Український парламент припинив угоду про дружбу з Росією! «Народний фронт» послідовно вимагав цього кроку (+Як голосували нардепи з Буковини)

Український парламент припинив угоду про дружбу з Росією! «Народний фронт» послідовно вимагав цього кроку (+Як голосували нардепи з Буковини)

06.12.2018, 14:33
Верховна Рада ухвалила закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», внесений Президентом.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 277 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Більшість народних депутатів, які є уродженцями Чернівецької області, проголосували за припинення дії Договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією.

Такі дані поіменного голосування за вказане питання оприлюднені на офіційному сайті Верховної Ради України, пише molbuk.ua

Так, картина голосування нардепів-буковинців за припинення Договору про дружбу між Україною та РФ виглядає наступним чином:

Іван Рибак (БПП) - За

Григорій Тіміш (БПП) - За

Оксана Продан (БПП) - За

Богдан Онуфрик (БПП) - За

Марія Матіос (БПП) - За

Віктор Король (БПП) - Відсутній

Владислав Севрюков (БПП) - За

Сергій Рудик (БПП) - За

Микола Федорук (Народний фронт) - За

Максим Бурбак (Народний фронт) - За

Михайло Гаврилюк (Народний фронт) - За 

Олександр Дроздик (Народний фронт) - За

Михайло Папієв (Опозиційний блок) - Відсутній

Іван Мирний (Опозиційний блок) - Відсутній

 Закон встановлює, що дія Договору про дружбу з РФ буде припинена з 1 квітня 2019 року. Прогнозується, що припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з огляду на його тривале істотне порушення з боку РФ та відповідно до статті 40 цього Договору дозволить належним чином та ефективно захистити національні інтереси України у міжнародних відносинах.

Схвалення проекту Закону відповідно до статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України» дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для припинення дії Договору у зв'язку із завершенням чергового десятирічного періоду 31 березня 2019 року.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Відповідний законопроект зареєстрований 3 грудня під номером 0206.

17 вересня Президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Міністерство закордонних справ України мало до 30 вересня поінформувати Росію про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року.

МЗС 22 вересня надіслало Росії повідомлення про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство. Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року у Києві. Сторони зобов'язалися, зокрема, «поважати територіальну цілісність і суверенітет» одне одного й «підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів».

Комітет Верховної Ради у закордонних справах 5 грудня прийняв рішення рекомендувати парламенту ухвалити за основу та в цілому президентський законопроект 0206 «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією».

1