніж рік майже у 1,5 рази зросли побоювання громадян щодо розколу країни (з 9 до 13%), причому як на Заході (з 8 до 18%), так і на Сході (з 5 до 13%) країни; як прихильники Об’єднаної опозиції (16%), так і КПУ (16%). Також дещо зросли побоювання щодо можливої втрати Незалежності України (з 9 до 11%) і також як на Заході (з 21 до 28%), так і на Сході (з 4 до 9%). При цьому зменшилось відчуття загрози громадянської війни і зросли – щодо антиконституційного перевороту.
  • Росту безробіття більше інших бояться прихильники партії «Україна – Вперед!» та «невизначені», економічно занепаду – Батьківщини та КПУ. Свавілля влади – Батьківщини та Свободи, деградації населення – Свободи і КПУ, погіршення медичного забезпечення – прихильники Партії регіонів та партії «Україна – Вперед!», екологічних катастроф – Партії регіонів, знецінення гривні та масової міграції українців за кордон – прихильники УДАРу, погіршення рівня освіти та демографічної кризи – партії «Україна – Вперед!».
  • Кожен тертій прихильник Свободи вважає, що Україні загрожує втрата Незалежності, кожен шостий – загроза громадянської війни та антиконституційний переворот, кожний десятий – військова загроза з боку Росії. Загрозу тероризму найбільше відчувають прихильники партії «Україна – Вперед!».
  • Кожен десятий прихильник Партії регіонів вважає, що Україні нічого не загрожує.

 

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 14 – 27 липня 2012 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

1