Українським полярникам подарували майже два десятки книг про війну на Сході

Українським полярникам подарували майже два десятки книг про війну на Сході

28.08.2021, 08:55
Українським полярникам на антарктичній станції “Академік Вернадський” подарували майже два десятки ветеранських книг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

“Здебільшого це книги, створені учасниками або очевидцями подій – бійцями, волонтерами, журналістами, переселенцями, частину з яких взятися “за перо” спонукала саме війна. Ветеранські твори абсолютно різні: це і проза, і вірші; це і хроніка, і аналітика, і мелодрами, і бойовики; це і “товсті” романи, і невеличкі збірки нарисів. Але їх об'єднує головне – прагнення розказати правду про те, що відбувається “там” – на лінії фронту, про історію війни і про історії людей, які вистояли і продовжують щодня боротися за перемогу. Саме тому в межах акції #Книги_в_Антарктиду ми зібрали для бібліотеки станції окрему добірку найяскравішої ветеранської літератури”, - йдеться в повідомленні.

Одним із перших свою книгу передав ветеран та блогер Олексій Петров, який з початком російської агресії сам прийшов до військкомату й уже 2 березня 2014 року почав службу. У книзі він якраз описує події від березня 2014-го до липня 2015-го, від рідного Мелітополя до зони АТО, секторів “Б” та “М”. Спершу це були окремі блоги, які потім об'єдналися в єдиний текст, де мало художнього й багато автобіографічного. Книга має назву “Кава з присмаком попелу”.

Також на станцію вирушить повість “Вовче” – прості і чесні епізоди з життя однієї позиції, поєднані в цілісний сюжет, – авторства ветерана Костянтина Чабали, який до двох років на війні працював у освітній сфері, зокрема, пояснював старшокласникам, чому не варто боятися ЗНО і як вступити до омріяного вишу.

Ще три книги в стосик додав ветеран, журналіст Влад Якушев, головна з яких - роман з іронічною назвою “Карателі” (саме так російська пропаганда намагається “клеймити” українських воїнів). Книга заснована на реальних подіях 2015-2016 рр. під Маріуполем, Мар’їнкою та Красногорівкою та має кілька сюжетних ліній для розуміння об'єктивної картини бойових дій, тодішніх настроїв у ЗСУ та місцевого населення.

Так само про пережиті на війні події, але крізь душу безрідної дворняжки, йдеться в антивоєнному романі колишнього добровольця Віталія Запеки “Цуцик”. Від імені собачати, але про людей. А разом з “Цуциком” Віталій подарував станції воєнно-сатиричний роман “Герої, херої та не дуже” про добровольця Шрамка, який є своєрідним “українським Швейком” і через свій образ показує Дух та Атмосферу початкового періоду війни, “зріз” того, як війну бачать солдати загалом і мотивовані добровольці зокрема.

В іншому форматі про початок війни – від анексії Криму до фіналу Дебальцевської битви – полярники зможуть прочитати в документальному дослідженні WAR.ru. Його автор Юрій Руденко – волонтер та колишній військовий, що займається вивченням, документуванням та популяризацією історії АТО. У книзі він стисло відображає хронологію того часу з посиланнями на відео з місця подій, а також картами та схемами.

У добірці не лише чоловічий, а й жіночий погляд на війну. Зокрема, в Антарктиду вирушить книга волонтерки та ветеранки Євгенії Духопельникової “Дівчата на війні: подорож Долбоклюя”. Ця книга про те, що люди на війні насправді – живі. Вони чистять кулемет і варять борщ, купаються в озерах і ліплять сніговиків біля бліндажів, чешуть собак і лаються з командирами.

Ще дві книги від Олени Мокренчук – спершу волонтерки, а нині офіцера ЗСУ, родом з Донеччини. У бібліотеку поїдуть її “Аліска – фронтова лисичка” про життя справжньо­го лисенятка, яке залишилося сиротою через війну, але прижилося серед військових, та “Афінка з "Куби” – книга про події 2014-2016 років під Волновахою, присвячена загиблому в авдіївській промзоні другу Олени Леоніду Дергачу (позивний “Академік”).

Одразу вісім книжок для добірки надало видавництво "Білка", що спеціалізується на військовій та пригодницькій літературі. Серед них, зокрема, відома “Грязь [*khaki]” від лауреата премії “Книга року 2020” за версією ВВС, ветерана Сергія Сергійовича (Сайгона). Ця книга про хороше і погане, смішне й сумне, що є на війні, написана автором на смартфоні, коли він “місив грязь на Донбасі”. Також завдяки “Білці” та її директорці Ірині Білоцерковській бібліотека станції поповниться такими творами, як “Військовий непотріб” Василя Паламарчука (аудіощоденник артилеристів, що втілився у книгу), “72. Записки комбата” Олександра Вдовиченка (про події на Донбасі, в яких брала участь 72-га бригада), “Congo-Донбас” Василя Муліка (про льотчиків гвинтокрилів) тощо.

Ветеранську добірку традиційно долучать до вже чималого пакунка книг, що незабаром долатимуть довгий шлях до крижаного континенту.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/

1